Friday, 18 January 2008

Antara buku kegemaran Hassan....



Ni antara buku-buku kegemaran Hassan...

Buku2 ni tak boleh dibiarkan bersendirian ngan Hassan....mesti dlm pemerhatian dan juga atas permintaan...(kalau tak jadik sampah nanti.... haru...)

Maksudnya...buku2 ni dibacakan oleh Bapak/Umi...dan Hassan boleh membelek2 sendiri buku2 ni dihadapan Bapak/Umi sahaja....
dan atas permintaan nya buku mana yang dia mahu dibacakan...
(dia dah faham....mengapa buku tu disimpan dlm almari bukan dibiarkan di rak mainannya.....dan dia tertunggu2 waktu nya..serta excited nak belajar..)

bukan nya kami baca dari kulit depan ke kulit belakang...
kami pilih2 tajuk2 le..dan bukan mengajar dia baca word by word pun..ajar randomly..
(mengajar mengenal huruf, mengenal objek, mengeja & mengenal nombor..)

dlm buku ni terdpt Bendera2 Negara2 di dunia ni..serta Peta2/Map......(teknik ni boleh diajar bila2 saja & apa2 buku pun..)

1. tunjuk & sebut nama2 FLAG (sama ada ikut turutan atau secara rawak..)
2. tunjuk benua2 & kedudukan negara2
3. tunjukkan di mana peta Malaysia dan sebagainya..
4. tunjuk dan suruh dia teka peta apakah itu..
5. sebut nama negara dan suruh dia tunjuk yg mana satu bendera negara tersebut...
6. bila dia dah tau..dia boleh belek2 sendiri buku ni dan dia sebut apa yg dia dah belajar/tau..




ni buku FLAGS ....
1. ajar kenal FLAGS
2. ajar dia Capital City...dia dah tau sedikit sebyk...MALAYSIA (KUALA LUMPUR), AUSTRALIA (CANBERRA), CANADA (OTTAWA), FIJI (SUVA), AMERICA (WASHINGTON DC)......



dlm buku ni ade macam2.. dia boleh nampak peta dunia...dan tau planet2 serta belajar mengeja...




buku ni ade pelbagai jenis batu2/galian..dia dpt eja batu2 tersebut...GOLD, SILVER, PLATINUM, DIAMOND, RUBY.....



tu je la,...dia tak minat sgt buku yg tak "real"....dan kurang minat binatang...


#### tambahan...
secara tak langsung...aku pun belajar sama....hehehh dulu2 tak sempat belajar semua ni..hehheh
aku dulu peta dunia pun tak tau sgt..heheh le ni boleh le tahan...sebab nak ajar anak aku yg memaksa aku mengajarnya...

mula2 Flag..lepas tu Map..le ni Capital City...kemudian..dia tanya aku OCEAN la......dia pun tgh pening...kenapa kat World Map tu ARTIC OCEAN ade kat dua2 belah hujung map tu...dah terangkan.... dia tgh fikir le tu....hehhhe
nanti kena la carik GLOBE la ..nak kena terangkan WORLD MAP tu ...adalah BUMI ...yang bentuknya BULAT.....

hehhehe

2 comments:

mamafiza said...

Dear Miss Rizza,

Congratulation to Miss Rizza and lil Hassan, best nya koleksi buku2 Hassan ^_-

I'll always pray for your family. Amin~

Marisa said...

bagus Rizza..
lepas ni nak kena cari gak buku2 mcm ni. skrg ni dia dok leka dgr CD nursery rhymes ngan nasyid