Sunday, 21 June 2009

nasi & lobak merah...

semalam aku buat le mini pizza utk Hassan...
hari ni masih ade lagi pizza semalam tu...

dia punya la byk songeh...

"Umi.. kalau letak carrot dalam pizza..best..."
[entah bila ade org buat pizza letak carrot...]

"Hassan tak nak makan pizza ..manisssssss... ade tomato dan capsicum.."
[sedangkan tu le yg dia suka.. dia yg pi pilih beli capsicum tu...]

cakap je byk..tak nak makan le apa la...
last2 makan jugak... bila disuap...

tadi malam...

"Hassan nak makan apa malam ni?" aku tanya dia la

"Hassan nak makan nasi, lobak merah dengan cheese..."

"apa?" aku tanya lagi

"Hassan nak makan nasi dengan cheese.."

"mana ade org makan nasi dengan cheese..." aku dok bebel

"Hassan nak makan nasi dengan lobak merah dan chees.."

"mana ade org makan gitu.." aku bebel lagi
makin pening aku....

"Umi buat lobak merah... Hassan nak makan dengan nasi..."

"?????" aku dok pening-pening... mana la dia dpt idea tu...

maka aku pun mengupas le lobak merah sebesar sejengkal jari aku...potong kecik2 dan rebus kosong je... [dia nak gitu je..]

aku bagi le Hassan nasi & lobak merah...
"ni nasi dan lobak merah yg Hassan nak ... makan sampai habis tau..." aku berkata..

sambil tersenyum .. dia pun makan...

aku ngan bapak Hassan dok pelik tgk dia mintak makan nasi dan lobak merah..

"Umi ... Hassan nak makan lobak merah lagi..."

"Umi masak lagi lobak merah.."

"betul ni nak lagi... Umi buat.. Hassan kena makan sampai habis.." aku tanya dia..

"a'a.." Hassan jawab..

aku pun merebus lagi lobak merah sejengkal... [kira sebatang lagi la..]

dia pun makan...

"Umi..lobak merah dah abis... nak lagi.."

"Hassan nak lagi ke? nak umi buat?.." bapak Hassan tanya dia.

"Hassan nak lagi..."

aku pun masak le lagi sebatang yg saiz sejengkal tu...

makan la dia Nasi & Lobak Merah.. sampai habis...

"sedap... nasi dan lobak merah.." Hassan berkata sambil tersenyum kekenyangan...

dia makan nasi sepinggan [utk perut dia la..tak byk sgt..tak sikit sgt..]
& 3 batang lobak merah rebus...

* tu le mood dia.. kalau nak makan ... ade je la macam2 idea nak...nasib baik makan yg berkhasiat.. dia tak biase kan makan 'junk food' ..sekali sekala bagi rase boleh le....
tapi 'maggi' is No No..utk dia..

selamba je minta makan sayur...hehhe....

sib baik le dia bagus bab makan sayur ni...
[ni le hasil 'sumbatan sayur-sayuran' terdahulu masa bawah umur tu.. sebelum dikenalkan dengan ayam daging semua..hehhe].. syukur... senang...




9 comments:

umisyifa06 a.k.a syikin said...

hehe pandai hassan buat order, kalau p makan luar mcm mana agaknya? ke x biasa bawak makan luar?

rizza said...

syikin... kami jarang makan luar..tak banyak pilihan..
kalau ade pun kebab halal kat sini atau nando halal[ni kat brisbane je ade]..
biase nye masak sendiri lee...hhehhe

mommy2H said...

aku pon rasanya sama dgn hang jarang mkn luar sbb tak byk choice..kalau pi mkn pon asik2 seafood jemu dah!
hafiy pon takde masalah mkn sayur semua sayur dia mkn, in fact semua benda yg aku hidang semua dia telan lah takde pilih2..semuanya berkat hasil sumbat sayur2an dulu masa bwh umur dulu la mcm hang ckp..hehe
Alhamdulillah...
hassan mintak risotto kot za, nasi dgn cheese tuh...hehehe

Marisa said...

wah... seronok la hassan boleh custom made ikut apa yg dia suka

dila~noor said...

Wah..terangla mata hassan..mkn carrot jer =)
mcmni kene spare baby carrot buat die kunyah2..hihih

rizza said...

nor.. dia mana pernah makan risotto ..tu suka2 dia je imagine hehe

marisa.. sib baik mak dia 'supermon' hahha

dilla.. dia makan yg dah masak.. carrot mentah tak mau... celur/rebus je ok

::Umi Sufira:: said...

Kak Rizza, email address...

rozamimi at yahoo dot com :)

Nur said...

wah..carrot manis kan hassan?tu yg sedap tuh!nanti jgn pakai spek mcm auntie..mata terang gitu! yana lak suka sgt mkn timun..

izzahazfar said...

syok nyer anak nak makan kan..