Tuesday, 6 April 2010

hassan dan komputer

lain orang lain pendapat dan pandangan nye

bagi kami...

banyak cara boleh digunakan untuk memperkembangkan kreativiti anak..

salah satu nye.. komputer/laptop

tapi .. gunakan dengan bijak

jika kita beri dia game.. maka dia tau game... dia tau nak target sesuatu tapi apa yg dia boleh buat utk melebihinya?
jika kita ajar program tertentu..mungkin dia boleh cipta game sendiri kan...

kami benarkan Hassan menggunakan laptop lama kami (yang usia laptop tu lebih dari usia dia..masih boleh digunakan..)... kami beri gambaran pada dia cara guna Paint, Word, Excel, Power Point... dengan guna kan tu semua.. dia belajar sendiri guna icon2 yang ade... dan habis semua system dalam tu dia ubahsuai.. dan dia sibuk hingga membuatkan laptop tu 'jam' ..hehhe

tapi dia belajar...
salah satu nya...
Hassan : kalau kita tekan2 tak boleh.. nantia keluar 'not reposing'...

(maksud yang dia nak terangkan... dia cuba tekan2 byk kali.. kemudian .. tertulis le.. "Not Responding".. kami betulkan apa sebutan sebenarnya..maka dia faham..)
dan beberapa key word dalam tu kalau dia tak faham ..dia tanya.. dan cuba carik dalam kamus...

apa yang aku nak sampaikan... bagi je anak guna komputer.. tapi jgn ajar Game.. ajar guna word dan sebagainya.... insya'allah dia lebih berguna..



2 comments:

zie_naz said...

Assalamualaikum. Been a looong time i haven't got time peeping on other mothers blogs. How old is your Hassan now? I'm 100% with you in this computer thingy. Always telling my hubby not to encourage them on games, unless it's partly educational like in children's websites. My 3.5yr old now like to design in GoogleSketchUp. Bless them kids, with pure heart and thoughts.

rizza said...

kak zie, Hassan ..Julai tahun ni masuk 5 thn...
Setuju juga ngan pandangan akak...