Sunday, 11 January 2009

hanya pandangan dari kami je..

Salam Semua...

Alhamdullillah & Syabas kepada semua dalam usaha memboikot produk dari Amerika.
(sebab setahu aku produk 15r43l tak leh masuk msia)

Semoga saudara Islam kita di Palestin di lindungi Allah dan kita berusaha membantu apa yg terdaya dari jauh.

Di sini saya ingin menambah sedikit sebanyak mengenai "produk yg di boikot"

apa yang di perhatikan, memang ia nye produk dari Amerika, owner nye org Amerika, kilang nye di Amerika & juga franchise dari Amerika... ade juga dalam senarai yang bukan dari Amerika... dari negara lain...ade yg hanya franchise ... amat la kecil impak pada ekonomi Ameriak tu.......Siapa yang kita nak boikot sebenarnya???

ade produk yg diboikot dan tak de lak produk satu lagi diboik'ot sedangkan dari pengeluar yg sama... apa2 pun baca la apa yg tertulis ...sama ade "made in..." atau cari barcode nye dari mana produk tu atau cari sumber2 di internet.. adakah barang tersebut datang nye dari Amerika, owner nye Amerika, etc... buat la sedikit kajian.. jgn main boikot membuta tuli atau bermusim je .. harap2 semua nye sedar la kan..... semua org memainkan peranan masing2...

Apa yang sepatutnya, kita senaraikan barang2/perkhidmatan yang sememang nye dari AMERIKA, ... barangan yg terdapat di Malaysia .... jika ade satu list yg betul dan ade pihak yg buat kajian betul2 maka tak perlu la main turut je senarai barangan yg ade tu..... ade yg memang tak de di jual di Msia langsung ... yg ade dijual di Msia tak de dalam senarai nye....jadi bagaimana sebenar-benar nye kita rakyat Msia yg berada di Msia nak menjayakan proses boikot tu???
dan kita boikot sesuatu keluaran (barangan/servis) yang memberi kesan yang besar terhadap ekonomi Amerika jika kita semua Umat Islam di Malaysia memboikot... tu yg utama.. kemudian baru la kita boikot yg 'anak-anak ikan' ni...(jika yg besar2 ni kita tak terlibat..tak de menggunakan atau membeli.. baru la kita boikot yg dalam senarai yg diedarkan tu..)...

Major Impact (Kesan mendalam) adalah dari perkhidmatan/barangan tersebut:

1.segala urusan BANK yang berkaitan dengan Amerika (credit card, insuran etc) seperti C1t1464k, American 3xpr355, 414, ....etc..... guna aje bank tempatan..

2. Entertaiment (hiburan) yang terang2 datang nye dari Amerika, segala Movie, CD/DVD, TV series yang kita tontong di media hiburan yang memerlukan kita membayar ... harus la kita buat sesuatu. semua rancangan di ASTRO kebykkan nye dari Amerika, kalau boleh unsubscribe ..ok le.. jika kita majoriti berbuat demikian... ASTRO mungkin akan cuba cari alternative lain dengan mengurang kan atau menyekat segala rancangan dari Amerika (jika mereka berani buat la kan).. segala mala Idol, CSI, Hero etc... tak yah tgk kat TV... kita bayar kan??? tgk je kat youtube.. free (kalau nak sgt tgk la...) , segala rancangan cartoon dari Amerika.. tak usah tgk.... cari rancangan tempatan atau buat je cerita pendidikan snediri untuk anak2...segala2 artis dari Amerika.. tak usah le tgk ceritanye... dan juga barang2 permainan keluaran dari filem2 mereka seperti spiderman ke.. superman ke.. cars ke.. apa2 la.. (ni jika betul2 kita nak buat la..) .. tak mati kita tak tgk rancangan mereka kan??? tak yah tgk CNN etc... tgk je yg tak de kaitan ngan Amerika
termasuk juga rancangan bola (liga bola tu le).. pemain2 serta pasukan @ owner nye dari Amerika @ 15r43l tu.. (4r53n4l & MU)... tgk je bola lawan antara negeri kita je...

3. Minyak & Kereta... ni memang antara major impact... E550 & M081L serta F0*d & Ch3vr0l3t.. ini antara yg ade kat msia kan.. beli je kereta Proton & guna minyak Petronas... sebab tu la kita sepatut nye berasa bersyukur dan berbanggan kita ade keluaran dari negara sendiri... kereta proton tak de la teruk benar pun.. semua tu normal bagi semua jenama lain pun.. yg ye nye org2 c1n4 memang tak suka proton , kerana ia nye melayu/islam yg punya.. dari org atasan hingga bawahan.....

