Monday, 7 September 2009

macam-macam la....

Salam semua,

Ye kami selamat berada di Malaysia...

buat masa ni, aku tak dapat aktif berblog,
internet slow [cewah..selama ni biase pakai yg laju je...]
nak bukak blog sendiri pun slowww.. apa lagik nak pi komen kat blog kawan2
maaf jika aku tak terjawab komen kawan2 sekalian
dan tak sempat nak tinggalkan komen di blog kawan2 ...

#######

TQ pada Cik ZETY...
hadiah tudung hasil tangkapan nombor dah selamat diterima..

Mekasih!!!

################################



alang2 dah dpt tulis ni.. aku coretkan sikit2 je

Sekembali ke Malaysia....
- seronok dapat balik Malaysia
- seronok dapat jumpa keluarga
- seronok dapat balik semula ke Malaysia selepas beberapa tahun merantau..

- tak seronok.. sebab org2 Malaysia 'sombong-sombong' semua
- tak seronok.. sebab org2 Malaysia tak berdisiplin... [meludah depan mata aku..buang sampah depan mata aku..., bawak kete tak reti bagi signal.. kalau exsiden menyusaahkan org je, bawak kete macam nak terbang... gile... ]
- tak seronok.. bangi dah kotor sejak P#S memerintah....
- tak seronok.. Shah Alam & Bandar Baru Bangi yang memang kawasan org Melayu/Islam telah tercemar.. kerana c1n4 dah cuba nak pecahkan kawasan tu..
- tak seronok ... merata2 c1n4 di Shah Alam dan Bandar Baru Bangi..
[aku dah dok 2 tempat tu bertahun..dan memang susah nak nampak c1n4 ]
- tak seronok.. sebab byk nye c1n4 yg kuasai kedai kat bahagian IT di Alam Sentral [yg dahulu nye aku tau byk kedai melayu/Islam]
- tak seronok .....

apa2 pun dah memang org Malaysia gitu... nak buat camne..tunggu 100 atau 1000 tahun lagi utk berubah...tu pun kalau daah sedar laa...

##############

oh ye.. aku ade satu cerita...
ni kisah benar... cerita org2 c1n4 [pelajar persendirian], yg belajar kat luar negara... memfitnah Malaysia dan org Islam.. kerana mereka tak dpt apa yg mereka nak.. mereka fitnah pada org luar... supaya org luar nampak msia ni teruk...

beberapa hari sebelum kami kembali ke Msia, kami menyewa satu motel ni.. tuan punya dia adalah makcik c1n4 dari tanah besar Ch1n4...
makcik ni kata .. ramai pelajar msia yg sewa kat situ dulu.. [pelajar c1n4 la]
makcik tu cerita la apa yg pelajar2 tu selalu cakap kat diaa masa depa dok motel tu..
[cakap c1n4 la ]

ni apa yg mereka cakap
* mereka kata mereka di tindas oleh org Muslim di Malaysia
* mereka kata mereka susah nak beli kereta kat Msia, org Muslim dapat harga murah
* mereka kata mereka susah nak dpt biasiswa, org Muslim senang dapat biasiswa
* mereka kata USQ teruk [USQ tu tempat belajar kat Toowoomba tu le]
* mereka kata USQ bagi fee mahal kat depa
*... tu antara yg jelas laa

[hubby aku pun terangkan perkara sebenar kat makcik dari tanah besar tu...supaya dia tak salah faham dengan fitnah budak2 c1n4 tu..]


ni sebenarnye..
1. merekaa kata di tindas???? tak de sapa tindas depa.. kebykkan c1n4 yg kuasai bidang perniagaan... sapa tindas sapa??? depa tindas kita
2. merekaa kata susah naak beli kete??? mereka mana nak beli kereta proton.. depa kan yg kuasai bidang pengedar kereta import... depa memang dengki dengan kita
3. tak semua org dapat biasiswa.. c1n4 1nd14 yang pandai2 dapat jugak biasiswa... tak semua org melayu dapat.. yg terpandai daapat la..... depaa tak pandai ...mana leh dpt biasiswa.. lagi byk songeh..
4. mereka kata uSQ teruk kerana USQ tak luluskan pelajar depa yg tak jawab soalan ..[abis tu..kalau tak menjawab soalan dan salah jawapan.. takkan nak luluskan...ni memeng terjadik..
depa ni belajar di kolej swasta di Msia.. yg join dengan USQ.. bile exam, di tandakan di USQ la kan... bila tak memenuhi pencapaian kelulusan ..maka tak dpt le markah tinggi kan...maka USQ tak luluskan atas sebab budak tu tak menjawab exam dan salah.. takkan nak bagi betul pulak???
maka ade le ketua kolej swasta kat msia tu.. org atasan la.. c1n4.. pi call org atasan kaat USQ.. suruh luluskan pelajar dia tu.. siap ugut lagi..kalau tak luluskan.. depa tak nak join lagi dengan USQ.. maka USQ pun tegas kan la.. buddak tu tak menjawab exam ..tak boleh le luluskan.. dan kualiti lebih penting bagi USQ... then USQ tak layan ugutan tu.. biar kan ..] tgk.. mereka c1n4 tu bukan pandai pun... tapi sebab org atasan nye nak bagi luluskan pelajar nye bagi nampak peelajar dia tu pandai ...
5. mereka kata fee mahal... fee di uruskan oleh pihak kolej swasta tu.. bukan USQ yg tetapkan fee tu.... dia pi marah2 kan USQ pulak...

kesimpulan nye.. c1n4 ni
# mereka membenci Islam.. sebab mereka tak sebut melayu/bumiputra.. mereka tekankan Muslim....
# mereka ni tak pandaai mana pun
# mereka pandai menipu
# mereka akan memfitnah jika sesuatu tak memihak pada dia
# mereka akan mengugut jika org lain tak laksanakan apa yg mereka mau
# mereka ni la perosak segala nya...

