Sunday, 2 August 2009

mana aje...

Dimana sahaja boleh belajar...



sambil menunggu bas...


Mana-mana pun boleh selagi kita nak ....

Untuk anak yang sudah boleh menulis, mengeja, membaca & berfikir..

1. bawa kertas dan pen (kalau ade buku nota kecik pun bagus...)

2. duduk di mana-mana yang boleh... tepi jalan, atas rumput ke.. ok je..bawah pokok..

3. minta anak anda melihat sekeliling dia ... [lihat]

4. tanya dia apa yg dia nampak... [lihat & fikir]

5. minta dia tulis kan perkataan yg dia sebut tu [fikir]

6. jika dia tak reti, kita ejakan suku kata.. dan minta dia cuba menyebut.. [fikir @ bayangkan, eja, sebut]

7. minta anak menuliskan suku2 kata tersebut atas kertas yang dibawa tu [menulis]

8. minta anak sebutkan perkataan yg dia tulis tu... [membaca]

9. ulang lagi ... buat la sampai 10 atau 20 benda yang dia lihat ketika itu...

10. belajar sambil berehat atau bersiar2...


*****

begitu la yg Hassan buat... sambil2 tunggu bas , atas rumput, tengah panas kadang2 berangain sejuk... [dah tak de tempat tunggu bas tertutup pun kat bus stop dekat ngn rumah kami tu]

kadang2 dok teka2 brand kereta apa yg dok lalu lalang depan kami...
kadang2 hanya bercerita aje...

tu le aktiviti nye..


*****************************************************************

tak de kaitan ngan topik di atas tu...

p/s: sapa nak tgk gambar2 kat Toowoomba, sekitar Gold Coast & Brisbane tu..pi le jenguh blog adik saya ini... ari tu depa mai sini.... dia kan sibuk ngan DSLR dia... gambar cantik2 la
[aku tak terlarat nak upload gambar di blog ini..]
tengok SINI


******************************************************************

6 comments:

mommy2H said...

alahai byknyer entry hang..nnt la aku khatam lagi beberapa jam aku nak naik kapai terbang mau terbang balik malaya..huhuhuh hang jgn jeles nooo!
hahahaha

rizza said...

nor... ye la..ko dah nak terbang tu.. tak yah le dok baca2 blog lagik... pi ber gumbira...

mamadanish said...

Good boy hassan..
Nor..nak balik msia ka???

rizza said...

yasmin... balik msia? boleh tak jadik balik??? hehehe

Ummu Ibtisam said...

salam perkenalan kak rizza :-). seronok baca blog akak n aktiviti2 hassan.

rizza said...

ummu ibtisam..
salam perkenalan...tq sudi baca blog ni..