Wednesday, 11 July 2007

What or How or Why you gave the Name(s) to your Kid(s)

What or How or Why you gave the Name to your Kid....

alahai erna oooooo...

aku paling lemah bab2 kena tag ni..memanjang aku tak leh jawab..sebab aku ni tak de idea nak jawab ape...

tapi disebabkan tajuk tag kali ni sebenarnye same ngan apa yg aku nak tulis (dah plan nak tulis mase anak aku genap 2 tahun tu...).. so aku tulis la disini...

al kisah nye......hehhhe

Nama anak aku ...
Hassan bin Muhammad Razif

aku cerita dari mule la ye....

Nama tu memang dah ade sebelum ade nye dia....
Kami (aku n hubby lee) memang nak cari nama yg satu patah perkataan sahaja, ringkas, senang dipanggil (tak de singkat2 nama..panggil nama penuh) dan yang penting makna yang elok la....
dah le nama kami memang panjang lebar...hehhe kesian pulak kat anak kami nanti kalau nama dia panjang gak..jenuh le nak tulis kat borang2 ke apa2 urusan atau pun nak jawab exam nanti... kena lak amik masa nak tulis nama yg panjang..kesian dia nanti..hehhheh

Hassan pun sekarang dah pandai eja nama dia sendiri...sikit lagi boleh tulis la..hehheh

Jadi nye dah ade le senarai nama anak (untuk lelaki n perempuan) ....dan akhirnye kami pilih HASSAN....

Hassan
- sempena nama cucu Nabi Muhammad S.A.W.
- maknanya : yang bagus/yang elok/yang baik

- dan kebetulan doktor yang check (sebelum balik msia) nama nye DR. Hassan (org Arab), baik sangat dan tolong kami dalam urusan check-up sebelum aku balik msia.
- ramai tokoh2 agama dan para bijak pandai nama nye Hassan.....

Masa mengandungkan Hassan , kami berada di Winnipeg (Canada)...tahun akhir hubby ku belajar di sana.... dalam keadaan Winter (sejuk gile2)....aku membawa perut ku ke hulu kehilir..hehhheh.....meredah snow....dengan baju yang berlapis-lapis (rasenye ade la 5 ke 6 lapis termasuk jaket)...

Check le sendiri mule2...agak2 preg tu..pastu baru le gi klinik nak confirm kan......masa tu usia kandungan 8 minggu....
lepas tu kena la jaga makan, kandungan, pergerakan......
gi le beli prenatal pil tu..dan jugak calcium....selain tu aku minum susu coklat (fresh milk)..

Mule2 mengandung tu tak de le morning sickness..tapi night sickness...malam je aku rase nak muntah..makan je ..pastu abis....muntah... tu masa usia kandungan 3 bulan rase nye....
aku tak lalu nak masak..dan jugak tak boleh bau masakan (dlm umah lee).... sib baik kejap je... sebulan je.... hubby kena la masakkan kan......tqvm....

Lepas tu... aku cam biasa je....cuma kena lebih hati2 kalau berjalan...takut terpijak salji yg dah beku tu..(bahaya...) ..

Sebenarnye macam2 cabaran hidup.....dah le mase tu lak medical insurance hubby ade problem lak...(derang ni tak check status hubby - dah tulis kat form termasuk keluarga tapi derang tak ikut...).... so medical insurance tu tak leh cover aku n pregnancy ku...... kalau nak kena bayar dulu $600 cdn (canadian dollar).. gile tul..dah le kami dapat elaun semua cukup2 idup je.....hanya $1080 cdn sebulan.... tu kena tolak le duit umah $620, telefon lagi...dah tu hanya ade $200 cdn aje sebulan... cam ne nak cover insurance... nak tak nak tawakal lee..sambil2 tu jaga diri....so tak de la gi check-up lagi sepanjang preg tu hingga la saat2 nak balik msia tu...baru aku gi check untuk dapatkan surat pengesahan..(kang tak lepas naik kapal terbang lak...) masa tu usia kandungan aku 7 bulan... sedih lak rase nye.....
apa la yang aku dah mengarut ni....

