Thursday, 6 August 2009

B4B1... part 3

Bersambung lagik...

Jika perkataan Ham & Bacon di gunapakai dengan selamba badak je...

adakah kita yakin...
satu hari nanti tak ade nye org jual Ham & Bacon yang benar-benar dari B4B1 di Msia???

bersangka buruk la dengan mereka .... kerana mereka [iaitu peniaga c*n*] hanya bertuhan kan duit... mereka tak menjaga sentimen masyarakat kita....

kenapa M*D, K*C, B*rG*R K**G, boleh jual produk yg tak de Ham, Bacon .... yg di mana di luar negara ...Ham & Bacon tu memang kemestian di kedai2 tersebut.... boleh pulak mereka buat?

kenapa di S*BW*Y tu senang2 je jual Ham & Bacon tu...
yakin ke anda?... benar2 yakin ke?

B4B1 ni.. umpama penyimpan penyakit... dia ade virus dia sebar, lepas tu dia simpan lama2... sesapa terdedah dengan dia.. akan dpt virus tu..

jika suatu hari nanti ... jika isu Ham & Bacon ni dibiar begitu aje...
mana la kita tau... ade lak org jual Ayam Bacon, Kambing Ham kat pasar malam ke.. kat kedai2 ke... kat restoran ke..... yg jual lak... tuan nye letak le pekeje Indon ke..melayu ke.... mana kita tau... anak2 pi beli..makan.... nak ke???

bukan tak boleh tuka istilah Ham & Bacon kat Msia tu... bagi je la nama lain... Turkey Slice ke... Chicken Slice ke.... tak yah le guna Ham & Bacon....

aku nak termuntah tgk "Turkey Ham" tu... ternampak le daging B4B1 yg di potong hiris2... eeeyek....

meh aku cite lagik...

kalau pi kat luar ni... kat kedai asian tu... ade le jual segala part B4B1 tu...
ade jual telinga b4b1, hidung b4b1 buat jeruk, kaki b4b1, apa yg tak de? semua ade...
lagi2 kalau kedai tu ade jugak jual b4b1 yg potong2 tu...
usus b4b1 buat sosej la... bulu b4b1 buat berus... lemak b4b1 jadik le LARD...

sosej b4b1 ni biase nye beso ...[ternampak le...dan nampak kat tv]

kalau sosej yg dibuat dari soya...[sarung nye la]..
Halal le jika daging Halal & Sarung nye Halal
yg homemade nye..biase nye bila goreng/bakar..
ade bau macam tempe goreng dan sarung tu tak kuat.. mudah pecah la...
ade yg dibuat seperti frankfurter...
seperti brand Ramli, Ayamas...
kalau di luar negara boleh cari brand Zabiha...

jadik.. hati2 la bila membeli produk2 gitu...

biar le kita ragui dan elak dari kita termakan benda yg Haram...

hanya pendapat dan ulasan saya....




7 comments:

mamadanish said...

Sob Sob..i peminat tegar Subway..
Tapi selalu menu yang sama je i mkn..iaitu Tuna SAndwich,,tak pernah try yang lain..

Tapi now dah risau..huhuhu

Fid said...

rizza
aku kalau ada tuli ham ke pork ka mmgaku tak dekat

Mama Adib said...

aku ni kan, nak beli ayam pun was2, tambah2 kalau kat pasar malam or pasar pagi yang meniaga tu bukan org melayu kita.kebanyakan indon looor

memang rela beli ikan laa

kalau nak ayam,ku beli kat k4 (dengan doa dan keyakinan halal)

tinie said...

mmmm... saya memang tak penah beli ayam yg jual kat g*a*t walaupun kawan saya bagitau murah ayam kat sana...
ragu2 la nak membeli termasuk ikan air tawar.. geli...

Fid said...

saya beli ayam syarikat melayu
ayamas or hpa....

rizza said...

yasmin... tuna tu ok le..

fid.. hehhe aku pun sama

mama adib..kalau nak beli.. beli yg dia akan sembelih depan kita.. siap uruskan semua depan mata kita.. biase nye kat pasar PJ tu ade le gitu.. dulu aku selalu beli sana

tinie... kalau kita was2 jgn beli laa..

fid.. yup bagus tu..

IbuKauthar @ Salwa said...

sy tgk subway pun tak lalu makan
sy tak pernah percaya kalu org claim ini BEEF HAM/CHICKEN BACON...sy ni seorg yg pesimis terhadap hal2 halal haram ni
huhu