Wednesday, 5 December 2007

Kongsi sikit...

Mari aku kongsi apa ade dalam buku

antara nama2 yg aku teringat n cari n jumpa dlm buku ni... hehheh

kawan..ni le antara nye....nama korang pun ade le gak... ade yg aku tak jumpa..macam nama aku..dia lum cukup wat research lagi tu...baru 75 000 je..hehe

"75 000++ Baby Names for the 21st Century"

Name
Country/ies or language of origin/s
Meaning/s
Origin / Language abbreviation
Variations of spelling the original name

(aku teringat le nama Ana Mirra)

Mira / Mirabel (Latin) spectacular; beautiful

Ana (Hawaiian/Spanish/Hebrew) God is gracious. A form of Hannah.
Anah, Anci (Hung), Anezka (Czech), Ania (Pol), Aniah, Annalie (Finn), Anneka (Swed).....

(ni macam nama Maya Sapphire)

Maya (Hindi) the creative power of God. (Grk) mother; grandmother. (Lat) great

Sapphira / Sapphire (Greek) sapphire jewel; precious gem; blue.


(nama anak Mommy_d&d)

Damia (Greek) goddess of the farces of nature.
Damiah, Damya, Damyah.

(ni nama anak Mimi)

Sophia / Sophie (French/German/Danish/Greek/Dutch) wisdom.
Soffea, Sofia, Sonya (Scand/Slav)....

(sudah tentu le nama kawan aku tuuuu...Momidanial)

Zarina (Hindi) gold.
Zareena, Zaryna......

(ni mana classmate dulu...dah jadik veterina kot..)

Zada (Arabic) lucky.
Zaida, Sada...

(Momidanial..ni bukan ke nama ko carik utk anak ko nanti...heheh)

Imelda (German) warrior.
Imalda, Melda...

(nama MIMi & momHarraz)

Farrah (Old English) beautiful; pleasant. (Arab) happiness.
Fara, Farah, Farra.....

(ni nama pelakon movie org putih..aku lupa movie ape...tapi nama dia cam ni le...)

Mila (Slavic) loved by the people. (Ital) from Milan.
Milah, Mylada...

tambahan lagi......

(macam nama anak Ana kan..Aime)

Amy (Latin) beloved friend. (Fren) to love.
Aime, Aimee, Ami, Aminah, Amia...

(nama anak Sya...Dhea)

Dea (Latin) goddess.
Deah, Deane, Deanne...

(ni cam nama isteri Raja Nazrin..)

Zara (Arabic) dawning brightness; easterly; princess. A form of Sara.
Sahra, Zahra, Zarah (Heb)...

(lebih kurang nama anak Raihan...Alesha.)

Alesia (Greek) helper.
Alesiah, Alesya, Alesyah.

(nama ni berlambak kat Msia...)

Natasha (Russian/Latin) born on Chrismas Day.
Nastassia (Rus), Nathalie (Fren)....

(ni cam nama mamaampang..)

Laili (Arabic) dark beauty of the night; dark-haired.
Lailey, Lailea....

(Teringat cerita Rin Hani Koma....entah betul ke idak tajuk tu..)

Rin (Japanese) park.
Rini, Ryn, Ryny.

(rasanye nama anak mod_ct)

Shahira (Arabic) famous.
Shahirah, Shahyra...

(nama wardina...)

Safiya (Arabic) purity; best friend.
Safiyah, Safiah...

(ni nama puteri jepun rase nye..)

Akiko (Japanese) bright light.
Akyko.

13 comments:

Fid said...

ceh naman aku tak dak....hahahhahhahahaaaa

nama aku nama aku

ms lola said...

aku teringin sangat nak ejakan nama anak aku SOPHIA dulu. kang ada pulak nama budak ada "@" ni kang. sofea@sophia heheheheh

anamiraa said...

sophia...hmmm... sweetnyaa... apsal tak go ahead je? sofea tu cam common la kan ha ha ha aku nyucuk!

fid, tak dapek tulong nama hang takdak. tapi depa patut tambah tu. FIDAH (origin: malay) ha ha ha ha
jgn kecik ati nooo......

madamoiselleczar said...

zaza,
yahahaha.....thanks for the info! mmg patut lar aku gila ke arah kemewahan gittew ;p GOLD...wah sungguh bold disitu..ihiks....and yes IMELDA...anak pompuan aku nak bagi nama Imelda nanti...ala2 warrior gitu...kira srikandi lar kan ;p ihiks...

Yan said...

er, Imelda Marcos tu, kira2 pahlawan kasut laa ye? hehehe.. start le aku merapu ni karang..

Za, nama aku.. kena join club Fid la ni karang.. heee

rizza said...

fid ...nanti aku carik ..kot2 ade..nama aku pun tak jumpo....hehhe

mimi..ye seperti kata ana..ko letak le @ sophia...hehhe

ana ko memang kaki cucuk..hahhah

zarina...tu dah aku carik ...yumpe le nama2 yg ko nak tu...hehhhe

yan..ape nama penuh ko? aku tau cik yan je..heheh sorry maa...bak mai nama ko..aku carik...

Fid said...

hang ni anamiraa...
aku tak kecik hati pun sbb nama aku kalau dlm buku nama2 islam tu semua buku ada...maknanya..pemberi pembantu....patut laaaaaaaaa

Yan said...

nama gue, azean azlina (ni konon2 bapak aku dulu nak combine nama azean irdawaty + azlina aziz) sudahnya aku jadik programmer.. relevan? hehe..

madamoiselleczar said...

cik yan,
eeeiii....hang ni mmg tau....kahkahkahkah.....ok..ok..pahlawan kasut pon pahlawan kasut larrr...kot2 lar buleh jadik mcm Jimmy Choo tu ker? merasa lar mummy dia melaram pakai kasut mahal okeh? hahahahah

Yan said...

Za,
tu laa.. hopefully jadik gitu kan.. despite of jadik pengumpul kasut, tapi dia design kasut yg kaw2 punya.. dasat tu weii..

wanie said...

kak za...
nama wanie..nama wanie...hehehe

ms lola said...

yan,
cute nye bapak hang ni...

rizza said...

fid...nama ko ngan nama aku tarak.....buku kat msia ade le nama ko..nama aku le susah nak jumpa..heheh

yan..nama tu dasat ooooo..heheh bapak ko minat tul ye ngan azean n azlina tu..heheh wei nama "Lina " ade le ..kalau mau tau..nnati aku tulis..

wani..nama wani dah diketahui asal usul nye hehheh sorry..buku ni lum sampai 100000 lagi..heheh