Monday, 8 September 2008

bebelan sikit..

aku nak bebel la sikit tentang tajuk post kat forum tuuuuuu
"Bagaimana menangani anak tidak mahu makan.."

apa yg aku perhatikan....
- dok sibuk suruh bagi makan makanan tambahan la.... apa tah nama nye...
- dok sibuk pasal ubat cacing... cacing makan apa yg anak dia makan la...
- dok sibuk kata dulu masa 6 bulan makan byk le ni dah kurang la....
- dok pening2 kan kepala la

apa yg sepatutnye la... kecik2 tu jgn bagi anak makan... bagi je susuibu...kalau tak susu apa yg boleh la....
bawah 2 thn tak de masalah kalau nak bagi susuibu aje ... sihat pun sihat ..insya'allah...
jgn la dok kuno kan fikiran yg 'tak cukup susuibu je...' @ 'kena bagi makan kecik sejak lahir..nanti tak reti makan...'

kita bagi anak makan tu bukan WAJIB masa kecik2 tu... hanya sekadar perkenalkan je....
kalau dah kecik umo 6 bulan dah disumbat segala mala makanan.... letih la perut nye nak proses... sudah nye... budak tu pun ...tak lalu dah nak makan...... tapi sebab dia tak reti cakap.... terima je la..... sebenarnya ..ni la penderaan kalau ikutkan la.... sebab menyumbatkan segala makanan tanpa rasa bersalah..... kesian budak..

apa kena mengena ubat cacing ngan apa yg anak ko makan???
memang la cacing ade dlm perut kita ni.... kenapa salahkan cacing???

mentality kita masih tak leh berubah..... masih kuno.... setakat gaya je nak moden tapi akal fikiran tak pernah guna yg logic dlm memberi makan anak kita cam no??

anak aku kecik2 memang aku tak bagi makan..... bagi pun sekadar rase..tak le sampai mengenyangkan pun.... susuibu kan ade....

satu lagi ..sapa kata 'kalau tak bagi makan sejak lahir ..anak tak reti makan'..... aku tak leh terima statement tu....

aku bagi anak aku makan betul2 pun lepas 2 thn ..dan selepas tu dia memang reti makan la.....

kalau makanan berkhasiat anak tak mau makan.. kena la paksa... guna la teknik2 ko sebagai ibubapa... jgn la dok ikut kan je... sudah nye anak tak mau makan... salahkan la diri sendiri......

susu memang la anak perlu.... bukan nye ngan cara kita catu susu...catu sekalipun anak belum tentu akan makan.....

semua nye bergantung pada ibu bapa tu... apa yg diberi sejak lahir... kalau lahir2 pi bagi makan McD ...sudah nye budak tu pun suka tu je..... dah la tak berkhasiat...masak sendiri la...rajin2 kan la demi anak tercinta...

jgn la kata "asyik bagi bubur je...nanti anak jemu.."anak jemu ke mak nye yg gatal2 nak bagi macam2

bubur atau nasi lebik ke atau nasi ngan sup2 sayur tu (tanpa garam/gula/minyak) tu memang la sesuai utk budak2 bawah 2thn... mereka kan tak cukup byk gigi utk menguyah..dan juga bila makan bubur ni..mudah mereka nak hadam...... anak tak boring la... (sebab aku buat... dan anak aku badan sedap je..... )

kalau anak tak nak makan nasi... bagi la roti.. tak de masalah nye.....roti pun berkhasiat.... anak aku suka makan roti (badan pun tegap)...

yg ye nye...jgn la dok bagi makan macam makanan org dewasa utk budak2 ni terutama yg bawah 2thn .... jgn la pi bagi makan yg pedas2 atau terlalu manis atau masin.. tak bagus utk kesihatan anak2 tu...

apa yg kita ajar kat anak kita itu la yg dia ikut.. kalau dia tak nak makan sayur ..kita kata ok le..tak yah makan.. akhirnye sampai beso tak suka makan sayur.. sebalik nye kita kena la galakkan nye.... katakan pada dia... sayur ni bagus utk kesihatan.... supaya kuat lari ke..pandai belajar ke..... cakap la...ooo si ina tu makan sayur sebab tu la dia kuat lari (ambil contoh kawan2 nye la...) guna kan akal kita yg bijak ni dlm menangani masalah anak2 kita tak mau makan tu....

sekian saja...tak tau releven ke idak ngan post tu ...hahhah

16 comments:

Anonymous said...

