Friday, 1 May 2009

ade org nak beli ke???

Kepada sesiapa yang mengunjung blog ini...

sila berikan komen anda, jika sudi...

saya amat memerlukan

pandangan atau cadangan anda

***
Berikan lah sedikit masa untuk menjawab soalan saya, jika sudi.



Soalan saya

1. ADAKAH ANDA AKAN MEMBELI PRODUK SEPERTI DIBAWAH JIKA DIJUAL?
a. Ya 
b. Tidak 
c. Saya boleh buat sendiri
d. ....................... (apa yg anda nak jawab la)

2. Sila nyatakan kawasan anda tinggal - kawasan & negeri
 (cth : Bandar Baru Bangi, Selangor)
[utk 'market survey']

3. Nyatakan antara produk dibawah yang anda rasa tidak patut dijual?

4. Adakah anda mengenali sesiapa yang mempunyai kilang/kedai 
menjual barangan membuat kek yang dipunyai oleh org Melayu & Orang Islam?


Terima kasih di atas kesudian anda menjawab soalan2 saya ini.






#1 [kek coklat... ade 4 jenis yang berlainan rasa]


#2a [kek coklat]

#2b [kek yang di potong kecil2]


#3 [choc moist cake]


#4 [super choc moist cake]

#5 [chequerboard cake]

#6 [kek yang dibentukkan - cth : kek kereta]

#7 [kek yang dibentukkan - 
apa jua termasuk kasut.. akan diperbaiki lagi ..]
ni baru belajar.. haraf maaf..tidak menjadik sgt

#8 [cocoa & nuts brownies]

#9 [oat cookies]

#10 [kek coklat dalam bentuk 4segi dan kecil]

#11 [muffin & cupcake - cth : banana & choc chip muffin]

#12 [pizza - fresh @ frozen, pizza doh sahaja , pizza doh & sos pizza]

#13 [roti burger]

#14 [kek pandan sifon]

#15 [apam warna warni @ apam ais krim]

sila ke sini utk lanjutan....


Ni adalah antara yang aku telah buat experiment.... cuma aku belum pasti mengenai ingredient yg aku gunakan, sama ade susah atau senang untuk aku perolehi di Msia. kena la pulak buat experiment guna ingredient di msia dan kena pastikan rasa nye sedap...kualiti..... mmmm
aku suka makan kek yg sedap.. mesti la nak jual yg sedap kan....

Mengapa aku suka buat kek sendiri ... kerana aku kurang yakin kek yg dijual dikedai2 .....
betul ke Halal... apa bahan dalam kek tu...  terutama kek yg dijual di kedai yg aku rase kedai c1n4 tetapi jurujual nye org melayu... memang aku tak beli... 

dan satu lagi.. biase nye kek yg sedia dijual di kedai2 tu aku pun tak pasti... apa yg dicampur hingga kek boleh tahan lama.... sepanjang pengetahuan aku yg masih cetek lagi ni...
kebiasaan nye [ni berdasarkan aku nye pembacaan buku2 kek dari obesi ni le...].... untuk bagi kek tahan lama.. mereka campurkan alkohol... 

kalau kek yang dibuat di rumah [homemade] adalah kek yg baru dan atas permintaan baru kek tu dibuat... kalau dikedai2 kek macam mana ye??? aku tak arif bab ni...

Alhamdullillah makin ramai kaum wanita Islam yang brgiat dalam dunia masakan ini... semoga makin ramai lagi usahawan wanita berjaya dalam bidang makanan.... menjual produk makanan yang Halal, Suci & Bersih.... Amin...


Maaf tiada resepi disediakan.


Sekian dari saya budak baru belajar,

15 comments:

Anonymous said...

ada
aku nak order kek untuk besday akif bln 10 ke 11 baru nak wat kat school dia
bln 9 posa daaa

@Salwa said...

sayua nak checkerboard cake
dalam buku cake saya
checkerboard cake ni di aktegory cake level 3 (tahap kesusahan membuatnya)
so mmg sohih sy takkan berjaya membuatnya
so sy nak order checkerboard cake utk birthday aisyah pada 30 june yg serentak dgn mak sy

Nur said...

eceh...tayang skill nampak..tp mmg skill mu menawan kalbuku...

checker cake mmg i x penah dengo, sampailaa rizza buat..mmg itu mmg ku booking dulu.nk harapkan sy yg tgn kayu ni..ntah bila bleh dapat cantik camtuh!

pizza...nampaknya ramai yg da buat frozen punya.tp x kisah, lg ramai lg byk competition yg sihat...

psl car cake tu, maybe kena kemas sikit presentation dia..pastu pelbagaikan jenis kete..with practice, you will succeed!Go go go!

zieha said...

hai..u pandai tak buat cup cake?..nak order leh..tapi jauh nie dari kuantan:)salam perkenalan

Sayang.Ibu said...

akak...
1) jawapannya A
2) tapi saya duk luor kl..kat seri alam,johor..blh delivery ker??;p
3) semua sedap2 buat ku meleleh lioq..jadik sume pun kena jual
4) tak kenal pun.

