Sunday, 20 January 2008

Cream of Tartar

ana.. aku carikkan maklumat ni.....ok tak?

aku copy & paste apa yg aku dpt maklumat mengenai Cream of Tartar....
aku tak arif sgt bab2 ni ...cuma aku ada baca kat buku2 dan juga kat internet ni je..
aku elakkan buat masa ni utk resepi yg mengandungi CoT... sebab aku tak pasti.....
mungkin kalau ade sesapa yg arif bab2 Ingredient ni boleh la bantu ....

apa yg aku dpti..bagaimana CoT tu di perolehi yg menentukan Halal Haram ...bergantung pada manufacturing proses gak....dan juga majlis agama di sesuatu tempat yg menentukan nya...

Cream of Tartar adalah salah satu LEAVENING AGENTS

berdasarkan buku 1 (In The Sweet Kitchen - Regan Daley) [page 197]

Cream of tartar is made from tartarid acid, a sediment left in wine bottles after fermentatiton, which has been isolated, purified and ground to a fine white powder. It is often used to give stability and strength to whipped egg white, the acid helping to firm the proteins in the white, and allowing them to hold maximum shape and volume.

Substitue : 1/4 teaspoon cream of tartar = 1/8 ~ 1/4 teaspoon white vinegar

berdasarkan buku 2 (Food Encyclopedia - Peter Russell-Clarke) [page108]

Cream of Tartar. Found in the juice of grapes after they have been fermented in wine making.

berdasarkan sumber dari website
1.(http://www.culinarycafe.com/Spices_Herbs/Cream_Tartar.html)

General Description : Cream of Tartar is a natural, pure ingredient left behind after grape juice has fermented to wine.

Geographical Sources : Cream of Tartar is obtained from wine producing regions.

2. (http://dictionary.die.net/cream%20of%20tartar)

Definition: cream of tartar
cream of tartar
n : a salt used especially in baking powder [syn: tartar, potassium
hydrogen tartrate]

3. (http://dictionary.reference.com/browse/cream%20of%20tartar)

cream of tartar
–noun
a white, crystalline, water-soluble powder, C4H5KO6, used chiefly as an ingredient in baking powders and in galvanic tinning of metals. Also called potassium bitartrate, potassium acid tartrate. Compare tartar (def. 3).

4. (http://www.organicpartners.com/products/organic-cream-of-tartar-powder.html)

Organic Cream of Tartar - Powder Product Information
Product : Cream of Tartar - Powder
Additional Ref : NA
Constituents/Plant Part : Seed
Country of Origin 1 : Zambia
Cultivation Technique : ORGANIC
*Please note that the country of origin may differ from that specified due to seasonal

5. (http://gourmetsleuth.com/equivalents_substitutions.asp?index=C&tid=486)

Cream of tartar is a by-product of the wine industry. A crystalline acid forms on the inside of wine barrels. The barrels are scraped and the sediment is purified and ground to form cream of tartar. Cream of tartar is used to stabilize egg whites when making meringue or as an addition to certain frostings to produce a creamy product.

Equivalents : 1 oz., 3 tbsp.

Substitutions: lemon juice (3 x quantity) or vinegar (3 x quantity)

6. (http://www.alaf21.com.my/buletin_isnin/N_masakan2/N_masakan8.htm)

MENGAPA CREAM OF TARTAR TAK HALAL?
Saya ada terbaca tentang cream of tartar di yahoo. Saya ada resepi kek kukus yang menggunakan cream of tartar. Boleh tak kalau saya tak menggunakan bahan itu untuk membuat kek kukus. Apa akan terjadi pada kek saya jika buat begitu. Atau perlukah digantikan dengan agen yang lain sebabnya setahu saya cream of tartar tak halal ?

Cuba gantikan dengan soda bikarbonat dan sedikit garam, insyaAllah sesuai untuk kek kukus itu. Kek Kukus selalu tidak mengembang sebagaimana kek biasa yg dibakar di dalam oven, jadi, kek anda tetap seperti biasa (hanya kembang sedikit saja). Cream of tartar adalah 'deposit' yg tinggal di sekeliling bekas memeram wain, jadi ia tidak halal. Jika ia diperlukan utk mengentalkan putih telur, campurkan juga sedikit garam kerana ini juga akan membantu bila memukul putih telur (meringue).

7. (http://www.canadianhalalfoods.com/ingApp.shtml)

Area Cream Of Tartar And Tartaric Acid Halal?
Tartaric Acid is an acidulant that occurs naturally in grapes. It is used in grape and lime flavored beverages and grape flavored jellies. It is used as an acidulant in baking powder.

