Sunday, 12 October 2008

apa aku buat seminggu lalu...???

rupa-rupa nye sudah seminggu aku tak tulis blog hehhhe (setiap hari ke aku tulis?? hehhehe)
tq cik mimielola... ko telah mengingat kan aku... hhehhe aku tak pi mana2 la... ade kat rumah ni wei.....

alkisah nye...

isnin lepas ..ade kawan aku (indonesia) dia nak aku ajar kan dia cara2 wat kek... sebelum ni dah 2kali dia dtg belajor... (aku ni bukan nye pandai pun... sikit2 boleh la... ) dia nak aku ajar cara2 buat kek le.. aku memang buat betul2 ikut step by step dan juga dia kata nak tgk cara kerje aku hehheh (kalau baca buku tak nampak n kurang faham ..dia cakap le...).. aku pun kesian la kat akak ni... dia memang nak tau cara2 yg betul buat kek le... anak2 dia suka makan kek... nak wat yg ade icing semua tu lee... ok le... aku pun ajar le apa yg aku tau serba sedikit ngan ilmu aku yg tak seberapa ni.... dan isnin tu pula dia bawak sorg lagi kawan indonesia ...dia nak suruh belajar cara2 dari aku...(mak oooiiii aku hentam je la)...... boleh la derang faham konsep nak buat kek ni..

selasa sampai khamis tu.. biase la bz ngan macam2.. ....
aku dok sibuk mengadap internet cari teknik2 nak buat pizza dan frozen kan pizza ...
sebab ..sabtu pula.. kengkawan msia ni kata nak dtg raya umah kami.. dan nak makan pizza... ade la 2 buah keluarga dan 3 budak2 bujang (student la).... selalu aku buat pizza tu ..buat pagi2... ptg baru le boleh makan... tu pun utk kami 3 beranak je.. aku tak biase wat byk2.... dah tu depa nak mai tengah hari sabtu tu.... maka aku pun memulakan cari kat internet le video2 ke apa2 jua teknik yg boleh kita buat pizza doh dan simpan dlm peti sejuk semalaman....
dah dpt teknik2 dan dah faham ..... khamis malam pi le cari bahan2 yg tak cukup utk wat pizza tu...

jumaat dari pagi ... aku dok menguli le tepung utk buat pizza doh.... biase nye aku buat pizza ... 1 resepi boleh le buat utk 2 atau 3 keping pizza ... disebab kan kengkawan nak dtg raya makan pizza... aku pun buat le 4x resepi tu... bayang kan la berapa byk ......
aku pun try n error le teknik2 yg aku dok study sepanjang selasa-khamis tu...
dah le aku nye mixing bowl pun comel2 je... hehhe sampai terkeluar2 aku nye pizza doh tu mengembang.... ade la 2-3 proses .. sehingga la ptg tu... aku dah siap uli pizza dan siap utk simpan dlm peti sejuk... aku dpt buat 12 doh pizza yg saiz sedang2 la..... dan siapkan juga utk pizza sos tu..
tetiba itu budak kecik peminat pizza tu...,
Hassan : "Umi.. here 10 dollar ...Hassan nak pizza....."
dia siap bayar ngan 'play money' dia lagi...
aku pun uli la satu pizza doh utk dia makan...dia tak mau makan bihun goreng yg aku dah siap masak tu... dia nak tunggu pizza jugak.... ,
Hassan : "Hassan dah bayar pizza kat Umi tadi...."
Bapak Hassan : "Hassan dah bayar..Hassan kena la makan sampai habis..."
lepas siap bakar... makan la dia pizza tu.. abis 2 keping....
malam tu pula aku buat le kek sifon pandan... (try resepi lain lak.. selalu aku try macam2 resepi.. semua nye manis2 le.... resepi kali ni.. ok ok je.... dari resipinoraini.blogspot.... sedap)

sabtu pagi2 aku bangun .. siap kan bahan2 utk toping pizza.... dan uli le pizza doh (yg aku dah siapkan semlm nye)... uli le 9 doh pizza... (bentukkan le pizza nye..).... dan siap le letak sos pizza dan toping2 .... kemudian ..apa lagi.. bakar le satu2.... (dah oven nye boleh bakar satu2 je....)...
sebelum 12 tengah hari dah siap bakar semua.... dan tunggu kengkawan dtg..... mereka dtg dlm pukul 1tengah hari....
makan le semua tetamu kami tu.. sehingga rasa tak larat nak bangun ..hehhhe ..lepas tu... bagi le mereka bawak le balik sorg sikit.. dan kami pun ade lagi pizza.... (+ 2 doh yg belum buat apa2... aku frozen kan je....termasuk sos nye..)

ari ni... relex le sikit....

maka itu le aktiviti aku ....

ni baru betul SAHM.... bukan Stay At Home Mom tapi Study At Home Mom (seperti hubby ku kata...)... sebab aku dok pulun study teknik2 baking2 dan mencuba segala mala resepi.... hehhe .. macam mana nak buat pizza doh in advance.... kalau nak buat dari pagi sabtu... mau tengah malam baru siap utk dimakan... byk kan....hehheh... dpt le ilmu sikit sebyk....improve apa2 yg patut.. modify apa2 resepi yg patut...

mau tgk gambar pizza2 yg aku buat sebelum dibakar????.... tunggguuu... (aku belum download dari kamera....)

6 comments:

arina said...

wahhhh.. busy jadik student ropenya. aku tang dough pizza tak cuba2 lagi. mesti puas hati kalau buat sendirik kan.

okeh all the best menuntun ilmu. nanti hang dah balik sini aku study la pulak ngan hang.

all the best!

Fid said...

za
aku doh pizza resepi ko aku buat menjadi la ala2 aku..hahahaa

cuma memandangkan aku pemalas..apa kata ko guide aku cara nak simpan doh plak hahahaaa....

rakan2..puan fariza siap buat power point tau utk aku..cara2 nak wat pizza....

Fid said...

p/s: sepi idup aku tanpa gurau senda ngan korang uwaaaaaaaaaa

Yan said...

ha-ah la.. esok2 balik sini bukak kelas utk kitorang plak.. hik hik..

rizza said...

ana.... student sendirian berhad la... stduy sendiri2

fid... hehhe pizza ..pizza

yan... aku nak wat kelas apa.. kat msia kan byk kelas2 yg profesional tu hehhhe...

Marisa said...

aku nak berguru ngan kau jugak!