lepas tamat kontrak sewa umah kami..kami sewa la motel sekejap utk sebulan....(bulan 3, 2005 - usia kandungan 5 ke 6 bulan..lupe lak) ... aku selalu ke library...dekat ngan motel tu.. jalan kaki je..tapi masih winter time..kena la hati2 ...kadang aku ke uni teman hubby (kalau dia nak stay kat uni)....

ni ade satu kisah...ade satu hari tu...lepas kami ke kedai (beli roti & buah2)... dah nak dekat sampai ngan pintu motel...entah macam mana la aku pun tak tau...aku tergelincir..terpijak snow (yg dah lama -tebal n beku)....mase tu malam lak...aku sempat la tahan perut aku ngan tangan dan sib baik kat tangan sebelah lagi aku pegang plastik barang2 yg beli tu (ade roti n buah) ...so aku nye perut tak le jatuh ke tanah...ngeri gak tu...takut oooo takut apa2 jadik kat kandungan ku tu.....hubby tak sempat nak capai tangan aku masa tu....kaki aku kram ..tapi aku cuba kuatkan jugak...alhamdullilah kandungan aku tak apa2...sebab aku rase pergerakkan nye lepas tu....tak dapat nak gi klinik laaa....

aku paksa jugak gerakkan kaki ku...sebenarnye malam tu memang dah janji ngan hubby nak temankan dia ke uni..... so aku kuatkan diri la......bile aku rase ok sikit (walaupun kaki ku masih kram le gak..) ...malam tu ku teman hubby ke uni...
agaknya anakku kuat sebab aku kuatkan semangat kot......

lepas peristiwa tu makin aku hati2 jln...walau pun begitu....hari2 jln kaki gak..turun naik bas....(tu yg anakku suke naik bas kot.......)

disebabkan hubby tak sempat nak siapkan semua kerje dia (urusan study dia la)... maka kami mengambil keputusan....aku bersama kandungan ku balik ke msia dahulu...masa tu bulan 4, 2005...
disebabkan aku kena dapatkan surat dari doktor... aku pun carik le klinik...kebetulan kawan aku bagi alamat klinik Dr. Hassan... kami pun buat appointment...dan buat segala check-up..termasuk ambil darah... ni disebabkan aku tak de rekod pregnancy utk bawak balik msia (rekod2 check-up setiap bulan tak de......) setelah selesai....dr tu kata tak yah bayar apa kat dia(kecuali check darah-tu buat kat lain..bukan kat klinik dia..)...dia kata nak tolong sesama Islam .....mak oooo bagus nye orang sebegitu...Alhamdullillah ....semoga dimurahkan rezeki dia.....

Disana kalau nak scan baby boleh..tapi mahal la dalam $300 cdn & keputusan nye tak leh tahu...maksud nye doktor aje tau...kita tak diberitau...rugi le..tapi tu memang procedure derang....

ok berbalik pada cerita ku...
aku balik msia pada 17 April 2005...bersama kandungan ku aje (usia kandungan 7 bulan lebih)...hubby tinggal kat Canada leee... dia lum leh balik.... sedih oooo .......