Cream of Tatar is the acid potassium salt of Tartaric acid. It is used as a chemical leavening to release carbon dioxide, which produces loaf volume in bake products.

Tartaric acid and Cream of Tartar in USA is made from unfermented crushed grapes according to Tartaric Acid manufacturer. So both are Halal since it is made from unfermented crushed grape. But in other countries like South Africa the tartaric acid is made from the deposits left over on wooden barrels after wine making. These deposits are washed before making the tartaric acid. In that case Halal status of Tartaric acid is questionable and has to be decided by the Islamic scholars.

8. (http://resipidiana.blogspot.com/2006/10/kek-kukus-buah-buahan-basah-dan-kek.html)

ULASAN PRODUK HALAL/ HARAM – Resipi dibawah ini ada menggunakan cream of tartar. D memang tidak ubah resipinya tetapi sebaiknya jangan kita gunakan cream of tartar kerana seperti yang telah diketahui ia adalah deposit dari bekas memerap wain. Jadi bagi pendapat D tak guna cream of tartar yang 1 – 2 sudu pun tak akan menjejas Kek Buah nih.

*********************
ni antara sedikit sebyk yg aku tau n dapat la...
sebenarnya dah lama aku macam tak pasti....semenjak aku dok beleh2 ingredients nye info laaa (halal haram..- dok luar negara nye pasal la...hhehhe)..sejak 2003..aku stop guna CoT..sebab masih was-was.....jadik kalau ade sesapa yg leh bagi kan info yg betul dan membetul kan aku silakan...

5 comments:

anamiraa said...

thanks za!

itulah dari dulu aku dok search about CoT ni... memang banyaklah tentang wine tu keluar kan. itulah aku memang was2 lah.

susah jugak ye. even kat malaysia ni macam aku kat kedai kek tempat aku depa letak dalam bekas2 kecik2 tu. memang takdak tanda halal la kan.

tapi aku tau banyaaakkkkk resipe kek letak cream of tartar ni... memang musykil kan...

aku nak cari kalau ada cream of tartar yang ada halal jakim...

haiii... nak buat kek halal pun mencabar yee....

aku rasa memang ramai yang tak perasan kot about this. bila kita beli baking items je mesti kita ingat halal kan. aku pun masa tu terdetik hati nak google about CoT ni.. itu yang tau pasal wine making by product tu.

aku macam nak war2kan aje entry hang ni kat pembuat2 kek semalaysia hehehe...

thanks again! you've been great help!

rizza said...

ana..thanks...
memang susah nak tau halal haram bahan2 gitu..terutama yg menjual nye ca ya nun alif..aku memang cuak sikit..derang ni bukan jaga sentimen org kita...kalau kat negara org ni ok le sikit...derang concern....
aku tau memnag derang pek kecik2 botol tu....dan tak de apa2 prove kata halal....memang sepatutnya kita yakin la.sebeb negara kita ni negara Islam...tapi yg menjalan kan bisnes ni kebykkan mereka2 tu....tau tau mereka dpt dari mana product tu..sama ade ade manufacturing kat msia ke atau import..dan ade kah J***M tu memantau...so far aku rasa ...derang tu asyik merenew kan HaLAL kat peniaga2 atas dasar kewangan.... tak tau la.....
sebab aku dah pernah call (tapi bukan kes CoT la,...yg lain..) no action pun...malas nak cite lagi...sebab tu la..walaupun kat msia ..aku makin hati2 baca segala ingredient nye..dan satu lagi...Vanilla Essence & segala2 essence.. kat msia memang tak de tulis apa ingredient tu...kat sini..aku boleh tengok laa..ade yg tulis ade alkohol ...dan ade yg imitation aje...aku beli yg imitation la....serius ooo risau la.....

memang mencabar nak buat kek halal ni ooooo

ana..aku ni suka search kat internet n cari kat buku2 la..tu pasal le aku dok mencari lagi...bahan2 baking ni....cari apa sebenarnya kandungan dlm tu..

hehheh ala pembuat kek kat msia ni....kalau melayu tu ..mungkin ade yg tau n ade yg tidak..tapi kalau ca ya ni..100% aku tak yakin...

farah225 said...

yala kan,kalau beli kek yg dah siap kat kedai tu lg bimbang,taktau diorang letak apa.

nur raihan bt mohd razali said...

saya dapat makluman dari http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=9979 pulak, kita boleh gantikan cream of tartar tu dengan 1 sudu kecil jus lemon, tak perlu risau lagi la tentang halalnya kan?

iman said...

Trma ksih byk² utk info tntg CoT ni. Kpd saudari raihan, trma kasih jgk :) dh google merata dok cari ape yg boleh gntikn CoT, finally jmpa jgk..hehe