4. pakaian berjenama : L1v3'5.. N1k3, antara nye la..(aku tak tau sgt bab brand baju ni).. beli aje brand lain...atau brand tempatan..

ni adalah antara nye yg memang berpengaruh jika kita memboikot bersungguh2

ye masing2 la kita berfikir sejenak dan berusaha membantu antara satu sama lain sebagai seorg MUSLIM bersaudara ... insya'allah

mari la bersatu demi Islam....
jadi la pem'boikot' yg bijak...

11 comments:

arina said...

actually yang betul2 boleh bagi kesan besar ialah the cash trading yang gunakan US dollar. tapi za kita ni orang kecik aje, memang bukan level kita la nak trading2 US ni. aku harapkan bisnesman kat malaysia ni dah mula pulloutkan US dolar dalam transactions a.k.a lambakkan USD dalam pasaran so depa boleh jatuh merudun.

aku rasa bila orang seru suruh boikot product2 yang kecik ni, sebab itulah yang paling hampir dengan kehidupan harian kita. dan itu yang mampu kita buat.

branded stuff of course, again that is high class style of living dan aku bet tak ramai public yang can afford such things to begin with.

inipun pandangan aku sahaja.

yang penting, kita boikot dengan apa yang kita ada.

bak kata dr. M, even if we boikot only COKE, tapi bila 1.3billion umat islam SEMUA boikot at the same time, then the impact would be massive.

don't you agree?

rizza said...

ana.. thanks... betul tu...

aku setuju...

aku pun bagi pendangan aku je.. sebab bab banking tu le yg paling byk.... dulu2 citibank tu kecik ke.. tup2 beso... kalau org kita yg lebih 75% dari populasi kita tak guna ni.. may be leh juga kita buat kan.. takkan depa nak survive ngan hanay 25% bukan melayu ...

hehhe

aku pun tgk memboikot gak...

tak de lagi pi sewa dvd mereka.... (kira kita keluarkan duit gakkan..)..

apa yg kita daya kita wat kan

tu le ..yg kayo2 tu depa tak reti2 ke nak "boikot" depa tu jenis tak tau susah payah kan... kita la buat apa yg boleh....

arina said...

za, malaysian yang kaya tu satu hal, yang aku bengang arabs yang kaya raya tu. entah hape yang depa buat pun aku musykil!!

arina said...

ehh.. citibank pun nak bankcrupt dah nih. masa US crisis tu depa lay off 45,000 pekerja kalau tak salah aku. hopefully biau bankrup sampei ke sudah!!

Fid said...

korang....kat amerika org kaya2 tu kebnykkannnya keturunan isra3l jahanam...sbb tu amerika sukacita sgt bantu isra3l lahanat tu

aku kalau startbuck tutup terus kat malaysia ni pun aku suka...
hahahahahhaaaa

rizza said...

ana.. arab2 tu bukannye nak jaga Islam pun.. tgk le nanti... harga minyak pasti naik balik.. mana tahan pak2 arab .. duit2 bersurut... tu le pasal.. aku perhatikan kat media.. tak de pun pasal arab2 nak sebuk2 tolong... yg ade pun presiden Iran.. tu memang org yg power berani.. tapi yg lain tu lembik.. penting kan diri masing2... sanggup tgk je org2 Islam kat palestin mati... kot ye pun.. depa la patut nye org no 1 yg bantu ..ini idak...

sabau je la...

salwa@ibukauthar said...

Bernas sungguh...thanks kak Rizza..

salwa@ibukauthar said...

kak rizza sy nak minta nasihat n pendapat ni.hubby ada credit card citybank and ada wat personal loan dgn CB last year and bakal habis byr by dec 2009.
crediit card tu memang la bole stop kan penggunaan,no harm to us.tapi mcm installment personal loan tu camne ye kalau kite byr memang sah sah la diorang untung kan kalu tak bayar sah sah la suami sy tu nti blacklisted.
tlg bg pandangan dan pendapay.
p/s : harap nanti jgn la ada sape2 rasa mcm soklan sy ni vudus sgt,sy ni pun baru nak mula idup,umo br 25 byk lg mende yg tak tau.btw thanks for this post ye kak rizza.

mommy2H said...

yer betul kata cik ana tuh.. cash trading yg paling memberi kesan besar..kitaorg pon tgh carik cara nak antar duit ke mesia nih..selalu antar pakai bank derang akan tukar ke dollar dulu..mari kita boikot ramai2..walau peranan kita kecik dlm bab duit2 nih tp kalau sorang buat walau hanya 10usd kalau 10,000 org buat hah..kan byk tuh!

Fid said...

salam
as per personal loan ngan CB tu pada poandangan saya
hutang tetap hutang
kalau berhutang dgn sapa pun kita kena bayar so bayarrr..

then bila dah abih langsai semua stoplah berurusan dgn CB tu....

Anonymous said...

rizza,
bernas, tepat & jitu!

cik puan ceo