Friday, 26 October 2007

Peranan Ibu Bapa dalam mendidik anak.....part 1

Situasi 1

Sekeluarga Y dtg beraya di rumah keluarga X.
Anak2 Y , M & N dibiarkan le bermain ..
dan pasangn Y sibuk menjamu selera setelah dijemput makan dek X.......
M & N sibuk le bermain....habis segala pokok2 hiasan X dipatah2kan , dilompat2 atas sofa....
pasangan Y sedikit pun tidak memarahi anak mereka...dibiarkan aje......
mereka bermain dengan marker pen...hampir2 nak diconteng di sofa X....
pasangan Y tetap sibuk makan tanpa pedulikan apa anak mereka buat........
mengapa jadi begitu? mana peranan ibu bapa ????
begitu le kisah di suatu hari di rumah X.....

apakah yg patut dilalukan oleh ibu bapa????

Situasi 2

Ditepi shopping compplex, di perhentian taxi...
Si V sedang bertekak dengan T berebutkan taxi...
anak V...satu didukung nye (berusia 1 tahun)
dan satu lagi yg berusia (2tahun),....sedang berpusing2 ditiang ditepi perhentian taxi tersebut..
(dimana jarak antara tiang n laluan taxi tu lebih kurang selangkah je)......
sedangkan V membawa stroller (double pram)....
dia tidak meletakkan anak nye distroller....kerana anak nya tak mau duduk ...
bagaimana kah ? adekah nak ikutkan kata anak nye?
tak bahaya kah? tak takut kah V anak nye mati kena langgar kereta????
......tak sayang anak kah????

bagaimana?

Situasi 3

disebuah klinik....pasangan E berjumpa doktor ..
bertanya mengenai masalah kesihatan anak mereka L.
L berlari sana sini...di cuba membuka laci doktor tersebut ..
di cuba mengambil buka doktor ....tetapi di marahi oleh pasangan E ....
salah seorang pasangan E berbicara dengan doktor
dan seorg lagi mengawasi anak mereka...memarahi jika perlu....
dan melarang apa yg tak patut di lakukan oleh L...di hadapa doktor
.....memastikan anak mereka tidak mengusik barang yg bukan kepunyaan nye.....
dan mendisiplin kan anak mereka...supaya mendengar kata..

bagaimana kah situasi ini...????

Situasi 4

Di majlis makan di rumah Q, pasangan C dijemput ......bersama mereka..anak mereka A.
ketika dijemput makan...salah seorg pasangan C menjamu selera..
dan seorang lagi mengawasi anak mereka A....A berlari ke sana sini....
dan cuba memetik daun2 pokok di laman rumah Q.. .
salah seorg pasangan C yg mengawasi anak mereka mengekori ke mana A pergi....
memerhati apa yg dilakukan...supaya tidak merosakkan harta Q......
di marahi jika memetik daun...
dan juga di kawal supaya tidak sesukahati memasuki bilik2 di rumah Q.........
pasangan C berganti-ganti makan n awasi anak mereka...

adekah ni patut?????

Situasi 5

kelihatan seorg ibu G menaiki bas bersama 2 org anak nye J & I.
J dikendung nye (baby pouch) dan
I dipegang dan dipakaikan tali ikatan (apa le nama nye hardness?? ye le tu..)..
tetiba terdengar suara tangisan..rupa2 nye I menangis...
dimarahi G kerana tak mendengar kata (sama ade mengusik J atau pun apa2 aje le..)....
berkali2 kedengaran G berleter sambil menerangkan sesuatu pada I....

bagaimana kah ni???

Situasi 6

Pasangan P dikunjungi pasangan M bersama2 anak meraka D & B....
setiba nye pasangan M tu dirumah P..
anak2 mereka D & B..meluru ke dapur...
menunjuk2 kan apa2 le yg ade didapur..meminta2 nak itu dan ini....
sedangkan pasangan M sedikit pun tidak melarang anak mereka dibiarkan sahaja.....
bukan sekali setiap kali ke rumah P...
P kadang2 terpaksa meyorokkan apa2 yg di rasakan perlu.....

bagaimana kan ini...????

Situasi 7

Ketika keluarga T mengunjungi rumah pasangan H,
anak2 pasangan T dengan selamba nye..mengusik segala perhiasan yg ade dimeja hiasan...
di buka segala pintu2 almari....berlari kesana kemari...
masuk segala bilik yg ade di rumah H.....
pasangan T membiarkan anak mereka berbuat begitu..tanpa rasa bersalah....

patutkah ni?????

........................................

ni le antara beberapa situasi yg ingin dikongsi......harap2 sesapa sudi beri komen...saya akan mencerita lebih lanjut di "part 2"

sekadar berkongsi.....

4 comments:

Fid said...

bnyk situasi nih
mcm kitaorg..kadang2 terpaksa ikut mood aif..kalau dia tgh mood baik dia baik la..tgh mood tantarum mmg nak kena mkn sorang berkawal sorang la.....
Alhamdulillah dia bukan jenis kacau barang orang...cuma kalau org bg main ...
kalau mkn kat restoren je dia suka buat hal...tak pun time gi shopping....ponat...
tp aku le ni dah start jentik telinga dia dah..alahai kesian...

Naddiea said...

rizza,citer pasal anak2 orang ni,teringat anak sedara sendiri.anak kakak 3 org-2 pompuan 1 lelaki.kalo datang umah mau tensen dibuatnyer.kalo datang habis mainan hayyan dipunggah.lepas tu main mcm x pernah jumpa mainan.pas tu balik tinggal terbungkang macam tu je.kakak saya?? x kisah nak suruh anak2 dia kemas balik.last2 hayyan yg kemas sambil mama n abi tolong sambil membebel kan org yg dh balik tu.huhuuhuh..tensen aku!

rizza said...

fid...hehe akif good boy ...
jentik2..hehhe aku pun bukan takat jentik...cubit ke lepuk ke..kalau tak dengar cakap le....hehhe

naddiea..ala cian hayyan n mama dia kan...tu le ...mak pak le kena tegas kan anak nye....

fadhli said...

Assalamualaikum,

Sori dah teroff topic. Tapi saya terjumpa blog puan tgh2 surf information nak apply visa ke australia ni.

Saya ingin bertanya soalan ttg nak apply visa ke australia. Kalau boleh, saya minta jasa baik puan balas pada email saya di fadhlirahim@gmail.com