Tuesday, 2 February 2010

anak kami..

Umur bawah 4 - 5 tahun ni adalah waktu kritikal dama membentuk diri anak kita, sama ade dari segi pelajaran mahupun pergaulan....

Kami masih dalam proses mendidik dia bab pergaulan...

kerana ..jika salah asuhan diperingkat umur ni.. bila dah start umur 7 tahun.. makin liat kan..

maka selagi boleh didisiplin kan ..buat.. kalau salah marah..jika perlu rotan..rotan...

le ni dah kurang marah/rotan... hanya tegur dan bagi contoh...
kecuali amat2 memerlukan rotan..akan dirotan..

kalau pi jalan..kena le pimpin terutama tempat yg sesak... atau tepi jalan.. dalam kedai...
jgn pandai2 nak usik barang kat kedai.... "itu harta bukan kamu yg punya!!!"

kalau kita nak belikan sesuatu.. kita pilih yg sesuai... untuk mengajar dia buat pilihan.. kita ambil 2 pilihan berlainan warna atau rupa.. hanya antara 2 tu je dia boleh pilih..
bukan pi kedai.. cakap kat anak "amik le apa ko nak"... mau satu kedai dia nak... buat le .. kalau nak anak berguling2 berteriak2 kat kedai.. hehhehe

ajar anak apa yg perlu je kita beli.. kalau tak tak payah..
bukan bermaksud kedekut tapi supaya anak hargai nilai duit dan nilai barang yg dibeli..
bukan nye main beli je...

kalau nak beli makanan.. baca ingredient.. walau di mana juga berada...

dan anak kami biase berkata "Umi ni Halal ke?" hehhe .. ajak dia baca ingredient ...

dan kadang2 pi kedai .. "Umi ni kedai Melayu ke?".... pak cik kedai tu pun jawab "Pakcik Melayu.. ni kedai melayu.." sambil tersenyum......
budak ni tak tau bangsa2 kat msia lagi.. biarkan dulu... cuma dia kena tau.. dia Melayu dan beragama Islam.....

dan sesapa yg cuba ajak anak aku pi Mc Don##ds tu... dengar le apa anak aku akan jawab.. hehe
"tak nak.. Mc Don##ds.. tak leh makan... xxxxxxx" ye memang kami ajar anak kami tidak makan Mc D tu.. atas sebab2 tertentu.. termasuk le Kenny Ro###, CRS, BK.. dan seangkatannya... kerana sebab tertentu la maka kami tak pergi... kalau nak ayam panggang.. kita bakar je ayam... nak nasik ayam.. umi leh masak....nak burger.. beli je ramli burger dan umi leh buat burger special... (kecuali leh pegi PH atau KFC je.. tu pun tak boleh selalu...)

pasar malam.... sejak kami balik msia.. memang tak pi pasar malam.... rasa tak teringin lak... mungkin dah biase... makan apa yg nak.. masak apa yg perlu...

jaga pemakanan... mungkin org kata apa la kan...
memang patut ajar anak macam ni.. jadik dia tau.. dan dia nak sesuatu makanan tu kerana dia nak makan bukan nak umpan yg diwarwarkan kat kedai2 tu...

dan kalau minta makanan tu sila habiskan... kalau tidak jgn mintak byk2...

dan dia akan makan byk mana dia rasa dia larat...

makan waktu makan... bukan makan 24 jam masa dok rumah.. tak bagus utk kesihatan.. asyik makan je kang bila masa badan nak proses hadam makanan tu...








6 comments:

misah said...

rizza, saya setuju. sekrang ni pun kami cuba elakkan anak dari makan junk and fast food. kami mmula ajar dia kalau nak beli makanan, kene tgk logo halal kat packaging.kadang-kadang dia ada juga argue pasal buah-buahan dan telur tak de logo halal, mama beli.hehehe...

rizza said...

misah... bukan hanya bergantung pada tanda halal je.. kena ajar tau apa bahan yg trkandung...
sikit2 le ajar heheh

lady zaini said...

anak saya agak ..mmm, dalam bahasa lembutnya, tanak kongsi barang dengan orang, dalam bahasa straight forward, "kedekut"...

kadang abis idea nak pujuk, tapi mungkin tunggu next baby datang, dia ok sket.

rizza said...

Z... mwmang usia gitu kot.. bila dah besar sikit kita cakap selalu.."share brg" lama2 dia akan faham ...
hassan memang kedekut brg dia... hehhe tapi le ni dah besar.. boleh tolakansur sikit.. tapi kena sentiasa ingatkan la... hehhe

YUZIE AMIR said...

Saya pun sebenarnya jarang sgt makan kat luar..selalunyer masak.Anak2 saya kalo saya tak bg mkn makanan tertentu..nanti depa akan tanya..'ada pig ke mama?'..senang citer..saya iyerr kan.Sejak2 haziq pi school yg baru ni..dia ckp kiter takleh mkn Mc D.Sebabnyer dia kata they kill someone..hahah..gasak la tapi saya perbetul gak statement dia tu..kang dia pi sound plak org yg keje Mc d tu bunuh org.
Kalo pegi kedai mainan ke apa ke..saya mmg tak kisah pun ..depa akan tanya..ni for sale ke not for sale.Jawapan saya..not for sale! heheh senang citer.

nelcyndana said...

cik rizza, er... bila rotan tu betul2 ke slow2 hanya sbg pengajaran? bagi klu sikit kat mak yg jahil ni... tima kasih.