Thursday, 7 January 2010

anak lelaki

Ajar anak secara "visualize" atau gambaran... lebih berkesan dari kita latih tubi bertubi-tubi....
terutama anak-anak lelaki....

Mari la berusaha supaya anak-anak lelaki semua dapat masuk universiti bila besar kelak.. semua nye bermula dari kecil...

Biasenya cara pengajaran di peringkat prasekolah hingga di uni sekalipun kurang berkesan pada pelajar lelaki..kerana teknik pengajaran yg digunapakai byk kepada teori semata2 kemudian baru praktikal... [ia boleh diubah jika pengajar nye mengambil inisiatif yg lebih kepada praktikal dulu baru teori..]

Fenomena lelaki kurang di universiti boleh di elakkan....

Anak lelaki ni suka yg di ajar "real".. jadik.. senang je kan....
jgn susah2 kan kepala... masa jalan2 ajar je guna persekitaran yg lebih berkesan terhadap minda dia.....


Jangan la kita membiarkan anak lelaki kita meragut rumput sendirian...

ni kan istilah org kita selalu guna... "Jaga anak perempuan.. anak lelaki tak pe.. biarkan dia..pandai2 la dia nak hidup.."
abih tu kalau tak de bekalan..macam mana dia nak pandai hidup.. tu yg salah arah tujuan hidup.. dibiarkan aje... tak ditegaskan.. tak de sisiplin...... sudahnye.. tak ke mana.... ni le kebanyakkan berlaku pada masyarakat kita.... anak lagi dibiarkan anak perempuan di jaga betul2... yg byk masuk uni anak perempuan....
sebenarnya... tak kira anak lelaki ke anak perempuan ke.. keduanya perlu dididik dan didisiplin kan selagi masih bawah tanggungan kita...

zaman le ni.. sama je.. yg lelaki ke yg perempuan ke... dua2 perlu dijaga dengan betul...
jgn sia-siakan mereka.... hak ibu bapa selagi dia masih bawah tanggungjawab... selagi belum kawin..... dah kawin pula tanggung jawab dia sendiri pada keluarga nye... kita hanya memerhati.. melainkan la dia mendera atau cubaan membunuh anak kita tu.. baru le kita leh masuh campurkan.....





pandangan aku aje...

5 comments:

Fid said...

saya sokong awak puan rizza
anak lelaki memang suka yang 'real'

saudah said...

saya pun sokong..

ini antara sebab, di sekolah, anak perempuan 'menjadi' dan boys kurang.

tapi jika kita tengok, di sekolah teknik dan vekasional atau institut kemahiran, lelaki lebih sebab mereka minat pada praktikal.

tiada ilmu, macam mana nak bertanggungjawab? pada Allah, pada diri..

maya amir said...

setelah mempunyai 2 anak lelaki..aku sgt2 mneyokong nyah.. tapi aku rase pompuan skang pun same..mau yg real2 ajek kan?

Ealyie said...

betul la kak, anak lelaki nie semua nk real.. n dia lagi suka kalo kita dok bebel n ajar2 in the real situation.. buku2 tak berapa nk jalan sgt, paling lama pun 5 minit da kira lama la utk dia..

;)

rizza said...

fid... sokmo real

saudah.. yup betul.. kat voca & teknik memang ramai budak lelaki...

maya.... makin menjadik real le kan..

ealy... kena bagi bermain sambil2 ajar..