Sunday, 28 March 2010

bunga?.. deco?... coklat?

ni pertama kali aku buat bunga.... utk kek ... aku tak reti bab bunga2 ni... .. keras tangan betul ..
memandangkan kawan baik ku minta aku buat kan kek utk wedding dia..
aku cuba sehabis baik le... aku dah cakap aku tak reti lagi.. tapi aku cuba yg terbaik...
ni bunga dari coklat (ganache) ... aku cuba buat 3 jenis berlainan.. sebab tahap keyakinan ku tak pasti... aku cuba dan cuba juga... ni le hasilnya..
termasuk buat dekorasi pada "cake stand"....

sila la komen...
yg ye nye semua nye coklat... kek coklat ..aising pun coklat tapi diwarnakan 'pink'


kalau nak banding ngan yg dah Pro tu.. amat le malu ..aku nye tak le pro... hehe budak baru belajar.... masih belajar..... dah le tak pi sekolah belajar kek2 ni.. hehhe

insya'allah akan di usaha kan lagi ....



'cake stand'

'3 tier'





kek atas sekali



kek tengah




kek bawah





memang dulu aku pernah cuba buat bunga tapi tu bunga batu..hehheh (gumpaste flower yg tak berapa menjadik).. tapi aku tak buat le le ni...... aku kena lebih mencuba lagi bab bunga coklat ni..


p/s: jgn le korang rasa termuntah..sebab aku dok sajikan kek2 utk jamu mata kalian..






9 comments:

Aini said...

Zaza,

Kira ok lah tuh, cuma ko kena practice selalu untuk 'sharp'kan hasil kerja ko tuh!

Ko tak gi sekolah pun dah pandai, beb! Benda ni memang kena buat selalu.."practice makes perfect" ;).

Cayalah!!!

Fid said...

patut la ko busy sgt le nih!!ok ok
lawa

syikin said...

semakin maju :)

Mynie said...

cantik. i like the top one..

lady zaini said...

nampak cantik :)

azrinna said...

Ok, cantik. Cuma dua kali pandang nmpak mcm kaku la kak. kena berlatih lagi ni! (Saya cuma pandai komen tpi tk pndai wat!)

dila~noor said...

kak..okla..dah lawa gak nih.tapi sy admire tul cake stand akak tu..mmg sgt sweet..

all of all,the taste of the cake is the most important.bilela sy nk rs cake akak yg sgt chocolatey tu =)

mommy2H said...

Nice work.. Aku suker yg paling atas tu no 2 n 3 terlampau simple sgt mcm kosong la pulak
eh bole komen kan.. Aku komen ni tp aku pandai komen je la bukan reti pon. Hehe kalau pakai white choc kasi background putih lg sweet kot. Aku tatau ler bole ke tidak aku hentam cakap je nih. Hehe
practise makes perfect... Gambatte my friend! Jgn lupa prektis bullet train aku tu kalau aku balik mesia mmg akan ku order;)

rizza said...

Terima kasih atas komen anda semua.. amat dihargai.. akan aku usaha lebih ....praktis...praktis..

aini... thanks

fid.. lawa.. bole le utk kita2 yg tak kreatif bab bunga ni hehhe

syikin.. mekasih.. akan terus maju kan diri..

mynie.. bunga tu agak2 takut za nak buat tau... hentam je labu hehhe

Z.. nampak cantik ok le.. ade rupa bunga kan..

azrinna... mana tak kaku.. yg membuat bunga pun kaku .. keras tangan oooo...

dilla... stand tu pun..hentam lilit2...kek nye pasti sedap hehhe..(angkat bakul sendiri..)

nor jepun ...
boleh komen... aku tak de idea le.. sebab tema ade bunga ni buat aku kaku hehhe hahha
ko nak bullet train?.. ade tak gambar yg diidamkan...
may be bulan2 berikut akan dicuba..
bulan ni dah ade jadual kek kereta apa nak buat.. bulan 6 pun dah ade... ko bagi je gambar nanti bulan2 aku free (dari 3D work)..aku try..ok.. tqvm