Sunday, 16 September 2007

Hassan dan keletah nye....

Kalau ikutkan...Hassan dah mengenal Abjad A hingga Z, mengenal nombor 1-100, dan juga Alif hingga Ya...
walaupun dia tak reti menyanyi lagu ABC ..kalau dia menyanyi tak lengkap ABC tu..tapi kalau tunjuk kan apa saja huruf ...semua dia dah tau..dan dia sekrg ni sibuk membaca segala perkatan yg dia nampak (dlm buku atau pun kat luar....)

dia suke bermain dengan nombor2 dia...dia akan susun nombor 1 & 5 ... kalau satu di depan , lima di belakang dia akan sebut 15 (lima belas/fifteen), dan jika lima di depan satu di belakang..dia akan sebut 51 (lima puluh satu/fifty one).. begitu le dia bermain.....dia akan berfikir dengan sendiri nye....

jika bermain dengan huruf2 pula..dia cuba menyusun huruf seperti yg dia sebut...
U.M.I...Umi.....M.I.L.K. ... Milk....

dan bercakap ..bukan main lagi...siap ade ayat penuh dengan "dan"/"and"/"dengan"/"this is" ...dan macam2...."where is my...." "here you are" .. "mana ....." .."itu dia...hassan jumpa...."...

sekali sekala diberi bermain dengan pensil warna....
seperti biasa la...dia akan melukis "Australia Flag" dan segala2 Flag yg dia nak lukis....

kalau naik taxi..dia yg cakap dulu kat driver taxi tu..."29 Luck Street".....siap cakap "this way" (sebutan cam aussies sikit)...konon2 tunjuk jalan lee....

2 comments:

anamiraa said...

bestnya budak2 bijak ni! aku pun excited! problem anak2 aku.. lack of concentration. sebab ajar sorang yang lain sibuk nak tulong..tapi at least sikit2pun jadikla asalkan selalu2..

insyaallah semoga tak sia2 usaha kita..

rizza said...

ana...ala kita wat sikit2 lama2 budak2 pun seronok..dan nanti lama2 derang tumpukan jugak...

teruskan usaha ko tu....

insya'allah..demi utk mase depan derang juga kan....

GOOD LUCK!