Monday, 28 January 2008

apa cerita Hassan????

seperti biase la Hassan.....

DVD Belajar...

bangun pagi...lepas mandi....tgk "DVD Belajar" dia...sambil sarapan pagi...
kadang2 dia nak tgk "123" ..kadang2 "Flags".... kalau dah dia rasa puas belajar tu...dia minta dipasang kan DVD lagu2...(I Like To Sing atau lagu2 yg di download dari internet...) kalau mood dia nak dengar mengaji ..dia suruh pasang DVD Alif Ba Ta atau pun DVD mengaji (bacaan Surah2 dari Al-Quran),.... kena pulak mood dia nak tgk DVD Play School (rancangan kanak2).....pasang.....ikut suka dia la nak berapa round.....sambil tgk DVD tu dia dok main (Lego, Kotak2 terpakai, Botol2 yg leh recycle...etc..) kotak2 tu dia dok mengeja apa perkatan yg ade.....& botol2 pulak dia mengira berapa byk botol yg ade.....

Book Time...

atau pun membaca buku2 dia ....kalau nak umi bacakan ..dia minta la....segala2 buku semua dia suruh bacakan.....termasuk la risalah2 ke kertas2 apa la...sebab dia nak tau apa sebutan perkataan tu.....(esok2 dia baca sendiri n boleh tulis semula la...)

mlm2 biase nye dia nak bapak dia bacakan buku2 faverot dia la..(Atlas/Encyclopedia/Rock &Minerals)..kalau bapak nya bz . ...kena la umi bacakan...

Pretending....

kadang2 tu dia pretend la...tgk dok cakap kat telefon la "Hello!..what number?...134964.."
...bercakap2 ngan bus & kawan2 .....atau pun main dengan kanggaru n koala dia....

tu le dia....

Poster belajar

sambil tgk poster "World Map & Flags" tu.. di pun belajar "Capital City/Ibu Negara"
seronok dia ......dah tau Flag, dah tau Map..dah tau Ocean...le ni dia sibuk nak tau Capital City pulak.....
Hassan ade satu lagi poster belajar baru.....bulan lepas belikan....dia dah kenal sikit2 sebab dlm Encyclopedia Science dia ade dah.... dia suka dok main teka2(sambil konon2 tekan2 la..macam keybord).... poster belajar "Periodic Table"...... sibuk nak main teka ..H no 1... umi kena la jawab..Hydrogen....dia tunjuk sambil sebut Huruf & Nombor tu.... umi kena bagitau ape benda tu..hehhehhe
tu le permainan dia....belajar dlm permainan.....

No Diapers...

le ni siang2 memang tak pakai diapers ......mlm je pakai...tu pun kena kejutkan bawak pi kencing....kalau tak mau dia tahan tak mau kencing dlm diapers tu....

Kek....

kalau aku sibuk nak buat kek ke roti..dia pun sibuk "Hassan nak makan kek.."... belum pun bancuh dah ade customer menunggu ni...hehhehe ....sampai la kek dah siap....."sedap"....

Apa sahaja ..... Tanya

mulut nye tak berenti bercakap.. apa sahaja dia nak tau...
"buku ni beli kat mana?"....
"meja ni beli kat mana?"...
"kita beli baju dekat mana?"...
macam2 dia tanya....sampai la dia tanya..
"Bapak beli Hassan kat mana?" hehhheheheh

Dah masuk dlm kepala dia dah....

sambil melompat2 ...mulut nye dok menyebut segala perkataan dlm ayat ni.....

I, Hassan Muhammad Razif am an honest, intelligent, goal-directed, organized, responsible, committed, punctual individual. I am a highly motivated, optimistic, enthusiastic, positive, focused self-starter.

(ni dah 2 ayat penuh dah dia dok ingat....suka2 je...sambil2 main pun leh sebut ...)

Soal & Jawab...tanya sendiri jawab sendiri...

"What is your favourite book?"
"Atlas!!!!"

"Do you want some?"
"Yes.."

"Apakah nombor itu?"
"12"

"Mana kerusi Hassan?"
"Tu dia!!!"

Hassan..Hassan...

Hassan seperti biasa ..... dah 2 tahun 6 bulan usia dia.......

makin aktif, makin memanjakan diri dia sendiri....makin byk cakap...makin banyak tanya...
tulisan dia dah makin cantik...dah sibuk membaca/menyebut apa yg dia tahu....

dan aku pun seperti biasa....menyiapkan bahan2 utk DVD belajar dia la....topik2 baru....
supaya dia dpt pelbagai ilmu....dan pelbagai jenis info....

7 comments:

anamiraa said...

haiii... meriahnya nak menjaga si hassan nih....

nanti kang bila dah balik malaysia, harus terkejut cikgu2 malaysia dengan development hassan..

hehehe.. memang kelassss kau za!

mamadanish said...

Tima kasih for sharing rizza..
i mmg tak miss baca blog u pasal citer hassan ni..really smart..yang tak tahan tu H=hidrogen..canggih!!!!
Teruskan bagi inspirasi pada kami ye rizza..thanx

rizza said...

ana..hhahhah meriah oooo...menriah ngan mulut aku bising pun ye....(bila tak dengar cakap..heheh)

apa yg kelas nye aku ni..ko lagi kellllllasssssss ana...hehhe

ma danish....sama2....
tu dia lum pandai sebut lagi hydrogen tu...dia tau kat periodic table tu ade H n dia tanya..esok2 pandai la..hehheh

try your best

anamiraa said...

za,
bila kau nak balik mesia ni? aku nak suruh akmalfaris yang darjah satu tu kawan ngan hassan. biau bagi dia kalut sikit tengok budak kecik lagi terer dari dia hahahahahaha

Marisa said...

wah.... terujanya dgn kepetahan dan kematangan hassan.... ( ni semua hasil usaha ibu dia la kan)...

Za.... hakimi suka sgt tgk CD lagu2 nanyid.... so.. saya ingat nak beli la CD mcm yg hassan belajar tu.. yg ada alif, ba, ta tu... beli kat mana ye za?

rizza said...

ana..ko ni nak kenakan anak ko ye.hehhehhe

boleh2...kasih hassan main belja teka2 ngan dia...(apa lagi teka flag la...hehhe)
tahun depan kami balik la...tengah tahun kot..

marisa..hehheh
hassan tu dah memang peel dia byk mulut..hehhhe
bagua la hakimi suka tgk nasyid..hassan pun tgk..
kami d/l dari youtube pastu burn dlm cd..pasang kat dvd/tv la...
nasyid la..lagu negaraku, lagu2 country...tu le...dia tak le hafal semua tu..tapi dia suka la nak dengar...lama2 ingat la kot..
CD Alif Ba Ta tu ayah/mak za belikan kat Msia..kat bangi kot...(derang pos ari tu..)
cuba la cari..

Marisa said...

tu la.... disebabkan kitorang dua2 keje balik lewat... tu yg kena guna je la mana2 teknik yg dia suka. skrg ni tgk dia suka dgr nasyid... sikit2 dpt la jugak.. mcm dlm nasyid tu ada ABC... so dia ingat jugak. tu yg terfikir nak ajar alif ba ta lak