Wednesday, 21 April 2010

tipah tertipu....

tipah tertipu... kuang..kuang..kuang..

ni aku ade satu cerita .. kisah benar.... edisi siasat sendiri..

pada jumaat malam yang lepas (minggu lepas)...

kami ke seksyen tujuh bandar baru bangi... di kawasan mydin deretan kedai2 3 blok tu lee

kami ke sana dalam jam 8.30 malam.. biase le waktu makan kan...

setelah abis makan.. kami pun nak balik lee.. tetiba perhatian kami terganggu...
ade orang buta yang dipimpim oleh orang tak buta....(pasangan A)
tu biase le... selalu nampak.. tapi kami tak layan.. sebab kami ade sedikit kemyuskilan dan rasa tak percaya.... kelihatan mereka masuk ke kedai2 makan di sekitar tu mintak sedekah..

disebab kan kami ade kelapangan malam tu.. kami nak buat edisi siasat sendiri..
maka kami buat ;e satu punsingan... tetiba.. aiikk.. kat blok belakang ade sepasang lagik (pasangan B).. yg jalan laju2 macam tak buta.. (yg lelaki pegang tongkat le).. tapi kat area belakang tu agak gelap... tak byk kedai makan.. mereka macam 'org biasa' je... ok le..
tak sempat nak tanggap gambar...
kemudian apabila kami membelok ke arah depan pula.. tup2..di hujung sana ade sepasang lagik..(pasangan C) yg baru lintas jalan.... aiikkk.... maka ade 3pasangan le.....

maka ....kami pun membuat keputusan utk mengekori pasangan A.. dan kelihatan mereka macam buat pusingnan yang berlawanan...

kami berhenti di satu tempat parking...
dari jauh kami perhatikan.....
aku memng dah cam muka lelaki pasangan A tu...
aku bagitau le hubby.. tu mereka baru nak ke kedai sebelah tu.. melintas deretan kedai kosong
hubby tak percaya... aku kata ye...
rupa2 nya hubby nampak mereka jalan seiring dan boleh turun pembahagi jalan di deretan kedai.. selamba badak je.. tak de le macam org buta .. boleh jalan sendiri je..
kemudian bila dah dekat2 kedai yang nak dituju tu.. mereka konon2 slow le jalan.. dan yg perempuan tu tarik le yg lelaki konon buta tu... aiikkk




selepas mereka selesai di kedai makan tu.. mereka melintas seberang bangunan..
(dimana mereka melintas belakang kereta kami...)
aku sempat rakam kan video ..
dan kelihatan mereka jalan seiiring dan laju.. tanpa pimpin2... jalan sebelah2 tu...

mereka masuk ke kedai runcit di seksyen 7...
selepas keluar dari kedai tu...
mereka berdiri di depan jalan (belakang deretan kereta yg parking)..
kemudian kelihatan yg perempuan tu mengeluarkan telefon bimbit..(aiik.. mampu oo beli)
menelefon seseorang.... lama gak tunggu.. ade le dalm 15 minit kot...
ooo rupa2 mereka call teksi.. (kaya ooo leh naik teksi..lepas mintak sedekah)
semasa teksi renti.. yg perempuan buka pintu depan dan masuk (mungki driver nye perempuan le).. dan lelaki yang konon buta tu.. boleh bukak pintu sendiri tanpa raba2 dan masuk.. tutup minta sendiri.. tanpa bantuan....
adakah benar buta????

mula2 kami pikir le.. mungkin sendikit perdaya org buta ..
tetapi lepas berlaku edisi siasat tu....
baru le kami tau... satu sindiket tipu...
org tak buta menyamar org buta.... dan
sapa perempuan tu??? kalau isteri atau anak.. takkan le bior pasangan buta tu sendiri gitu..

sah..memang mereka tipu..

sorry tak sempat nak edit balik video yg kami amik..
tu pun mana yng sempat je.. sebab takut mereka perasan aktiviti mereka dirakam kan..

sekian terima kasih...

jadik jgn le korang percaya ..kalau ade orang buta dipimpim oleh orang tak buta...
penipu!!!
tipah tertipu!