#########################################

maka aku nasihat kan korang2 semua
hati2 la dengan c1n4 ni
dan hati2 la membeli produk makanan yg mereka jual...

kuasa pembeli di tangan kita... jika kita menolak mereka.. mereka akan mati...
kita boleh berjaya tanpa mereka...
org melayu/Islam.. semua nye bijak pandai dan kreatif..

terpulang la padaa semua...

jgn kita jadi boneka c1n4....

bersatu la Melayu/Islam...

jgn la kami terpedaya dengan manusia bertopengkan Islam tapi tak menjalankan tanggungjaawab Islam terhadap masyarakat....

kepada penyokong P#S & P#R... pikir2 la ye...
jgn la kerana benci dan percaya bulat2 pada org tertentu.. maka buta mata kamu utk melihat jasa dan apa yg di perjuangkan oleh U##O selama ini... hanya beberapa pemimpin aje yg teruk.. tapi hakikatnye byk dah dipertahan kan dari segi ISLAM & BUMIPUTERA...
tapi kita boleh lihat.. apa yg dipertahan kan oleh P#S & P#R??? kenapa begitu..
P#S sekarang ni tak sama dengan P#S dulu... P#S dulu betul perjuangan nye kerana Islam.. tapi le ni apa jadik??? pikir2 la ye.. jgn kerana busuk hati .. maka turutkan aje kehhendah D#P kapir tu... D#P memang membenci Islam... mereka hanya nak pergunakan P#S & P#R utk buatkan org Melayu/Islam berpecah belah... jika Melayu/Islam bersatu... maka mati le mereka..

BERSATULAH UMAT ISLAM..... DEMI ISLAM...

BERJIHAD DEMI PERTAHANKAN ISLAM... JGN BERMUSUH SESAMA ISLAM..



17 comments:

YUZIE AMIR said...

salam...seronok nyer dah balik sini..tapi tu la..camtu lah suasana kat m'sia...
apa2 pun sesama lah kita berdoa..moga org melayu islam bersatu.kadang2 takut nak memikir apa akan jadi kan negara kita di masa akan dtg.

Mama Adib said...

stju

Bersatulah demi umat Islam dan agama Islam

Fid said...

za
ko kata aku sombong???
aku sombong??????
bab c1n4 ni kan
kalau aku sebut masuk ISA karang hahahhahahaahhaha

Marisa said...

biasa la rizza.... bila kite 'ramai'.... maka semangat nak bertegur sapa dikalangan org yg dikenali tu kurang la sikit...

mamaDhea said...

akak dah sampai Malaysia??? tanak call sya ke.. hihi.. :D

p/s: akak, 2minggu lepas ada tgk nona.. then, ada citer pasal coklat buatan anak malaysia.. terus teringat kat akak.. :D nama coklat tu Dazzle..

azrinna said...

Selamat balik Malaysia. mudah2an Melayu Islam bersatu. dgn cara itu aje mrk takut

Zety Zin said...

you're most welcome! :)

betul3. marilah kita bersatu!

wannorashikin said...

Rizza,

Dah balik malaysia yea. Moga dapat berjumpa dengan Rizza. Yg Hari raya Susuibu nie join tak?

Moga Orang Melayu Islam boleh bersatu kan.

saudah said...

kalau muslim bersatu, mmg hancur depa..
eh rizza, aritu u kata aminah hassan dah kena jual, tapi paper ahad@isnin hari tu baru cakap 100% muslim..oh ye alfatihah utk aminah hassan yg kembali ke rahmatullah pada 2/9/2009

Nur said...

sibuk jer kan org asing kt malaysia nih...

geram dgn c1n4,
geram dgn indon..
yg rata2 x sedar diri diuntung!

err..apapapun, welkam back!

CY3.5 said...

ada pun entry baru :)

aku gamble je masuk blog ni.. bila mau bukak kedai? hehehe..

mamadanish said...

I mmg sokong..
kalau i tulis menda ni katblog i..harus harimau itu serang...

misah said...

selamat kembali ke tanah air

rizza said...

yuzie, mama adib, marisa, azrinna, zety, nur...
sebab tu le penting melayu islam bersatu..




fid... hehhe.. ade kita termsuk dlm akta menghasud??? aku rasa tak

sya.. ye le ko... tak bagi no phone pun.. cam ne aku nak call

wannorashikin, tak pasti pasal hari raya susuibu tu..

saudah.. kisah tu dah lama.. tak tau le kalau dia dah amik balik bisnes tu.. alfatihah...

yan.. bisnes aku bermula thn depan.. insya'allah...

yasmin.. ade gak harimau nak kacau ko yee

misah..terima kasih..

knv said...

count me in!

nelcyndana said...

mmglah aku pun takut pikir apa nak jadi ngan msia akan dtg. mmg ler.... cha ya nun alif ni suka ugut kalau tak dpt apa yg diorg nak... cthnya tenant aku... takdenya aku layan...... kuasa islam ialah bisnes makanan.

kikin said...

cin4 mmg kureng ajar..aku mmg tak suka dgn dorang tp dpt laki muka mcm cin4..apo nak buek..ahaha