Wednesday, 3 October 2007

kisah aku .....raya diperantauan...

bile dok baca ana nye cite pasal biskut raye.....kisah fid kat jepun nye....teringat aku mase kat canada dulu...
1st time pose/raye sana ...2003... mase tu tak kenal lagi sesapa org melayu msia/indonesia...yg aku ade kenal satu family dari Egypt..tu le kawan aku ....tinggal satu bangunan....

aku dah biase wat kek .....aku wat le kek super choc moist..pastu hubby lak dia nak wat le biskut oat faverot dia (mak dia nye resepi lee).... dia try le buat.....aku tak belajar lagi buat biskut oat tu......dia pun hentam le ..tambah tu tambah ni....last2 biskut oat dia tu jadik le...tapi kalau balik kat dinding..dinding leh pecah..tak pun anjing ke kucing leh masuk sepital kalau baling kat depa....hehheh
nak tak nak dia makan je le.....hehhehe hentam je la labu...

aku buat le gak rendang ayam le....kuah kacang le..nasi impit le..ni makan berdua je..tak kenal sesapa lagik..hehhheh......mule2 syahdu le..aku tak pernah raye jauh dari mak pak aku le...tapi hubby dah pernah le raye kat luor 2x le..mase dia kat US dulu....dia dah tak de feel raye. sgt...hehhheh
aku kali pertama tu je le...rase syahdu le...lepas tu ok le...
dah le pagi2 raye tu snow lak turun.....sejuk yg amat....pakai le baju raye tapi kat luor nye ngan sweater n jaket..pastu ngan kasut kulit nye......punye le tebal.......ingat nak pi solat raye pagi tu...tetiba lak snow turun dan kami tumpang le kawan Egypt tadi (depa ade kereta) nak pi solat kat dewan (kat downtown).....disebabkan snow turun...jln pun jadik "slow" dan kereta lak tak gerak2....parah2...last2 patah balik le...tak jadik leee...

petang tu ade la kawan2 indonesia call (derang dapat no phone kami dari kawan Egypt lee)...
dijemput le kami ke rumah mereka.....pergi le kami...baru le kenal ade 2 keluarga msia(tapi dah pr sana n kawin ngan bukan msian)..makan2 le di sana....

tu raya pertama di perantauan..

tahun kedua nye pula... tahun 2004...
kami ngan keluarga Fida(ni sabahan kawin ngan bangladeshi)...serta 2 org budak bujang s'pore..masak2 le di rumah kami....esok nye Fida menjemput kawan2 lain menjamu selera (dibuat kat hotel tempat hubby dia kerje)...
kami masak le nasi minyak, ayam masak merah, kuah kacang, nasi impit, kuah lodeh....ni aku buat lee.... pastu Fida masak satay, udang goreng tepung, rendang ayam....ape lagi ye...lupa lak nak amik gambar time tu.....iks..iks..
ngan biskut macam2 kami buat...tart le yg aku tak pernah2 buat walaupun aku tak makan....saje suke2 je ...biskut mazola lee...gile memasak mase tu...hahah.....hubby masing2 pun membantu le...bakar satay (kat berandar umah apartment ni...siap bau satay melayang2..)...
dan seperti sebelum nye...snow turun pagi raye...ape lagi...redah je lah snow tu..kali ni kami naik bas turun downtown.....punye le ramai manusia pelbagai lapisan dan pelbagai bangsa......aku tak larat nak menyempit lee...tak muat lak tu..walaupun dewan tu besar.....(masjid masih dalam pembinaan..)tunggu je lee.....
begitu le kisah nye..

tahun lepas.....tahun 2006 ..kali ke 3 la aku beraya kat luar.....
baru je pun sampai Australia ni....
kami barang pun tak beli apa2 ...
sudah nye...tak masak pun apa2 utk raye.....makan je spegeti yg aku wat semalam tu..hehheh
pagi raya pi solat raye kat Islamic Center...Hassan pun solat sama..dia ngan bapak dia la....
masa tu le baru le jumpa 2 keluarga msian (kawin ngan bukan melayu le..tapi masuk Islam dah)...
petang tu kami pi le beraya di rumah Kak Zai(kawin ngan australian)....dia dah pr sini. macam2 le dia masak.....ok le...bedal je la...

tahun ni???? ..tahun 2007
no idea...
kek..dah selalu buat...biskut..tak raye pun dah buat..hhehhe
ape le aku nak wat raye ni......silap2 tak wat apa2....hehheh
pi melantak umah kak zai lagi le.....
kena la bawah buah tangan....tu aku kena la mem"baking" sikit...

tahun depan...2008..????

tahun depan depan lagi.....2009??? di mana kah aku...???

aku rase sejak dok luor ni kurang sikit le feel raye ni...rase biase je....
raye kat luar ni berbeza ngan kat msia.....

yg penting raya bawak le Hassan pi jumpa kawan2 kat Islamic Center tu......pakai baju melayu..(lum sampai lagi la baju atuk jahitkan ni...)

tu le kisah aku yg tak de apa2 le sgt berbanding cerita kawan2 yg lain..hehhheh

Selamat Hari Raya AIdilFitri !!!!!
Maaf Zahir Batin..

5 comments:

Fid said...

alahai za
sadisnya wehhhh
raya tahun ni aku cadangkan ko masak mee kari..hahaahaa

agak2 tahun bila ko akan buleh raya kat malaysia nih..
but secara serius nya aku nak bg tau..aku sebenarnya suka kalau raya oversea hahahahaaa
sbb....
aku tak yah beraya rumah sedara mara yg tak pernah aku kenal tp aku boleh berkenalan ngan manusia yg tak pernah aku kenal terukkan aku....

bilalah aku berpeluang beraya oversea lagi nih hahahahaa..

mcm mn pun raya tahun ni seperti biasa bg kami raya penuh kesederhanaan....

rizza said...

fid...
tu le syiok2 tak raye umah sedar mara ....hehhe (mengong aku ni)

2009 le kalau sempat balik sebelumm raya le...

fid ko wat le open house ..nanti aku pi..lambat lagi le..2009...

hehhe

anamiraa said...

za,
sejak balik oz memang lain sangat feel raya tu... dah tak semeriah dulu la.. maybe sebab 2-3 tahun dah beraya kat oversea kot..

tapi maybe sebab kita dah makin tua kot.. ha ha ha.. anak2 aku pun kecik lagi...depa pun tak de feel2 raya ni..

rizza said...

ana..
ye le kot sebab dah biase raye kat luor tu yg feel lain kan...
hehhe budak2 le ni lain feel raye derang...

Fid said...

anamiraa
aku rasa benarlah kata2 ko tu..sbb kita pernah lupakan seketika feel tu
tu yg dah tak de rasa sgt tu kot....

rizza
open house?tunggu aku ada rumah sendiri la...harap2 2009 dah ada la...hahahaaa