Wednesday 3 January 2007

Buku Panduan Pemakanan & Kesihatan... II

Makanan yang berkhasiat adalah sangat diperlukan untuk menjamin kesihatan tubuh badan seseorang.

Kanak-kanak dibawah usia 5 tahun, memerlukan sesetengah zat melebihi orang dewasa dan juga terdapat zat yang kurang diperlukan oleh mereka.

* memerlukan lebih lemak/"More Fat"
- SusuIbu/"BreastMilk" : >50% lemak
- susu susulan /"follow-on milks" : 42% lemak
- kanak-kanak yang berusia 1 hingga 2 tahun boleh diberi susu penuh /"whole milk"
- kanak-kanak yang berusia antara 2 hingga 5 tahun boleh diberi "semi-skimmed milk"
- "skimmed milk" tidak boleh diberikan pada kanak-kanak dibawah usia 5 tahun
- "whole-milk yoghurts" dan "cheeses" amat digalakkan
- lemak yang diperlukan adalah amat penting untuk kegiatan harian kanak-kanak tersebut

* kurang fiber/"fibre"
- sistem penghadaman kanak-kanak masih belum matang untuk bekerja keras dalam memproses makanan yang mengandungi fiber yang tinggi /"high-fibre food"


* kacang tidak digalakkan sehingga usia mereka 5 tahun
- mungkin akan mengakibatkan tercekik
- alahan/"allergy" terutama kacang tanah,boleh menjadi masalah dalam tumbesaran kanak-kanak

No comments: