Thursday, 13 March 2008

negaraku........

Sebagai rakyat Msia , kita perlu tau sejarah negara kita.... kita perlu ade jati diri..semangat sayangkan AGAMA, BANGSA & NEGARA......

tapi malang sekali...golongan pemimpin kita skrg ni...leka....mementingkan diri n keluarga........tidak ramai yg memegang/melaksanakan AMANAH utk menegakkan ISLAM, mempertahankan bangsa MELAYU serta menjaga maruah negara MALAYSIA...oleh tu terjadi la seperti skrg ni....siapa yg rugi...siapa yg malang.....RAKYAT........BANGSA MEALAYU.....

punya la susah payah PM yg pertama (PM1) dulu menjaga keamanan negara. ...mencapai kemerdekaan...dari british....walaupun ade nye golongan ca ya & in*** tapi mereka yg berada di dlm komponen kerajaan ketika itu adalah yg terhutang budi pada PM1 kerana membenarkan mereka menjadi warga negara kita....

D*P adalah saki baki dari kumpulan P*P dari SP*** tu..
kita perlu tau mengapa PM1 memutuskan SP*** dari Msia....
kerana ketua nye tu nak melebihi dari yg sepatutnya..(sepatutnya kuasa ketua dia tu hanya pada negeri dia je..seperti Sabah & Swak...tetapi dia mencabar hak Melayu..)
dan saki baki dia tu la yg dok kat Msia...dan skrg ni..kita boleh lihat la ...setelah mendapat kuasa.......apa yg derang nak buat.... adakah akan jadik seperti SP****.... hak Bangsa Melayu tak de....apalagi hak AGAMA ISLAM....

Bagi kita rakyat...bangsa Melayu/ISLAM...perlu la bersatu.....jgn la percaya pada D*P ...walau macam mana sekali pun yg dikatakan...mereka memang prinsipnya "tidak menerima MELAYU" kita lihat...lama2 hak org Melayu akan dihapuskan......

Org Melayu kita perlu sedar....jgn la dok berbalah sesama sendiri.....kalau nak berbalah pun...pi la berbalah ngan bangsa ca ya yg tak hormat kat Raja2 kita.....jaga hak kita.....

Walaupun P*R menang sekali pun.....mereka tak lebih dari mengikut segala kata A.I je..... kalau org tu suruh terjun gaung..semua ahli dia terjun gaung gak.....derang bukan nya nak pertahankan hak Melayu sekalipun....tu adalah agenda dia......

begitu juga P*S...bangun la..n sedar la...bahawa kita ni bangsa Melayu n beragama Islam..... kalau kita buta2 je ikut kehendak D*P tu.....mana maruah kamu..?????maruah ISLAM..

ahli2 U***.... kene sedar n bertindak sekrg....hapuskan la pemimpin yg tak leh menjaga bangsa kita......bangun n satukan semua bangsa Melayu.......walaupun dulu teruk ..sekrg ni berubah la..bangkit...jgn leka hingga agama,bangsa & negara tergadai.....

jika kita leka....bangsa ca ya ni....akan memperlekehkan bangsa kita....dan juga tidak hormat pada sultan2 n raja2 kita......

RUKUN NEGARA

KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN
KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA
KELUHURAN PERLEMBAGAAN
KEDAULATAN UNDANG-UNDANG
KESOPANAN DAN KESUSILAAN


ni utk akan dtg...yg dah lepas tu tak leh wat apa2...ni la patut kita buat utk anak bangsa kita sendiri....utk permulaan......

kita sebagai Ibu Bapa...ajar la erti Kemerdekaan pada anak2 kita...ajar dia semangat kebangsaan...sayangkan Agama Islam, sayangkan Bangsa Melayu & sayangkan Negara Malaysia...(bila sampai waktu nye la....ajar la anak...)
biar anak2 kita ade jati diri yg kuat..... jgn la dok perlekehkan bangsa kita..jika kita tak jaga ... jika kita tak mempertahan kan BAHASA MELAYU(takk kisah la dah jadik Bahasa Malaysia pun...yg penting kita ajar anak kita berbahasa Melayu bukan nye speaking LONDON aje tanpa tau cakap Bahasa Melayu langsung!!!!)...kita ni tak layak jadik Bangsa Melayu di Tanah Melayu.....hanya tu la Identiti kita Org Melayu........pedulikkan bangsa lain.....mereka mane ade pedulikkan bangsa kita...mereka cuba nak porak perandakan je..... (depa pertahan kan bahasa depa...kenapa kita nak malu ajar anak kita bahasa kita????)

Sedarlah!!!!! Bangun!!!!!

9 comments:

Hidayah said...

salam...

puan saya selalu singgah blog puan kerana puan sedia berkongsi ilmu. terima kasih.

pada hari ini, saya rasa sebagai saudara seIslam dan sebangsa Melayu, saya perlu juga kongsikan ilmu yang saya dapat daripada blog lain untuk rujukan puan.

puan boleh rujuk blog Faisal Tehrani http://tehranifaisal.blogspot.com/
dan blog Ustaz Hazrizal http://saifulislam.com/ Insya Allah puan akan dapat pandangan yang lebih jelas tentang keadaan politik tanahair kita.

seperti puan, saya juga kecewa dengan DAP lebih-lebih lagi Lim Kit Siang dan saya berasal dari Perak. apa yang dapat saya simpulkan Lim Kit Siang sangat angkuh dan kini mewarisi sikap2 pemimpin BN yang ditolak kebanyakan pengundi2 di Perak. Tidak mustahil akan ditolak rakyat seperti rakyat menolak BN. bagi saya UMNO tidak memperjuangkan nasib orang Melayu. Tanah rezab orang Melayu di kampung kediaman saya dirampas kerajaan BN. Apa yang tinggal milik orang Melayu? Bahasa Melayu sudah jadi Bahasa Malaysia. Pada namanya kalau boleh jadi kenang2an cuma yang tinggal hanyalah, Keretapi Tanah Melayu.

