Sunday, 30 March 2008

Video Clip 7

video

Membaca sifir....ikut suka dia je nak baca dari mana....

(February 2008)

10 comments:

NUR said...

Comelnyer hassan!!
i br je nk beli meja & kerusi utk yana...aritu g kedai furniture, dia siap dok kat kerusi toddler tu x nk bgn2..jenuh gak la pujuk suruh balik..

mektwain said...

cutenya suara dia...heeeee...

mamadanish said...

Stuju ngan Mektwain..
Cute sungguh suara dia..bijak la hassan ni..bagus

Mommy Hafiy said...

cute nyer suara hassan...sekali dgr mcm baby tp bila dah baca sifir tu mcm anak bujang..bijak sungguh..
mcm mana rizza ajar hassan menulis alphabet ek?pakai dots line/tracing dulu ker?

rizza said...

nur...yana dah nak kusi tu kot...hehhehhe

mek/mamadanish..tu le suara dia..kalau menangis tak de jadik gitu...bingit tinge aku..hehhehe

mommy hafiy
za tak ajar hassan menulis pakai dots/tracing..
za tunjuk contoh..za tulis huruf/nombor...kemudian za terangkan dia macam mana nak tulis (za cerita la..macam ni bentuk nya....kena buat cam ni....ade ni...ade tu...etc...- be creative) kemudian dia cuba2 nak buat..sikit2 dia buat...dari tak de rupa huruf tu hingga la jadik huruf yg betul...tapi dia ni suka tulis dlm CAPITAL LETTER je..tak mau dia small letter...dia boleh tulis tapi dia lebih suka tulis huruf besar....dan dia tau huruf2 tu walau apa "font" sekali pun (ni kalau dia nampak kat mana2 la dlm majalah ke..dlm buku ke....yg penting bagitau dia masa baca buku tu..ni huruf a..walaupun font dia lain bila kita menulis...

Mommy Hafiy said...

salam rizza..
thanks for your comment..it really helps me to feel better..hehe
actually my problem here is this year my dear hafiy is 3 and here in Japan kindergarden starts at the age of 3.I decided not to enroll him since payah ler sikit bab mkn2 selain perayaan2 etc..i rasa u pon tau since u duduk kat oversea kan...that is why i decided to homeschool him, sbb tak hantar dia g school then you can call yourself homeschooling la kan..hehe
yg i maksudkan zmn kanak2 tu hilang..yelah dah tak antar g tadika..sure la tak merasa keseronokkan dok tadika(i ingat lagi betapa seronoknya g tadika dulu masa kecik2) risau gak bab2 social skill dia nnt..dah asyik kwn dgn mak ajer,kalau g sekolah ada ramai kwn..lgpon i plan nak balik mesia ofcos kena ajar english n malay..kalau kat sini japanese je la nnt..takut ketinggalan la pulak nnt sbb tahu bahasa jepun ajer..lagi satu i risau la jugak what if kalau ajar dia membaca semua..katakanlah dgn izin Allah dia bole membaca sebelum naik darjah 1..masa tu budak2 lain baru nak belajar baca kat sekolah..takut la nnt dia rasa bosan taknak g sekolah pulak..ishh..risau gak tuh..
tuisyen2 ker kelas2 yg mahal2 tu pon i tak berapa suka sgt...tp ok la kot for certain parents yg takde masa but still wants the best edu for their child..everyone have their own reason, we cannot judge them camtu ajer kan...
"method which actually only making money out of it." yg nih i think they r making money if you invested in it..hehe..kalau kita pergi beli brg2 dia kad2 dia g ke kelas2 dia mmg kita melabur la kat dia tp kalau buat sendiri tak membazir apa2 pun..kat sini lg susah nak carik buku english or islamic so everything mmg i buat sendiri n print kat kertas biasa jek..
mcm mama danish ckp kat blog i tuh..tak salah kita kumpul maklumat/ilmu pengetahuan..tp lps tu adun la ikut cara dan kebijaksanaan kita sendiri tak payah nak ikut sebijik2...
aiseh terpanjang lak luahan hati i..mintak maaf byk2 yer i sebenarnya masih pening2 lalat lg nih..hehe

Us.. said...

salam,

apa khabar? Just for your info. KAt UK ni bila masuk nursery, memang teacher dia pesan kena hajar budak kenal huruf kecil. Biar dulu huruf besar. Rasanya memang ada research pasal tu..Tapi, akak ni tak taulah nak explain sebab tak pernah baca research 2 tu. Tapi tulah idea dan advise untuk budak nak kenak dan belajar membaca. Faham2 ajalah kat sini dia dah study semua pasal macamana nak tackle budak baca.

Memang kalau umur 4 tahun foundation class tu..walau pun akak tak pernah ajar anak membaca langsung kat rumah, tapi alhamdulillah, dua bulan kat sekolah dah boleh start baca. Biasanya kalau budak lambat pun, 5 tahun tu dah boleh membaca dgn baik. walau pun dulu masa sekolah anak2 akak ni ramai anak org asian lain yang mak bapak dia pun tak boleh baca english. Tapi anak2 dia sekejap aja boleh.

rizza said...

mommy hafiy...

za faham apa yg awak alami... ade YM tak? leh direct cite sikit..hehhhe..tak pe luahkan apa yg terpendam..
awal nye kat jepun masuk sekolah tu 3 thn....sini 5 tahun baru preschool..baru wajib la pi sekolah
memang payah sikit la kan kalau nak antar sekolah n tempat tu lak susah dari segi makan kan...
kalau bab dia zaman kanak2 jgn la stress tak semestinya zaman kanak2 tu terletak pada sekolah tadika...zaman kanak2 ..ni pada pandangan kami la... walau dirumah sekalipun bagi dia bermain ikut suke dia...memang tu la zaman dia..jgn paksa gile2 study....bila kita paksa ..dia memang boleh jadik pandai tapi kepandaian nye hasil paksaan dan dia tak gembira ..di situ kita dah curi masa kekanak-kanakan nya....(tak tau la..lain org lain pandangan nye kan..)boleh awak bawka di gi jumpa kawan2..sana tak de mom & kids aktivity ke? kalau ade bawka je...macam za kat sini.. za sebulan sekali pi dengar parenting short seminar...bawak je hassan.. dia nak main ngan kawan2 dia main..semua anak2 main sama2....sambil ibu2 masing mendengar seminar tu..atau bawa pi library..kadang2 ade budak2 lain..dia main la kat area kanak2 tu...tu je la yg za buat..sebab dia memang 24 jam ngan za...


kak "us"

terima kasih singgah sini...
memang pun za ajar huruf kecil n besar..dia lebih suka tulis huruf besar...
memang betul budak ni terutama yg bawah umur macam 4, 5 tahun ni memang cepat je tangkap bila di ajar....lebih2 lagi persekitaran dia membesar tu pun dikalangan berbahasa inggeris juga kan..lebih cepat la mereka belajar walaupun mula2 tak tau apa2...memang ade parents tak tau cakap english tapi anak dia pi sekolah belajar...
akak ni dah bermastautin kat UK ke??? n akak homeschool semua anak2 akak ye? dasyat akak ni...syabas!

Mommy Hafiy said...

salam za...
ada YM.. azil_aeirie kalau free add la kita yek..tpkan..masa kita sama ker ek?hahaha rasanya mcm mlm siang terbalik jek..ker sama??
thanks sbb sudi jadi kwn...byk benda nak tanya nih..sbb kita pon br nak berjinak2 dgn hs nih..tu pon dah fenin2..hehe

kuireena said...

sejuk je mata tgk hassan baca sifir..dah la suara comel..hehe..