Monday, 12 November 2007

car "95"

Hassan ni tak suka tengok TV..segala macam rancangan cartoon semua dia tak mau tgk...
kadang2 dia yg pi tutup TV....siap cakap "tak payah tengok TV..kita tidur kat bilik tidur"..hehhe

kami ade belikan DVD CARS..dan pasangkan.....dia bukan minat sgt tgk pun...yg dia nak tgk tu nombor2 atau pun huruf2 yg ade dlm cerita tu..... dia sebut cerita "CARS" tu cerita "95"..kalau aku pasang DVD tu dia dok le berkepit .....tgk kejap2 je...

al kisah ..dia ade kereta mainan Fisher Price warna merah (kereta tu ade mata n mulut le...kereta cartoon le)..punya le jarang sgt dia main..boleh le kira dlm sebulan tu baru le nampak sekali je dia main..tu pun bile dia nak rest dari aktiviti dia yg lain le....

entah macam mana dia dpt idea nak modify kereta merah tu....dia suruh aku tulis nombor 95 kat kereta tu...aku pun tulis le atas kertas..kemudian..dia nak tampal kat tepi kereta tu.....hehehe ..aku pun letak le selotep.....seronok dia ..leh letak nombor 95 tu...jadik le car "95"
ok le dia dok main car "95" dia tu bersama2 bas n tractor dia..hhehhe sambil mengira "1,2,3....." sampai le berapa nombor dia nak kira ....(tapi turutan nye dah betul le skrg ni..hehhhe)




ni le gambar car95 hassan.....

7 comments:

nonie said...

afifah pun tak baper minat tgk TV & nonie belum blh detect lagi mainan apa yg dia betul2 suka...

IbuAtHome said...

salam, zahra pun kurang minat. guess ni hasil dari daddynya yg sangat strict about tv. my children memang tak dapat tengok tv kalau kat rumah kami. kalau nak tengok pun bila kami ada dalam bilik. kat bawah ada tv tapi utk display je, remote takde, he he. so, they all akan baca apa je buku yang ada, main games like, jenga, boggle, batu seremban, chess dll. rasanya tak rugi kalau tak tengok tv. zahra pun memang suka tengok buku over and over again sampai dia boleh ingat buku tu ada gambar apa. dia boleh suruh i read to her or tell her about the pictures berejam-jam. hassan is very smart, you both are good teachers.

sitilina said...

akak, thnks sbb tggl msg kat blog saya. hehe.

sbrnya saya wat camtu kat baby (xbagi dia bergayut) sbb suggestion gynae saya. dia suggest supaya xpenat bila kerja, bila malam2 baby xbergayut & tido smpai pagi (mcm yg dia buat). ke, teruk sgt ek mcm tu? or awal sgt utk saya train dia camtu? huhu.

sy ni ye la kan, novis sgt lagi. still belajar utk breastfeed ni. tp skg ni baby sy kadang dia lepas sdr nips bila dah kenyang. kadang2 dia nak jugak bergayut.

sy bg dia EBM sekali sehari, utk biasakan dia sal kadang2 sy tinggal dia ngan makcik/mak kalo ada kena g mana2. takut dia xnak minum plak kalo saya xde.

sy harap bole terus keep in touch dgn akak, sbb akak pn handle baby sorang2 xde helper. respek la! hehe. sy dgr from kawan2, derang xsempat apa buat even duk ngan family sal baby duk asik bergayut. ada kawan sy nk pam buat stok pn xsmpat. huhu. sy skg weekend je rasa best sal mak ada. kalo tak mmg tinggal 2 orang dgn bb je. maybe akak ada tips macamana nak handle ya?

akak email kt saya bole x? sauberlina@gmail.com

thanks byk2 ye akak

:)

rizza said...

noni...

geng le ngan hassan ni tak suke tgk tv..hhehheh

ibu zahra...

ade lagi geng hassan ..hehhhe mesti best leh main board game kat umah je...cheese tu memang best ..ajar dari kecik utk latih minda...
buku teman nye...sama le ngan hassan ni..
thanks ibu zahra...

Fid said...

rizza
aku inteprem kat sini ya...
walaupun sitilina tanya ko aku nak inteprem juga

sitilina
jgn risau ttg bay gayut nih
sepanjang 2 tahun 2 bulan saya nyusukan anak tak ada masalah dgn nak uruskan kerja dan kerja2 rumah..yang penting semangat kita nih..Kita kena rajin dan kena fikir positif sokmo....Nnt dah start kerja kena bahagi kerja rumah ngan hubby..jgn nak jd incredible sesorang....

my suggestion
pam time kerja..time break ke bila2 yg perlu..pam ni kena buat schedule kalau delay kena adjust balik agar supply maintain....
kalau stok bnyk..kat umah tak yah pam pun tak pe kasi je bb direct bf...
saya tak tau gynea awak tu fully bf or mixed feeding (bkn semua doktor faham sepenuhnya ttg bf ni tau jgn terima bulat2 kena dptkan opinion org lain juga)
tapilah kan kalau nak bf anak lelama...bf malam tu amat penting...time tu la stimulate susu..kalau kita dok takut kita penat nak kerja mmg tak menjadi le....Kalau dah lalui kita punya badan pun akan imun akan terbiasa kalau tak buat plak kita akan penat...tak caya cuba laa..all the best to u..

rizza..ampun aku terpanjang plak...ampun ampun...

erna said...

comelnyer keta hassan..cute! kreatif!

rizza said...

fid..no hall.ape yg ko leh jawab ..ko jawab le bagi pihak aku..hehheh

erna...tu le dia yg dok mengubah suai keta tu....jadik le cam gitu..hehheh