Thursday, 24 January 2008

Bone China....

aku tak pasti sama ada org tau ke tidak....


ade sesetengah Tableware atau Dinnerware atau Tea Set atau pun apa2 yg berkaitan dengan pinggan mangkuk serta barang hiasan yg seakan2 ceramic/stoneware tu.... di sebut "CHINA" (bukan Made in China tau!!)...di panggil juga Bone China...cam tu la...


kalau ikutkan pemahaman aku melalui apa yg aku dapat maklumat (ade member yg ceritakan asal usul nya Bone China) dan juga dah search kat internet....


kebiasaan nya "China" tu dibuat dari white clay & campuran abu tulang binatang...dan utk menampakkan lagi benda tu berkilat ...mereka guna "pig bone ash"....(biasenye guna cattle bone)


sebab tu la ade brg dinnerware ke stoneware ke apa2 la termasuk la yg piring2 hiasan tu..seakan-akan berkilat......kandungan abu tulang babi la yg membuat nya nampak berkilat...


mungkin tak caya kan....tapi....aku cuma menyampaikan apa yg aku tau aje..kalau salah tu tolong la betul kan......mungkin ade yg aku silap tulis ke...


ni antara link yg berkaitan...


1. http://www.ecplaza.net/tradeleads/seller/2855225/sell_bone_ash_for_ceramic.html

The bone ash is produced by burning fresh bones of cattle and pig at temperature of 1150¡æ to 1200¡æ through which it degreased and unglued. It is specially used in making super quality bone china . The tableware and tea sets of bone china are recognized as top quality ceramics in the world because of its good transparency, high whiteness as well as its smooth and fine feelings by touching.


2. http://idid.essortment.com/bonechinaporce_rmbs.htm

Porcelain is an ancient ceramic material perfected by the Chinese. There are examples of porcelain that date back to the 7th century. Porcelain is commonly called china, as this is where the material originated. There are three types of porcelain, hard paste, soft paste and bone china. In 1800, Josiah Spode II created bone china by adding bone ash to the formula for porcelain. The result was the hardest, most durable porcelain available.
Hard paste porcelain is made from kaolin and petuntse. The materials are fired at high temperatures, with or without a glaze, and produce a hard, translucent material. Soft paste porcelain contains the kaolin and petuntse of hard paste but also includes frit – a combination of various materials like white sand, nitre, alum, salt and gypsum. The frit in the mixture liquefies and turns to glass when fired and the glassy bits fuse to the porcelain. The resulting soft paste porcelain has a grittier feel to it and is not as strong as hard paste porcelain.
Bone china is the toughest of porcelains and does indeed contain bones. Bone ash makes up the greatest part of the formula for bone china, with the balance of the formula containing kaolin and petuntse. The resulting material is hard, resilient and an ivory white in color. It remains the standard for porcelain manufactured in England.

...........................

12 comments:

anamiraa said...

betul za.

kalau tak orang tak panggil la BONE china tak gitu hiihihihihihi. aku tau masa kat aussie dulu. aku nak pegang pun seram weh!

misazlissa said...

salam perkenalan. just stop by ur blog, tetiba baca pasal bone china and fine china ni..menarik..at least saya juga info yg saya dapat.

p/s: selalu juga tgk kat bawah pinggan mangkuk, tertulis fine china nih..tp tak tau plak..

Yan said...

ada ke tak kat pinggan mangkuk aku ek.. ceh, macam banyak plak pinggan.. ihiks.. harus check balik hadiah2 kawin ni..

anamiraa said...

yan,
rasanya pinggan mangkuk kita tak terlibat kot.

what i know bone china can be amongst the most expensive pinggan mangkuk there is.

very delicate laa konon...

niza said...

pernah jumpa kat supermarket kat malaysia ni.

ms lola said...

heard bout it too. kawan aku habaq kat aku hilton pj ada pinggan tu. wallahualam, mak tak tau sebelum tu. selamba badak mkn bertambah2. lenkali kalau ada jemputan gi situ, haru s mak bawak tupperware mak aje.

Mommy's brownies said...

waa..baru ku tau.. nasib baik mak tak mampu nak beli pinggan mangkuk memahal cam tu..huhuhu... tapi corelle tak terlibat kan? aku guna corelle sbb ringan.. aku kan ada problem with my wrist tu.. before this pakai hadiah kawin yg berat2 itu.. (aku takut nak operation daa..Dr tu asik sengeh2 je bila nampak aku..bila la nak schedule date! huhuhu..walhal aku selalu gak sakit kat wrist tu..(yg belakang tu tak sakit! tapi need Op gak :P) takut sei!
lagi sekali if hang ada jumpa about corelle habaq mai na.. kalau tu pun ada was-was harus aku pakai pinggan kertas or plestik jer lepas ni..huhu

niza said...

kat rumah pakai melamin aje. lagi ringan. tak pernah pecah lagi setakat ni. dah 8 tahun dah. save budget.

rizza said...

erna..aku rasa corelle tu tak terlibat..lain jenis nya...
nanti aku bukak post baru....

Yan said...

sis Ana,
kus semangat.. lagu tu ka? nasib baik sangat la..

luminarc arcopal berbagai tu takde kan? kan?

Mommy's brownies said...

i'm not sure about melamine..tapi ada pernah terbaca yang dia ada chemical reaction etc.. but tak berani nak cakap sbb aku takde bukti sekarang ni..tapi aku pernah terbaca..
luminarc arcopal ok aku rasa..

mado_ct said...

hohoo..pasal china n bone china ek..yg saya tau pasal noritake n narumi punya(sbb yg ni jepon mali) kalau china tu tkda guna tulang2.
Hal ni mmg selalu dah dibahaskan terutamanya kalau duk kt negara yg ada kuarkn bone china punya tableware. Kalau yg ada bone china(harga slalunya double dr yg china) br guna tulang and tulang lembu jer. Kat sini murah2..sapa2 yg mmg minat mmg angkut. Saya yg tkdak duit ni..tgk je la. Kadang2 je pon g sale kilang Noritake.