masa naik kapal terbang yg sampai 3 kali tukar....bosan tul.... dah le lebih 30jam perjalanan termasuk transit le....ape2 le.... bosan2....nak tak nak kuatkan dan beranikan diri....
Naik Air Canada dari Winnipeg sampai Vancouver...pastu naik Eva Air lak dari Vancouver sampai Taipei.....sempat le tido..berlunjur/berbaring..sib baik dpt sit yg tepi dan sederet 3 tu tak de org....heheheheh....lepas tu naik MAS dari Taipei ke Kuala Lumpur.....
aaaaaaaaaa........ bosan.......ye le tak de hubby disisi...ngan kandungan ku aje....
sampai je KL...aku tak sabar nak keluar dari kapal terbang....disebab kan aku preg derang offer le nak bagi naik ape tah aku lupe..... malas aku nak tunggu...cepat lagi aku jln..heheh...
ape lagik....aku pun laju le jln ngan hand luggage satu n bag sandang satu.....laju je....heheehh
lepas amik beg semua (beg2 besar) aku pun keluar le.....wow!! panas nye..rase bahang...hahaha.....Malaysia ooooo Malaysia.... aku meluru ke arah famili ku (mak aku kata aku berlari....tak sedar leeee perut tu ..) ..Horray!!

tu cerita baru sampai Malaysia..

mak oooii panjang nye cerita mengarut aku..hheheh

aku pun register le nak bersalin kat Hospital Putrajaya...(setelah carik2 hospital yg ok...)
dan aku mule la buat check-up seterusnye di Az-Zahrah (kemudian aku tukar kat Klinik Kesihatan Bangi)....

mase usia kandungan 8 bulan aku nak check le baby ape...doktor pun scan n tunjuk la ...tuuuu anu dia....oooo lelaki...hehhe gerak2 ngan aktif lagi tu...
so aku call le hubby bagitau..hhehheh..... kemudian baru le MIL dan mak aku tau.... mereka semua tanya nak bagi nama apa...
aku jawab..tunggu le dia keluar dulu baru tau...hehhhe
hubby pun simpan rahsia nama gak...mak dia pun dia tak bagitau.....
kami dah janji.....hehhe bile tiba masa nye baru la bagitau..

tunggu punya tunggu tak mau keluar lagi lee....tak de tanda apa2 pun...patut due 26 jun 2005.. tak mau gak kuar tu...hubby memang tak sempat balik pun.... kemudian gi klinik..doktor kata kena gi hospital pada 4 julai ....utk induce... tak mau....aku tak mau kena induce....
malam 2 julai tu... mak aku baru balik dari rumah nenek ku di pj..macam2 makanan ade...aku bantai makan semua..hehhehe.... sampai rase padat je....
tetiba aku baru je nak tido...rase cam ade air lak kuar....air ape tu..aku tanye la mak aku....ape lagi semua org kelam kabut la.....kejutkan MIL dan jugak ayah aku....ambulan dah standby (hehheh adik aku le....bukan ambulan betul)....ape lagi dia pecut le drive bawak aku pi hospital...laju gile... sampai je hospital ..ala..... kena timbang dulu le..check le ....dll.... pastu check..lum bukak besar..kena le masuk wad dulu..jln le dari situ ke wad....
sampai wad...aku beberapa kali rasa contraction...macam nak putus pinggang...betul le macam kawan aku cakap tu..hehhhe .....kemudian nurse kena masukkan ubat kat tuuut..supaya aku berak....ye le aku makan punye la byk...tak buang lagi.....lepas je tu...aku naik atas katil...dah tak ingat ape dah..sakit nak beranak...kemudian nurse bawak le ke labor room....
kat situ staff nurse yg akan tolong aku le...

disebabkan hubby aku nunnn jauh kat Canada....maka mak aku le tolong teman kan aku dalam labor room tu...kalau boleh MIL aku pun aku nak suruh temankan sekali.... tapi dia kata sorang je....
bukaan dah 8 cm tapi nurse kata tunggu....sampai betul2 10 cm baru dia suruh push...ape lagi...mak aku tengok le anakku ku keluar macam berenang...pada jam 8.25pagi (3 Julai 2005)
senang gak la....tak dengar sgt tangisan nye...slow aje...cam sedu2 je bunyi...
lepas tu aku dapat le peluk anakku buat pertama kali nye....
kemudian selepas dibersih2 kan ...dibawanye ke Atuk.....Atuk azan kan cucunye...

selepas jahit semua..aku dimasukkan kan wad...bersama anakku....
aku pun bagi je dia menyusu (walaupun aku pun tak tau ade susu ke idak)..hehheh tapi yg penting tu susu awal (kolostrom)..
heheh..

jeng..jeng..jeng...semua tertunggu-tunggu ..sapa la nama anak aku tu....