rasanya tak perlu saya mengulas lanjut, puan boleh rujuk 2 web ini kerana Faisal Tehrani seorg penulis kreatif tanahair (bukan penyokong mana2 parti)dan Ustaz Hazrizal juga tokoh agama yang hebat.

rizza said...

puan hidayah..
terima kasih....kerana singgah disini....
tu adelah segikit sebykk saya katakan....yg memang sepatutnya mereka2 dlm U*** tu pertahankan hak melayu..tapi disebabkan sikap pemimpin2 yg alpa....begitu la jadiknya....cuma kita perlu hati2 la ngan bangsa lain....tu je....cuma utk menemarakkan semangat bangsa kita bersatu padu....pulihkan balik...

tq

Erna said...

tatau apa nak jadik...
apalah nasib anak2 aku sok tu...
MB perak tatau lagik tuh..siap nak boikot2 haaaaa nak nangis ja bila dengar berita..

rizza said...

tu lee..org Melayu yg lemah..n berpecah belah..sebab oleh org Melayu gak.....org lain amik kesempatan la.....
sama je ..dah nama pun manusia...bila kuasa ade depan mata..tu la yg di gilai....
yg betul2 nak memimpin adalah org yg bijak....yg boleh pertahan kan Melayu..... kalau kita beralih arah sekalipun..apa derang leh bantu...yg patutnya..sesama kita ni kena ade post mortem...sesama bangsa melayu...ketepikan bangsa lain seketika....dari anak kecik..hingga la ke pemimpin atasan..sama ade yg kuat agama atau pun yg jahil..selagi nama nya MELAYU...kena la bersatu....n kukuhkan ISLAM.....

mamadanish said...

salam hidayah..
Skang ni kan..ader byk tau..raja petra la..n penulis seperti yang hidayah m aksudkan la..tapi sometime i geram sgt ngan diorang ni cos pandai tulis je..critic mmg pandai..masalahnye..critican diorang mmg berupaya membuat kita berpecah belah..terpulang kepada pemahaman masing2..

Cuma sebagai contoh..raja petra..bukan main gah mencritic itu ini..cuba suruh dia jadi pemimpin..n laksanakan dgn baik..i nak tgk dia boleh ke tak buat..
So mcm2 penulis2 tu mmg diorang buat kita berpikir..tapi diorang mmg tak bertanggungjawab lansung kpd pepercahan yang terjadi..

Sorry rizza,
Terpanjang pulak membebel..
nways..u mmg good in words..itu lah yang i rasa..i nak buat link la ke sini..

mamadanish said...

tadi i dah type pjgn lebar hilang pulaaakkkkk ..arrghh geramnye

mado_ct said...

Wah..sekali pn Rizza kita bersuara. Lama tk dengar cerita..sekali bercerita fullamak!Tabik sekali. Sangat bernas la Rizza. Memang patut org2 kat Penang tu baca tulisan hang ni. Walaupun byk bintang2(*)..aku mmg 100% sokong apa hang kata... didikla anak2 kita pasal bangsa dan ketuanan kita ni walaupun kita duk oversea ka, dlm Msia ka...jangan lupa siapa kita. Berapi2 lak rasanya. Taknak la nanti anak2 kita nanti susah nk masuk SBP ke, MRSM ke... (walaupun sekolah harian pon bagus) tapi utk sesetengah anak melayu ni nk kena kerah tenaga sket baru boleh berjaya.
Kalau nk harapkan A.I tu.. nk balas dendam je ceritanya. Takpayah la....

mado_ct said...

cv Puan hidayah... bab tanah rezab ni kan.... jgn ingat kat Kelantan tk jd jugak. My uncle dapat tanah dr MB Kelantan, jual tanah balak + sumber galian emas tu for 2 million kat Chinese Spore sbl PRU. Takut kalau tanah tu kena ambik blk... Dari 2 juta tu byk jugakla sumbangan utk buat poster pilihanraya. Eleh..kalau duit duk menari2 depan mata...serban pon terbang (khas utk my uncle)

hidayah said...

salam.

maaf puan rizza, saya gunakan ruang puan sekali lagi.

puan mamadanish,
saya tidak berniat langsung menghasut puan rizza dengan memberi rujukan kedua2 penulis tersebut. Faisal Tehrani dan Ustaz Hazrizal banyak memberi ilmu kepada saya sebagaimana ilmu yang saya dapat daripada blog Puan Rizza. maaf kedua2nya bukan ahli politik. seorang sasterawan dan seorang lagi ustaz. jika tidak kerana PRU12 kedua2nya pun tidak sentuh soal politik. Ustaz Hazrizal cerita tentang mendidik anak,keluarga, Islam dll. Faisal Tehrani terangkan banyak perkara termasuk tentang isu semasa, sejarah Islam, karya beliau dll. bagi saya, tidak salah kita membaca, baik boleh dikutip dan panjangkan. yang tidak baik, tidak perlu diendahkan. masalahnya di negara tercinta, Malaysia, media massa sendiri tidak berperanan sebagaimana sepatutnya.

puan mado_ct,
sedih apabila pemimpin Melayu beragama Islam sanggup berbuat demikian demi kepentingan diri semoga Allah SWT memberikan balasan yang setimpal.

puan rizza, sekali lagi terima kasih