Huhu.. wow!

rizza said...

cik anon...siapakah anda...jgn lak malu2 nak tinggal jejak nama...

adekmu, mkck Hassan a.k.a cik a'a said...

kakak ku ini mmg suke membebel...bebel utk kebaikan...hehehe...hasilnye anknye sedap cm ayam...hahahhaa

ms lola said...

AKu lah antara org yg telah dicadangkan utk memberi makan kat baby while she was not even 2 months old!!!!!! BERAPI JE AKU masa tu

Fid said...

zaaku setuju semua ko tulis..
aku pun dok geram jaa..tapi posaaaa hahahaa
ko tak posa ya kahkahkah
jgn marah

aku anak aku mmg tak mau mkn sayur so...jgn kauharap aku nak ikut
aku tak de bg dia sayur dlm rupa sayur...aku sangat halus buh dlm sup..ada dia tau??
tak de punya...telan jaa..kahkahkah

wat mi ka apa pun sayur2nya aku potong sama besar ngan mi...hahahaaaa

aku wat kerepek sayur..keropok sayur..resepi tanya mr.google..

CT said...

waaaaaa seronok sangatla rizza..ekcelinye me pun mcm tense sangat bile org lain cube sebuk2 nak bagi makan kat anak kite...kite tau die bleh makan ke x kan..ini x sibukkkkk jek nak suh budak kecik tu makan...

mommy lyna said...

hapi masa kecik2 dlu pon takmo makan. saya biar aje lah. dah xnak makan suka hati dia lah. perut dia pandai2 la. hahaha.

sekarang dia pembedal paling efisyen kat rumah. rasanya kalo bole makan semua benda, habis makanan kat rumah di makannya!

Mommy Hafiy said...

hehe..derang ni kan kena siap tulis fatwa2 saintifik journal2 bukti2 dr buku2 etc br nak percaya..

anak tak boring la mkn bubur..mcm mana dia nak boring makanan lain yg ada dlm dunia nih bukan dia tau pun kalau kita mak bapak dia nih tak perkenalkan..huhu..benda logik as simple as that takkan takleh pikir kot..huhu

peace..selamat berpuasa maaf zahir batin..hehe

Fid said...

mommy hafiy.....(ya saya)

depa tak jumpa dalam buku teks sekolah...

peace!

Ms Lola said...

Fid,
Ko hancurkan sayur tu mcmana? AKu hancur2 jugak, tp mata anak aku tu.. haihhhh.... payah aku nak cakap.

Fid said...

aku sagat halus...dah jadi kuah hahaaa

Yan said...

problem makan sayur ni masalah sejagat.. aku tumbuk cili padi tak hancur pun Amir boleh ketepikan..

er, cili padi tu sayur jugak kan? kan?

MAMA ADIB said...

ha ha

saya lak masak memang letak sayur byk2 at d end mama adib laa yg mkn..
kurang2 kuah yg adib hirup tu ada laa zat/rasa2 sayur.. (aci laa kan)

harap2 bila dia besar skit g akan suka sayur almaklum mama dia hari2 tunjukkan contoh mkn sayur n ulam2..

Anonymous said...

hmmmmmdm

NeroEcha said...

Aku dl pun sibuk makcik2 aku suruh bg anak aku ms still dlm pantang..aku takmo siap belikan tu nestum...sampai skrg nestum tak pernah berusik..dolu aku sangat jaga makan thaqif..mcm2 ler resipe aku buat..tu pun org keliling kecoh ..ape ler brocolli tu ko msk gitu (puree)mana ler anak ko nak mkn...aku pekak kan jer..anak aku baby lg mana le tahu bezakan..ape pun aku as ibu bangga dpt msk utk anak aku sendiri..air tangan ibu kan..psl supplement pun aku tak penah bg lg...rizza any comment on it?

Marisa said...

anak aku lak mkn ikut mood.... tapi anak aku Alhamdulillah suka mkn sayur.... sebab kecik2....kalau kami makan dia teringin.... so bagi dia pegang timun. dia nyonyot la sket2