Wednesday, 23 June 2010

hassan...apa lagi dia buat????

seperti biase... ade aje aktiviti dia dirumah...

laptop dia dah di godek.. hingga 'hang'... ubah segala sistem dan icon2...macam2 dia buat...
tu le dia .."bermain dengan conputer" bukan main game.. tapi main computer @ mengobek
macam2 dia buat.. ade yg kami tak pernah ajar pun.. rupa2 nye.. dia sekali pandang aje apa kami buat di laptop kami.. cepat je dia tangkap.. dan cuba di komputer dia.. tapi awas!!! jgn benarkan dia cuba2 nak usik komputer orang lain....walaupun komputer umi atau bapak dia.. jgn sekali-kali buat... dia faham ... setelah berkali2 mencuba melanggar arahan.. dan telah menerima amaran.. hehehheh

bila penat dengan komputer.. dia melukis gambar kereta2... penat melukis.. bermain lego.. penat main lego.. pi baca buku... penat baca buku.. main kereta mainan.. penat main kereta mainan... buat matematik... dah penat semua tu.. dia pasang dvd mengaji... dan dengan senang hati dia tertidur.. tapi kata nak "rehat jap" hehehhe

buat matematik... ikut suka la.. nak buat yg mana... nak buat tolak ke bahagi ke ..darab ke... apa2 la... kadang2 buat soalan sendiri... biase la jawab sendiri...

dan soalan terbaru...
"bapak.. satu tolak dua berapa?"
"lima tolak enam berapa?"

jawapannya..
"hassan kena mahir campur tolak dulu.."
"nanti bapak ajar kemudian"

setelah banyak kali bertanya dan bersungguh2 nak tahu...dan tak puas hati jawapan bapak/umi beri tu..

akhir nye bapaknye berikan la jawapan tu...

"1-2=-1"
"5-6=-1"

"negatif satu" @ "minus one"

dan dia sedang berfikir dengan jawapan tu....

biase nye cara kami... jika nak sesuatu kena buat sesuatu ... kira mengajar dia berusaha untuk capai impian atau kehendak dia.. bukan main bagi je apa dia nak.. semua nye ade had dan syarat la kira nya.. bukan susah....

contoh.. dia minta minum air oren.... jika nak.. dia kena makan sesuatu atau habiskan makanan
bukan nye kena kesian dia teringin.. tak boleh gitu..... kita nak ajar dia disiplin ade macam2 cara... mengapa kita suurh dia makan dulu atau habiskan makanan baru dpt air oren?.. kerana jika dia minum air oren dengan perut kosong... nanti sakit perut... atau makan tak habis kalau dok minum air byk2... dan hassan dah pernah cuba melanggar arahan... akibat nye.. dia minum air oren juga sednagkan dia belum kan lagi apa2 sebelum tu.. lepas minum air oren... dia sendiri rasa sakit perut.... jadik dia insaf le... dan beringat....

begitu juga jika ke kedai.. dia nak buku apa2 la...
kami bagi syarat.. jika nak buku matematik yang baru.. siapkan buku matematik yg lama dulu.. memang dia buat sungguh.... dan dia tuntut janji... kami tunaikan...

dan baru2 ni... dia ternampak rehal warna biru di kedai.. dia minta bapak dia belikan...
bapak akan belikan jika berat dia cecah 16kg....
bukan apa pun.. dia boleh capai dan pernah capai sebelum ni.... dan dia usaha makan dan hari2 timbang berat... dan akhirnya tercapai juga.. dengan gembira "boleh beli rehal!" selepas menimbang berat nye yg dah cecah 16kg..
biase la berat tu turun naik.. sebab dia aktif bergerak.. berlari.. byk guna tenaga.. cergas...
alasan nye untuk kami beri sesuatu bersyarat adalah supaya dia usaha untuk dptkan sesuatu yg dia hajati.. buka main tunjuk dapat.. guling2 dapat.. nangis2 dapat... itu akan jadikkan dia seorang yg kurang daya usaha.. dan lebih kepada meminta2.. kami tak nak dia begitu.. kami nak dia jadi seorang yang penuh semangat dan bersungguh serta mempunyai daya usaha yg tinggi...insya'allah...

kalau dia nak sesuatu dia akan usaha dan cuba capai syarat2 yg ditetapkan....

dan kalau dia merengek2 atau menangis2 tak tentu pasal... tu tanda nye dia kurang tidur atau waktu tidur dah sampai... dia cuba lawan matanya...

kalau bagus beri penghargaan... jika tak bagus kena la denda....

kalau dia salah ..kita kena katakan dia salah ... dan jgn menyalahkan benda lain atas kesalahan dia.... nanti dia membesar asyik dok salahkan org lain...

dari kecik le kena ajar.. dah besar tak boleh nak ajar dah.. susah..

"melentur buluh biar dari rebungnya"

dah jadik buluh ..buat meriam atau lemang je la..... tak leh nak lentur2 daaaa....






7 comments:

noie said...

SETUJU.... setuju sangat sangat rizza. Tentang computer, ntah lah macam macam dah anak aku ubah. Tapi as u said, computer mama and babah, tak boleh pakai. Saya setuju hehe

Saya nak ajar anak aku tentang mendapatkan sesuatu mesti kena patuhi syarat... shukurlah anak aku ni bukan yang suka beli beli. unless dia nak sangat barang tu then baru kami beli tapi belum ada syarat... hehe

Masalah besar sekarang ni, dia dah 3tahun bulan ni tapi kuat sangat main psp. Macam mana yea nak kurangkan main game tu... dia suka main dengan babah dia.

noie said...

Rizza... macam mana nak masuk kat your blog yang satu tu tentang pendidikan? tak dapat masuk...

Rizza said...

noie.... ye kena bagi dia limit apa yg boleh dan tidak..
kalau bab main psp tu,.. dia akan menjadikan baba dia idola.. kalau baba dia dok pulun main tu je.. dia pun akan ikut...peranan baba nye pun amat penting....... baba dia yg kena kawal main psp tu hehhe baru le anak ikut..
blog satu lagik tu belum 'open'.. tenagh dok mauskkan maklumat dulu ye.. nanti akan diwarwarkan.. sila la tinggal email nanti ye..

Noie said...

Mcm mana yea.fyi babah dia memang hantu game.rela duduk mengadap laptop dia berjam jam main game. Mungkin aku boleh kasi anak main sesudah abah dia balik keja aja.what do u think mentor? Fyi memang lama dah baca blog ni.sejak u kat australia tpi tak berani comment.saya bukan org malaysia tpi suka sangat ur blog tentang perkembngan hassan yg cerdik tu.

Rizza said...

Noie, tak pe bukan org malaysia tapi orang melayu jugak kan?...atau bukan? heheh.. hanya org melayu aje akan faham apa saya tulis..(yg bahasa tak melayu nye campur aduk ..heheh).. thanks ye sudi baca blog saya ni...

utk bab baba dia noie kena la slow talk ngan dia... may be boleh buat "masa bersama baba".. waktu lain tak leh main psp tu...

kalau nak chat ngan saya boleh YM saya....

noie said...

apa YM awak?

yea saya nak. saya nak minta tunjuk ajar cikit tentang pendidikan ni...

Rizza said...

noie, YM saya : wannfariza