Thursday, 17 June 2010

tidak sensitif atau tak kisah ....

rata-rata di Malaysia makin galak orang makan "BACON" atau pun "HAM"

walaupun "Chicken Bacon" ke, "Beef Bacon" ke.. atau pun.."Turkey Ham"

di mana sensitif nye masyarakat Islam sekarang?

may be .. mereka tak kisah kot... atau nampak "Class".. atau nak jadik org putih... hahhahah

kebelakangan ini byk fast food yg baru muncul di malaysia..

entah Halal entah tidak..
dah dpt sijil Halal ke idak... atau sijil tipu... atau apa2 la
adakah sijil yg diiktirafkan oleh JAKIM? atau sijil palsu....

ramai lak menjadik gila.... gila mancuba dan makan.. sila la..
aku tak selera..

selama berpuluh2 tahun selama ni.. di Malaysia... fast food yg ade.. boleh pulak menjaga "tidak mengunakan perkataan2 tersebut".. kenapa sekrang ni.. makin berani...

dan masyarakat Islam kat Malaysia ni... terima je ke??? redha ke??? ciss....
mana perjuangkan bab makanan korang? telan kerana nafsu..tutup je la mata telinga hati...

meh aku tulis besar2

sapa nak makan BACON??
sapa nak makan HAM???

tak tergambar kot dalam kepala org Islam... golek2.. bulat2.. daging siat2 ..panggang2.. dari BABI...

aku tak nak makan

tu le masyarakat islam yang dah di jajah oleh barat.....kesian...

ade benda yang kita boleh pelajari dari barat ni.. dan ade benda yg perlu kita perhatikan dan jaga...terutama bab makan minum...



p/s: sesiapa tau/pernah beli/ tuan punya/ etc.... yg menjual kek2.. @ usahawan melayu yang semestinya Islam yang menjaga Halal haram makan...kek nye yang sedap2...... sila bagi link/website/blog mereka... aku nak update kat sini ..

terima kasih...


9 comments:

Fid said...

sian dia za
dia x pernah dok obersi haahahahahahaha

ayat jahanam kakkakakakakaa

misah said...

Rizza.. bila cakapa pasal makanan halal ni. dulu kami tak makan fishball dan ready made mee sebab yg buat tu org c1n4. kalau nak makan mee, mak buat sendiri.bila Al-arqam buat mee, fishball dan macam2 barula kitorang beli yg ready made. pastu bila al-arqam diharamkan dan semua syarikat2 dia diharamkan oleh kerajaan, kitorang pun tak makan fishball untill ada org melayu yg buat fish ball.

Rizza said...

fid.. memang ayat jahaaanmmmmm

hehhehhe


misah.. boleh share tak nama pembuat/brand fishball buatan org melayu/islam...
tu le.. kami pun memang dah lama tak beli fishball... sejak dok obesi.. makin byk lak rasa was2 nye kat msia ni.. terutama byk pembuat2 makanan ni org ca ya nun alif yg sah2 tak boleh ikut peraturan .. yg depa tau .."untung.. untung ...untung "

knv said...

ada orang memang tak kisah. pasal tidak di-educate kan kot.

hmm.. kadang kala kita tak perasan betapa seriusnya isu halal haram ini mempengaruhi darah daging kita sekeluarga.

kalau tahu pun, maybe tak percaya. almaklumlah, berkat atau tidak makanan tu bukannya boleh nampak kan?

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

i think ni more on kisah org melayu tak di educate. dia ingat cured meat gitu semua nama ham or bacon. ni maybe sebab dok tgk movie american org dok bedal tu & sebut bacon/ham aje. sampai la ke hal "hamburger".

padahal each cured meat tu ada nama dia. yg rupa cam bacon tu, kalau its 100% beef & halal, its called pastrami. kalau yg bulat2 ala ham tu, its called salami. cam kita tgk bucher halal aussie ni, manade dia use word ham kat section cured meat. semua ada nama betul dia, kan kan kan?

dgn tahu nama aje we can make a whole lot of difference. so kurangnye tau la benda tu takde babi kan?

bak kata fid, cian dia org tak pernah gi overseas. so ingat asal benda tu dah buat kat msia & ada logo halal. kira halal la tu. kalau now ambil ringan, nnt bila kat overseas, entah apa la dia bedal. nak lak dgn silap educated ni.

Rizza said...

ana betul tu.. makanan tu tak nampak berkat nye atau tak... maklum le.. telan je..hhehhe

mama miya.. thanks... memang kesian kat msia ni.. tapi masalah nya ramai yg memandai-mandai kat msia ni .... dan buat endah tak endah je kalau diberitahu... semua nak ikut barat... telan -telan,.....

wannorashikin said...

Rizza,

Kat Subang dan Setia Alam, Klang ada buka kedai Az-Zain.

Dia memang jual all produk Muslim.

azrinna said...

Kak rizza, saya selalu beli kek dari sini http://memorybakery.fotopages.com

Kak rizza ni email saya azzrra4ever@yahoo.com.sg

Rizza said...

wan & azrinna... terima kasih atas maklumat anda berdua