15 comments:

Aini said...

isk..isk.. apsal lah tipu sampai cenggitu sekali.. sedih betul lah dengan prang cam ni...

kirana said...

ish2...sanggup tu makan duit tipu..
mcm2 hal skrg..
sama gak mcm org dok mintak sedekah tu..nak bagi tak bagi rasa bersalah..tak bagi katanya..derma klhas kak...ikhlas menda kalu dah paksa gitu

Normaliza said...

adik saya penah gak kena kat kl. ada org mintak sedekah..macam daif sangat rupanye. pastu kebetulan bila time nak balik bertembung dgn peminta sedekah tu. adik saya naik bas, tapi si peminta sedekah tu boleh plak naik teksi..huh, sah2 menipu tu!

Mama Adib said...

aku memang tak bagi sekedah kat orang yg nyibuk di kedai makan

rela boh dlm tabung masjid dari bg kat depa

Zety Zin said...

hok aloh sampai macam tu sekali ye manusia zaman sekarang ni. hmmm... tu lah kadang2 kesian tengok, tak sampai hati, sedekah la jugak. tapi rupa2nya penipu ye. ish ish ish.

mazlyna said...

saya pun tak layan orang camni...

penah sekali tu...dia mintak sedekah...tp brg kemas dia lagi meriah dari kita yg pakai cam misai udang ni...ape kes nak mintak sedekah....kot yer pon menyamar...cuba bukak dulu brg2 tu....

Ms Lola said...

aku tahan nafas je selalu kalau depa dtg kat meja makan. (tah apa signifikan pun aku tak tau). tp mmg kitorg biasa angkat tangan bye-bye je

☆ lieya latif ☆ said...

hai salam kenal,

wah bagus laaa...ini mcm edisi siasat dah ni....tapi betul pun, ramai dah yg tertipu dengan golongan2 tak da akai camni...kesian yg betul2 bute tu...lagi pun kite tgk kat CM tu, jalan Tar, yg bute tak mintak sedekah sesuka hati, tapi dieorg main muzik......lieya pun tak penah kasi kalo ade org mintak2 time kite makan...bukan kedekut, tapi takut tekene camni....beri pertolongan pada org yg tak sepatutnye....

CT said...

hmmm tu la zaman sekarang...mmg banyak macam tu....kalau ikut rasa kasihan, mmg nak je bagi...tp pk org sekarang ni lebih pada PENIPU...mmg xde nye nak bagi....

Sayang.Ibu said...

aiyooo kejinya... kesian kat org yg btol2 buta kannn.. tp slalu tengok org yg btol2 buta x le mintak sedekah direct gitu, ramai yg main muzik, xpun jual kraftgn

Marisa said...

tak patut tau diorang ni.... kang ada yg betul2 susah.... n buta.. aduhai... mcm cerita yg isma alif berlakon dulu2 tu

Nasibah said...

pernah masuk rancangan tv3..tak silap rancangan 360 mazidul tu.

mmg ada sindiket (awat pelik jer eja perkataan ni)...buat2 buta, budak kecik yg selekeh dan jual brg2 agama - vcd, poster, frame ayat quran/khat...

best betul demer2 tu kena sound dgn mazidul time tu.

sy pernah kerja kedai kain kat kompleks Pkns bangi tu dulu (zaman bbb cuma ada 4 fasa)..dia mengaku org afghan...tunjuk album gambar kemusnahan di sana..pastu tunjuk gambar masjid yg terbengkalai...nak mintak duit.

tp sy tak nak bagi...dijegil nyer mata macam nak telan org...

tak lama lepas tu, keluar tv...mmg tu antara kes penipu.

nelcyndana said...

abis cik rizza, org yg kita nampak mata dia betul2 buta camner (tak pakai spewk mata hitam) pulak...? isk, ssh nak percaya org skrg ni..

rizza said...

kawan2 semua ...
terima kasih kongsi cerita korang..
tu le... kalau betul2 buta..kesian la kan.. tapi kalau menipu macam mana kan....
biase nye org buta betul ni.. dia akan buat kreativiti utk cari duit.. bukan minta2..

ahad lepas .. baru je nampak lelaki buta yg tempoh hari (konon buta).. kat kedai makan yg lain pula.. jauh dari seksyen 7...dasat kan.... merata pi... naik teksi senang la kan.. hehhehe

shakeymirza said...

berdosa la derang buat macam tu.. nati Allah betul2 tarik nikmat penglihatan tu baru tau... huhu