Tuesday, 25 November 2008

Antananarivo, Madagascar

sebenarnye aku terbaca mimi n yan dok sibuk pasal Madagascar .. hehhe
aku ade satu cite... rase nye tak pernah cite kat blog kot... lupo le...

ceritanye begini....
berlaku pada siang hari di Bangkok Airport.... dalam surau ...
masa aku pi solat kat surau tu... (lepas solat lee).. terdengar la .. ade la 2-3 org lelaki dok sebut2 pasal Antananarivo... perbualan mereka menarik minat aku.. sebab aku pun tau le kat mana tempat tu.. hehhe.. mana lagi Madagascar la... [kalau anak aku tak sibuk belajar Flag .. sah-sah aku tak tau wujud ke tempat nama Madagascar tu.. dan juga capital city nye Antananarivo..]

berbalik pada cerita tadi...
lepas aku solat ..turn Hassan la...[bapak Hassan la mula2 pi solat..]... aku pun dok le luar tunggu ngan bag2 semua... lupa lak aku nak cite kat hubby pasal tu..

kemudian... lepas hubby bawak Hassan solat.. dia cakap la.. ade org Indonesia yg memerlukan bantuan... mereka kelasi.... nak ke Spain tapi tiket derang kena tranfer kat Antananarivo dulu... ade masalah pulak.. counter tiket situ tak nak terima la document by internet[tak silap... print apa tah..] derang nak black n white..[kuno betul]... loooo
ok le.. hubby pun pi le bantu.. lepak la aku ngan Hassan ..

setelah selesai segala nye...
baru la kami faham cerita derang...
rupa2 nye derang perlu ke Spain.. utk jadik kelasi di sana... tapi antara mereka ber 3 tu ade yg kena tranfer tukar flight [Air Madagascar].... (aku nak tergelak je.. sebab dok fikir.. ade rupa nye Air Madagascar.. ade kehidupan la kat situ hehheh)... derang dah tersadai kat Bangkok dari semalam nye... sebab masalah ngan counter Air Madagascar tu le.. (apa2 la)
yg aku dengar perbualan mereka di surau tu.... rupa nye mereka sedang minta la seorg pelancong Indonesia.... mereka tak reti sgt nak berbahasa Inggeris.. jadi mereka minta la tolong... mungkin juga pakcik tu tidak sempat (flight dia dalam masa 1 jam lepas tu kot)...
memandang kan kami ni memang nak lepak kat Airport tu.. kami gi airport tu siang la.. flight kami malam.. dpt la hubby bantu.... sebenarnye 3 org lelaki tu terdengar hubby n Hassan bercakap.... sah2 la bahasa Melayu.. jadi mereka pun bertanya la... (kerana antara org Msia n Indonesia... senang je nak berbiacara... )...
maka hubby ku pun mencuba la bantu apa yg boleh.. pergi naik counter Air Madagascar .. kalau tak derang kena balik Jakarta semula... dgn duit pun bukan nye ade sgt kan.. kesian tgk... lepas tu.. hubby cuba la bercakap ngan bos mereka di Spain.. air nye dpt la keputusan yg membantu mereka tu.. tak perlu mereka balik ke Jakarta.. (rasa nye org Spain tu yg terus deal ngan AIr Madagascar kot..lupa cerita nye...)....
kesian betul.. demi mencari rezeki tu.... yg mana ade keluarga ..kena la tinggal kan... nak cuba nasib.....(mereka dah dpt kerje jadi kelasi di Spain)...
setelah selesai semua.. kebetulan bekalan Maggi kami bawa memang tak bukak langsung... kami bagi la kepada mereka... kerana mereka memang tak makan dari pagi tu.. takut tak cukup duit..kalau kena beli tiket pakai duit sendiri.. kena balik semula ke Jakarta...(dek Air Madagascar nye mengong tu...)... nampak kelegaan di raut wajah mereka.... at least mereka tak le tersadai kat Bangkok .....
Alhamdullilah.... rase nye dah selamat mereka tu sampai di Spain....

moral of the story
1. Madagascar tu memang wujud
2. Air Madagascar tu ala2 kuno sikit la...hehheh
3. Antananarivo tu capital city nye (kalau tak tau)
4. bukan penguin je dok tersadai kat situ hehhehe
5. ade manusia n kehidupan di situ ...
6. ajar la anak kita solat & bercakap bahasa Melayu hehhehheh....
7. bila kita bantu org ....org lain akan bantu kita ...[sebelum mereka ber3 tu hadapi masalah.. mereka pun bantu org lain yg ade masalah kat Airport tu juga ..pada hari sebelum nye..]
8. tak semua rezeki yg kita dpt tu utk diri kita... mungkin rezeki org lain melalui kita..

ni pasal Madagascar....

tu je la cerita aku yg tak seberapa... (aku ni tak pandai karang cerita..)

8 comments:

Yan said...

kah kah kah.. thanks for the info.. ni la bahana menggunakan movie sebagai sumber pengetahuan :P

misah said...

rizza...betulla berbuat baik dibalas baik.

mimielola said...

Alahai.. aku kesian citer depa tu. Nak carik rejeki, nasib baik ada org nak tolong.

Pasal Madagascar tu aku tau pasal bnyk kali surat-menyurat laki aku, nak alamatkan ke Malaysia, tp print Madagascar. Yg peliknya, smpi kat Malaysia!

mimielola said...

Surat-menyurat dr US maksud aku. Kalau dr Malaysia, konpem posmen tau Subang Jaya tu kat Mesia.

nor said...

salam rizza...
alhamdulillah...insyaAllah besar pahala..:)
teringin nk g madagascar..hehe
mimielola..haha..subang jaya, madagascar??

arina said...

aku ingat madagascar tu hutan belantara je hahahahaah!

fail betullah!

rizza said...

yan... you are welcome!! aku pun kalau idak tak tau hehhe

misah.. insya'allah

mimi...dasat tu..tulis madagascar pun leh sampai msia gak ye....mesti derng2 ingat madagascar tak de manusia hidup kot.. hehhe tu yg antor msia la...seakan2

nor.. tu le ingat ade binatang2 je hehe

ana... hehheh ni le bahana tgk movie dia je...madagascar hehheh

NeroEcha said...

Bagus gak info ko ni za..kalau tak aku ingat madagascar tu rekaan jer..I like to move it move it....best cite tu ..guling2 thaqif ketawa bila tgk