Tuesday, 4 December 2007

Buku nama bayi....

Aku nak cerita sikit pasal "Buku nama Bayi...."


Kat Msia aku perhatikan berlambak-lambak buku nama bayi...tapi seolah2 tak de kawalan..bukan ape...ape yg aku perhatikan..buku nama bayi yg baru2 le ni..entah sapa2 je yg menulis tak seperti buku lama2 dulu..yg tulis nye ustaz2 n ustazah2...dan penulis2 yg bagus leee dan boleh dipercayai...


mengapa aku kata demikian...


aku perhatikan...org msia ....memenag merujuk buku utk memberi nama anak2 mereka...dan dilihat..terdapat nama2 yg bagus n yang baik tak terdapat dlm buku2 baru....yg ade dlm buku2 baru ade lah nama2 yg seumpama direka...diceduk bulat2 dari bahasa arab....yg belum tentu itu adalah nama utk manusia......


dan begitu le ...maka ramai le nama yg pelik2 dan konon nye bermakna...sekian..sekian.....padahal..maksud nye kalau salah tulis dlm jawi jadi makna lain...


aku pernah beli satu buku yg baru tu..sebab aku ni suka buat kajian..hehheheh

aku belek2 n perhatikan nama2 yg terdapat dlm tu...ade macam2..tetapi kenapa nama yg bagus n baik tak de...contohnye ...ni refer kepada nama HASSAN......

nama Hassan tu kan nama yg bagus....tu bukan nye nama kuno ke apa ke jadah.....

masyarakat kita memandang nama tu mesti sesuatu yg Modern...Canggih...Glamor.......

tu pasal le berlambak nama yg pelik2.....dan aku tak yakin le apa yg penulis buku2 baru tu tulis....dari segi makna n dalam ejaan jawi.....

sedangkan aku dapat satu buku nama bayi yg lama... penulisnye ustaz/ustazah ..... yg mana nama HASSAN memang ade...dengan maknan nye dan ejaan yg betul....


dan ari tu kami beli satu buku kat sini..

"75 000++ Baby Names for the 21st Century"

buku ni dia bukan menulis atau mereka nama ..tapi dia mengumpulkan dari 220 berlainan bahasa n bangsa serta negara...... mencari asal usul sesuatu nama tu.....dan apa variasi lain...

dia buat kajian (research)... dan apa hasilnye dibukukan....



dalam buku ni..dia akan tulis

Name

Country/ies or language of origin/s

Meaning/s

Origin/language abbreviation

Variations of spelling the original name



aku bagi contoh lee



Hassan (Arabic) handsome.
Hasan



Name : Hassan

Country/ies or language of origin/s : Arabic

Meaning/s : Handsome

Origin/language abbreviation : -

Variations of spelling the original name : Hasan

.... dpt le kepastian..asal usul nama tu..... dah memang tentu dari Arab...

sebab Hassan tu kan nama Cucu Nabi Muhammad S.A.W.......

......utk kongsi info aje.....


p/s: tak kisah le dlm bahasa apa sekali pun nama tu...asal nama tu maksud yg baik..

***************

ni apa yg aku nak jelas kan..sesetengah org mungkin berkata "Apa ada pada nama?" tu pasal leh letak nama macam2...sebab bagi mereka "just name"....not more then that....

Nama tu penting dalam pembentukkan/perkembangan peribadi individu....selain memberi ajaran n didikan yg betul le....

just my opinion je....

suke2 sembang di hari ini...

3 comments:

yuzie said...

betul laa rizza ckp..buku2 nama sakng ni mcm takleh percaya sgt.Kadang bunyi mcm arab bila saya check dlm internet google nama tu originnya dr greek..sah2 bukan nama islam.

Fid said...

setakat yg aku taulah kan...nama anak ni kita blh letak dalam apa jua bahasa tak WAJIB bahasa arab.....Janji maknanya dalam bahasa tu baik....
jadinya ramailah yg dok bubuh nama anak ngan nama2 glemer....

cthnya...ada org Jepun agama Islam but dia tetap guna bahasa jepun utk namakan anak2 dia....tapi dia letak nama yg makna sedap2 le....
lg satu dia dok jepun bangsa jepun org islam pi letak nama anak dgn nama yg bkn nama jepun kang kat sekolah kesian anak dia kena buli ngan si ngok2 jepun lain plak..kamg kena discrimination.(ni ojisan/pakcik jepun tu bg tau aku laa)

rizza said...

hehhe fid..tu ikut keadaan setempat le..ok le tu...

ni yg nama jadik cam nama org putih dok msia ..cam ne...jenuh le nak lidah melayu nak sebut n eja...hehehe