" Ni la dia Hassan..... "
"Hassan bin Muhammad Razif"

MIL aku senyum.. seronok dia.... Mak aku cam tak caya lak..hehhe.. Ayah aku ok je...

mule2 mak aku nak le aku tambah kan lagi nama nye..tapi aku tegaskan..kami nak tu sahaja nama nye.... dan akhirnye semua setuju.....Ayah aku tolong buatkan surat beranak Hassan....

sepanjang dalam pantang..Mak aku sempat jaga aku selama 2 minggu sahaja (mak aku kerje kat sarawak masa tu)... kemudian MIL aku le jaga di rumah mak aku le (kat bangi)..

Setelah abis pantang...23 Ogos 2005.. baru la hubby ku dapat balik Msia..dan pertama kali bersua dengan anaknya Hassan..

Begitu le kisah anakku HASSAN

Semoga menjadi anak yang baik dan bagus tingkah laku nya..

oh ye...
kat sini aku dok belek2 le buku org putih nye..."Baby Names"
aku jumpa la nama Hassan..... "the handsome one" ....hehhhe
boleh le tahan....

10 comments:

Anonymous said...

Za, tak sedar air mata menitis baca kisah Za. Tabah betul seorang insan bernama Za yg saya kenal ni. Walaupun tak pernah bersua muka maupun berbual, namun rasa Za dekat sangat di hati. Tahniah untuk Za dapat melahirkan Hassan yang bijak tu. Ishhh apasal lak emo nih..tak boleh tahan bila ingat za n hassan jauh daripada tanahair kita...(Sara)

nonie said...

nonie pun sejak preknen sampai skrang ni, bila baca @ tgk citer2 org preknen & bersalin mmgla rasa terharu jer...yes u're one strong woman... heh best plak ek putrajaya bg mak masuk labor room...

rizza said...

sara..hehehehe jgn lee emo....
tu za pun tulis apa yg teringat je....kadang2 terbayang2 kisah dok sana..susah senang berdua je..ngan hubby..hehheh
nanti kami balik msia..insya'allah leh jumpa..hehhe

nonie....
tq..heheh sib baik le mak leh masuk..kalau idak mau ku meraung ...dah le hubby jauh berbatu-batu...uwaaaa.......

hehheh

erna said...

hehe..mekacih arrr...jawab tag aku tu.. terharu aku baca kisah hang..memang kuat semangat dan hati waja sungguh! patutla hassan pun tough:)

erna said...

hehe..mekacih arrr...jawab tag aku tu.. terharu aku baca kisah hang..memang kuat semangat dan hati waja sungguh! patutla hassan pun tough:)

rizza said...

erna...heheh
tu je yg aku leh jawab....

anamiraa said...

za,
alhamdulillah dapat mengatasi segala cabaran.

nanti hang balik malaysia kita jumpa noo...aku belanja eskrem...

rizza said...

ana..eskrim ok gak ....kat hotel nye eskrim lee..heheh ada banana split...

lambat le aku nak balik..oooooo
aku nak jugak jumpa ko..hehehe....aku tuntut eskrim ok
heheh

bile le nak gather2 ngan korang semua..heheh

anamiraa said...

za,
insyaallah next year aku gi australia... nanti boleh ko belanja aku lak banana split...

rizza said...

ana..
bior betul nak mai sini
mai le.umah aku..leh aku buat kan aiskrim specel utk ko..hehhe banana split toowoomba
hehheh

wei...bagitau ye..bile...jemput ke rumah aku di sini..kalau ko sanggup le redah bukit bukau gunung ganang nak sapai umah aku ni..hehhe