Sunday, 10 June 2007

library..

library...
aku dah tinggal di 2 tempat luar dari Msia...apa yg aku perhatikan bab library ni...aku amat suka sistem di Winnipeg, Canada.

Library di sana mempunyai satu pusat di pusat bandar...disetiap tempat2 di dlm Winnipeg tu terdapat cawangan2 nye.... sistemnye amat bagus,....kita boleh meminjam buku atau request buku di cawangan A dan pulangkan di cawangan D... sistemnye interlink antara satu library ngan library lain dlm Winnipeg ...
setiap hari di buka hingga malam.....terdapat pelbagai jenis buku dan juga perkhidmatan menggunakan internet disediakan....pelbagai acara seperti bercerita utk kanak2...

begitu juga di sini Toowoomba, Australia.. library nye di pusat bandar ...walaupun ade satu aje..sebab tempat ni kecil.. tapi dibuka setiap hari dan sabtu ahad dibuka hingga malam....terdapat pelbagai jenis buku...dan boleh pinjam hingga 1 bulan...

malang nye..library di tempat kita ..seperti hanya utk cukup kan ade sahaja..mengapa aku kata begitu..library di b.b.b.... buka waktu pejabat sahaja... sabtu hanya separuh hari atau pun tak buka...ahad..memang tutup...bagaimana masayrakat kita nak rajin membaca.. sumber ade tapi perkhidmatan tak dilakukan sewajarnye.....sepatut nye waktu nye tidak perlu ditetapkan seperti waktu bekerja 8am-5pm..... bila masanye mak bapak nak bawak anak2 ke library??
sabtu ahad...waktu yg bagus..tidak dapat ke library...library tutup..sedih nye kami tengok....
hampa ngan cara urusan library....

begitu la 3 tempat yg berbeza...

2 comments:

Fid said...

library kat shah alam ni buka time opis hour ngan alternate saturday...

Zufa said...

kat putrajaya pn ada ala2 pusat komuniti/library. mcm2 aktiviti ada. buka selasa-ahad. isnin tutup. hopefully lps ni smua library bukak on weekend. barulah bermanfaat.