Wednesday, 5 August 2009

B4B1...

Bacon, Ham, Hog, Boar, Lard, Pork, Swine...

antara nye la.. dah sinonim dengan B4B1 kan...kan...

bukan apa..

bila sebut Bacon je.. dah tau tu berkait ngan B4B1

bile sebut Ham je...ooo B4B1

kalau kat sini lagik le..

"Jamie save the Bacon"... tu gambar B4B1 dan cerita pasal B4B1 semua


apa la aku nak mengarutkan

mungkin sesapa tak biase dok luar ..tak berapa kisah kan...

walaupun dia tulis Turkey Ham.... Beef Bacon....

aku tak tau le kalau kat Msia.. S*BW*Y tu ...memang betul2 jual yg Halal...

aku macam terasa keraguan pulak.... abaikan la ye

bila aku tau ade nye S*BW*Y kat Msia.. aku nak tgk..siapa tuan punya tu....

ooo rupa2 nye C*n*... patut le aku nye firasat rase lain macam je...

Meh aku cerita kenapa aku rasa cuak je...

1. kalau kat sini... kalau dia kata "Turkey"... benda tu memang Turkey...
dan "Turkey & Ham"... tak de dia cakap "Turkey Ham"

2. Akan tetapi di Msia dia tulis "Turkey Ham"... aiikk hilang "&" bagaimana?
gambar nye lebih kurang je antara dua tempat tu... sama ade di Msia atau di Austalia ..pi tgk website depa.. perhatikan gambar tu betul2....

kalau benar le betul2 Halal ... Alhamdullillah.. tetapi jika sebalik nye bagaimana??

sedangkan kalau S*BW*Y yg dikatakan Halal di Australia... hanya Ayam nye aje Halal... yg lain tidak.. tu pun tak semua ade... may be kat Sydney ade kot... ..

jadik bagaimana depa leh kata.. "All Meats Are Halal" kat Msia???

benar ke setiap Ham & Bacon tu bukan dari B4B1... ???

Benar ke???? yakin ke???

aku memang tak yakin ... lebih2 lagik C*N* di belakang nye..

semua tu terpulang pada masing2...jgn lak kata aku menghasut lak... kang masuk I#A lak aku ...tak dpt aku nak buat bisnes kek...

ok semua.. sorry kalau ade yg rase aku tak betul .. tapi aku nak bukti yg sebenarnya kalau anda benar2 yakin... bak mai sapa manufacturing Bacon & Ham yg Halal tu supply kat S*BW*Y...

sekian ulasan saya di petang hari...





11 comments:

knv said...

oh rizza.

aku sendiri dah lama confuse dengan istilah yang malaysian guna ni.

memang masa kat aussie, ham dan bacon tu haruslah datang dari cikbab itu sahaja.

tapi aku pelik pasai apa kat malaysia depa guna jugak istilah chicken ham. adakah jenama baru?

kat sini aku tengok malaysian lebih kepada istilah pork. beza ngan kat sana.

aku ingat aku sorang je yang confius. ropenya hang pun tertanya-tanya jugak!

azrinna said...

nak tanya apa itu S*BW*Y tu? ikh! kat muar ni tak ada lah pulak tmpat makan tu? ikh! aku ni.....

Ms Lola said...

Aku cadangkan ko label semua citer bab2 makanan kat blog ko ni sbg halal-haram. senang aku nak buat semakan nanti.

Zety Zin said...

tu lah. saya pun confuse pasal penggunaan ham dan bacon kat malaysia ni. apa2 hal pun elakkan aje lah.

ummumishkah said...

susah nak jumpa peniaga yang jujur.. ramai yg pentingkan profit dari tanggungjawab..

rizza said...

ana, mula2 aku tak perasan.. tapi bile aku dok belek2 blog @ bloghopping... aku terjumpa la yg kat Msia ade S*BW*Y tu... aku rase ade org sedang mengelirukan masyarakat kita di msia tu la...
mana ade chicken ham.. ko tau ..dia patutnye tulis Chicken & Ham... depa buang "&" tu... pandai2...

azrinna...
heheh pi le carik...

Mimie,
ok.. nanti aku buat ...

Zety, better elakkan.. sebab penyalahgunaan nye akan menyebabkan kita terjebak....memakan benda haram..

Ummimishkah.. tu le.. kebykkan kalau peniaga C*N* depa memang tak jujur.. dan mengajar peniaga melayu jadik tak jujur gak...

Mummy Dasy said...

mmg was2 mengenai tu... tapi mintak2 elakkan ah...betul kak klu dibelakang c**a ku pun was2 gak.

Marisa said...

s*bw*y ada aku nampak iklan dia kat paper.... kalau dah mmg owner dia c*n*... kata halal camana pun tak mungkin aku pegi...

kat tpt aku pun ada KLG (ala2 KFC)... tgk kedai pun aku geli. kat kedai mmg ada cop halal. tp mmg tak yakin

mast@work said...

ye ke camtu kak rizza, sebab saya selalu pi makan kat situ sebab ada tanda halal.. dan saya memang tanya pada staf muslim (dah 3 4 org saya tanya) betul2 halal ke dik/abg - dia kata betul kak, jgn takut2.. masa saya kat UTM dulu, siap singaporean pi kat johor lg nak makan subway tu..

m-i-o said...

hmmm...sy baru bercadang nk try test itu subway sebab nmpk sandwich dia panjang gilos wah kalo makan ni sure tidak kebulur selama berabad-abad. hahaha!

hmmm...tiba2 putus selera pulak.

tp memang ya lah org mesia taktau pun ham & bacon tu ialah babi. tau pork aje. even suamiku kata,

"eh jom kita try hamburger tu apa rasanya?"

hisy, nak terlompat sy! tp laki sy cakap ada lah tulis hamburger kat sebuah restoran tapi tulis halal. apakah??

rizza said...

mummy dasy... sebab tu le akak was2... melainkan kalau di belakang tu totally org melayu ..ade gak rasa yakin nye.. sebab org kita ni.. walau bagaimana pun... bab makan insya'allah akan jaga...

marisa.. aku le ni memang akan was2 kalau owner dia c*n* la... terutama bab kedai2 makan ni...

mast... kita sendiri tak pastikan... kalau mast yakin..mas makan la.. akak memang dah was2 gile... hehheh sebab kebyykan org kita tak tau apa tu bacon/ham yg biasenye memang nama tu khas utk b4b1 .... [ham & bacon tu bahagian potongan badan b4b1]

zufa
biase le kat msia.. dulu2 akak pun tak tau... tak pernah tau pun dan tak mengetahui.. sehingga la akak dok obesi hehhe... lebih terang dan nyata nampak benda2 tu depan mata... hehhe
hamburger ni kena tgk gak... apa daging nye, atau pun hanya sebutan utk burger [roti burger tu].. apa2 pun hati2 le...