Smlm baru borak2 ngan hub psl x ada kedai kek orang melayu..sema cina yang monopoli. kalo akak blk mesia nak start bisnes kek nih,sgt lah bagus kak... dan sila bukak cawangan di johor ...:)

**err...nih jawab2 soklan nih, xde dpt sample kek ke hape ke??? kahkahkahhhhhhh.................

mamadanish said...

arrrgfggghhhhhhhhhhhhhhhhhhh rizzza..kejamnya anda..menayang semua itu di saat diri ini sedang berpantsng...

nanti saya jawab semua soalan tu ye bila dah sihat sikit..

tadi mcm dah sihat..tgk kelazatan kek2 ini..terus rasa nak pitam balik!!!!!

umi nuha said...

slm ziarah. silalah cepat2 bukak kedai kek di m'sia ni. tgk gmbr dh kecur dah. betul, kwn sy amik course hot&cat pon kata, dlm buku dorg blajar utk bg kek thn lama dan lembut bubuh alkohol.
so kalau ada org Islam mcm akak ni jual kek cani sure laku.

Cahaya Rumahku said...

salam

kak rizza

insya Allah bab makan memang selalu ade market.. selagi wujud orang n duit :) bezanye sape yg dapat monopoli market tu.

dgn kek akak yg nmpk menarik esp berkaitan coklat, menepati trend terkini yg mahukan yg halal n harga berpatutan insya Allah akak bole maju lebih jauh!

Rizza said...

fid... ko jadik cik anon ke ?

insya'allah aku cuba la.. ni belum balik lagi leee...

salwa...
terima kasih sudi nak beli... tapi akak lum balik msia lagi time tu.. tahun 2010 insya'allah akak akan amik order jika ade org nak...

nur.. hahha tayang je...
tahun depan baru aku leh amik order..insya'allah kalau tak de aral melintang membujur....
tqvm nur.. insya'allah aku cuba improve lagi... (ni baru beginner sgt2)

zieha,terima kasih singgah sini...
salam perkenalan... cupcake... insya'allah saya boleh cuba tapi
saya minta maaf la buat masa ni saya belum balik msia lagi.. insya'allah tahun depan baru saya mulakan ...(bila saya dah balik msia dan bersedia utk ambil tempahan)

cikgu intan.. tq tq.. ye jawapan nye yg saya perlukan...
delivery ke johor? nanti nak kena study dulu.. cam ne nak uruskan tu... cawangan? bisnes pun lum start lagik hehhe... sample kek? kalau kat msia leh lenak bagi sample.. ni kat sini.. mana nak sampai kek tu ..hehhe

yasmin... jgn pitam.. hehhe
aiik lepas bersalin je berblog gak makcik ni.... sok dah sihat baru leh tgk gambar2 kek ni... pi jaga baby...

uminuha..salam... hehhe idak le kedai pun... homebased aje...
tu le ..memang begitu dalam resepi ..letak alkohol..tu yg kita tak mau kan....tq sudi singgah...

rizza said...

salam "cahaya rumahku"

terima kasih sudi singgah sini.. dan memberi kata2 perangsang.. insya'allah.... saya akan cuba...

Hanisumayyah said...

Saya rasa tu fardhu kifayah tu....susah nak cari kedai cake melayu yag ala-ala setaraf secret resepi, di sini [seremban] ada kedai melayu tapi cake nya kureng sedaplah....tapi saya tetap beli jugak sebab nak skong melayu berniaga, kalau ada yg sedap mesti saya beli jugak....

Saya doakan terus maju....

Zety Zin said...

oh sungguh menggiurkan.
boleh la order untuk bday imran & irma tahun depan.

arina said...

ya za!

aku antara orang yang akan beli.

tapi tak tak jamin laa buleh beli tiap2 bulan kan? kahkahkahkah :P

apa yang aku maksudkan.

hasil tangan hang tu semuanya
SELLABLE!!

Mynie said...

rizza,
saya akan mencuba insyaAllah, dan saya mmg duduk area agak dekat dgn rizza nnt (i remember that post you asked about houses)..

bila tengok tajuk post ni, i thought you were doing a survey on homeschool materials. saya nak suggest rizza develop a soft product on homeschooling materials (cth slides on languages/numbers etc saya pun tak sure), sbb soft products (mcm ebook) senang nak duplicate and distribute. lg pun saya tengok, ramai pembaca kat sini yg mengikuti some of your homeschooling tips that you shared. kiranya, reputation sudah ada.. sorry kalau lari topik.

rizza said...

Hanisumayyah..
terima kasih atas pandangan anda... insya'allah

zety... mengiyurkan? heheh insya'allah tahun depan saya cuba bukak order...

ana... aku idak le suruh beli hari2... nak tau le org sudi beli ke... terima kasih.. ko pun byk memotivasikan aku.. selain dari ML,BE,CR,Cy & semua kenalan,,,

mynie... terima kasih...
ni projek pertama, slide/DVD belajar utk anak2tu projek kedua ... insya'allah memang kami akan buat kedua2 ni... cuma masa dan bahan belum mencukupi...(utk slidesaya perlukan gambar2 yg diambil sendiri bukan dari mr google , idea2 semua ade ... cuma belum jejak lagi di msia.. bila dah ade tapak.. kami mulakan...) terima kasih atas sokongan... terharu...