Thursday, 25 September 2008

's' or no 's'

Hassan ni dia belajar sambil main2 je .....hehhehhe sambil2 dok main tu macam2 la mulut dia dok pot pet pot pet....
dia selalu dok perhati perkataan2 kat kotak2 n botol.. secara tak sengaja dia dok belajar la..kalau benda tu satu tak de 's' kalau lebih dari satu ade tambah 's'..(dlm english la)
(ni tak belajar lagi yg one sheep..two sheep ..)

Hassan : "one car, two cars...."

Hassan : "one book, two books..."

tiba-tiba aku terdengar la dia sebut ni .....hehheh
abih semua perkataan melayu ko bantai letak 's' gak....(ni antara yg aku ingat la..byk dia dah taruk 's' tu... ).. kena la betul kan pemahaman dia...sekrg ni ade la sikit faham..kalau dalam bahasa melayu dia tak tambah 's' .... hehheh

Hassan : "one sudu, two sudus....."

tu le dia .....

****************************************************

byk sangat bercakap....kengkadang dok speaking le ko sorang2...bersama kawan2 dia (dia dok main ngan kanggaru, koala n harimau dia....tu le kawan2 dia )

Hassan : "Do you want to eat, Koala?" (dok tanya Koala dia la)

Hassan : "Come and sit here .." (suruh kawan2 dia tu duduk sebelah dia..)

sampai tido pun dok bercakap2.... aku naik tergelak2 bile time dia mengigau speaking.
(tak dpt aku nak tulis apa dia cakap...... sebab dia cakap cepat n speaking berabuk siot hahhah ..aku siap layan je ngingau dia tu hehheh nasib baik tak keluar nonbor2...leh jadi lucky numbers...hahahha)...
# ni le pengaruh 'Playschool' yg dia tgk... berani bercakap meluah kan apa sahaja dlm fikiran dia n kreatif..

5 comments:

mimielola said...

Adoi... tang sudus aku tak tahan. Gelak wooooo.

Anyways, sbg memenuhi syarat tag, dgn ini aku letak komen:

"Rizza, I tagged u <--Sila baca dgn nada monotonous. (Mak takde perasaan)

p/s: Komen ini jualah yang akan mak guna utk yg lain2 tu. *Peace*"

Hua hua hua.... aku mmg laaa... Tanda2 awal weng ni. :D

rizza said...

mimi... disebabkan ari ni mood "raye" so aku pun siap2 kan la segala tag2 tu ye....hehh

mau tak gelak...sudu jadik sudus.... hhehhe

mimielola said...

Anak aku kalau time dia main pondok-pondok tu, suara dia halussssss jer. Jenuh aku nak curi2 dgr. Kalau aku acknowledge, dia malu - takmo main terus

rizza said...

mimi..sofea control ayu je la tu hehhehe malu malu..

Mommy Hafiy said...

hahahaha..hafiy pon menghadapi dilema S jugakkk..abis segala benda dia boh S tp lebih parah sbb bahasa jepun pon dia bantai S utk plural.
satu lg tang verb pon dia boh S kalau dia nak buat byk2 eg nak main byk2 plays, nak mkn byk2 eats.. haiyoo..cubalah bantu kwnmu ini mcm mana nak explain..huhuhu..pening nak explain logik(grammatical) mcm kita explain kat budak besar dia buat muka puzzled jek!