Monday, 18 January 2010

kesian anak tu..

Sebenarnya Entri INI... sekadar ingatan utk diri sendiri dan juga sesapa jua yg memahami..

Baru-baru ini.... aku tertengok le di MHI [betul kot.. pagi2.. aku jrg tgk tv...]
dan ade le temubual dengan si Ad#P##ra tu...
bukan aku nak kata apa....
sekmen tu.... Sekmen jual obat rupanye serta nak promot program motivasi dia... loooooo

Budak tu budak BIJAK MENGIRA CEPAT AJE... tetapi yg menjadik lagi pelik..
pe ke hal nak jual obat2 ni dikk oooi.... ko makan obat2 tu ke sejak dalam perut mak ko...
apa sibuk2 nak pi bagi motivasi.... pi sekolah la ... belajar pandai2 jadik saintis yg bagus...
ni tak... mak pak dia nak 'jaja' anak dia merata.... konon hanya anak dia je yg paling hebat..
kalau tak de sijil nak buktikan ... malu la sikit.... sila amik upsr ke.. pmr ke.. spm ke.. tak pun A-Level ke..O-Level.. atau pun SAT .. tak pun.. amik je exam semua yg MATHS aje... tengok tahap mana anak tu.... bukan perasan sorang2.....

bukan aku nak dengki ke apa... cuma ingatan buat aku gak.. supaya ajar anak semua pelajaran ... seimbang..kalau ade lebih sikit2 tu ok le.. tapi belajar semua.... dan jgn paksa anak belajar 24jam... kalau kami paksa anak kami 24jam.. mau dah abis belajar uni kot.. hahhah.. gilo apa nak buat gitu.. kang tak siuman lak...

yg aku tak gemar sgt2... [ni kes tertengok le kat tv tu..].. awat le.. mak pak dia cakap macam eksen sgt2... dan sibuk2 le nak jual pil2 tu... kesian le... anak patut pi belajar pandai2.. hanya di ajar jadi pen'demo' ubat... kesian....

dah tu.. apahal lak jual pil utk tulang2 ni... apa kaitan ngan adi ooi... ko jampi2 ke kat pil tu...

kan berita kelmarin... menyatakan ade nye kandungan steroid dalam pil tu... kesian...
sapa la yg bijak pandai tu buat pil gitu... buat jual.. utk bagi pandai ye?
ade yg hanya ade glukos je... loooo...
dah tu pil import lak... buat test apa tu ?
bukan nye sebarang obat boleh jual .. nanti kang ade yg jadik ketagihan obat tertentu.. bahaya...

moral of the story:
kalau nak anak pandai... ajar anak pandai2...
bagi anak makan makanan berkhasiat...
jaga anak elok2.... tak yah le beli pil2 tu.. jgn mudah terpengaruh....

elok2 pandai ..jadik sakit kemudian hari... hasil nak bagi anak cepat pandai...

sabar dalam mendidik anak...

dan tgk .. apa jadik le ni....??? anak tu jugak dipersalahkan... budak kecik tu bukan tau apa.. dia tau kira cepat je... ni semua adalah tanggungjawab mak pak dia..

sekian hanya pandangan tak seberapa ni...

p/s 2: tu le... suruh pi sekolah dengan kursus/silibus khas utk dia... mak pak dia berlagak.. tak mau.... nak masuk uni ... apa masuk uni terus??? hahhaha .. sudah nye tak kemana...
hilang satu permata yg bernilai.... kesian anak tu...









21 comments:

Fid said...

laki aku baru bebel kat aku siang tadi bab family adi putra opsss..jual pil 'cerdik' hahahahaa

aku mmg menyampah kat parents dia sejak awal lagi...saja cari wang cara senang..jaja anak...

eZa said...

jangan jadi sufiah sudah... *sigh*

Mummy Harith Hannah said...

Kesian budak tue tak bersalah, mangsa keadaan jerr kan...

Elok2 dah dpt anugerah spesel dari allah, takut finally, end up, tak ke mana pon nnt... *sigh jugak*

dila~noor said...

betulla..anak dah pandai dia tak polish lg..duk buat bende tak signifikan dengan kecerdikan anak.

ni yang susahnye,anak pandai..tapi mak bapak tak pandai.

ubat tu pulak import dari pakistan dgrnye kn?ingtkn formula yg dibuat oleh adiputra sndr..huhu

penah dgr 1 kes,ade sorang bdk ilang kt n9,adi ni dipanggil untuk menilik kt mane budak tu brde..alahai..dah jadi bomoh pulak!

azrinna said...

Kak Rizza, masa baca pos kak semalam saya dah agak siapa org yg dimaksudkan. Pd saya budak tu cuma pndai mengira aje, lain2 tidak, msh sama tahap dgn budak sebaja dia aje.

Zety Zin said...

parents dia memang eksen sikit. dulu pernah datang skolah mak saya, mak saya kata parents dia ala-ala sombong gituk. padahal masa mula-mula dulu manade sombong bebenor kan?

tu mcm dah tak bersyukur kat Allah dapat anak pandai maths gitu. haih.

m-i-o said...

hahaha! sy dh rasa ada something wrong dgn adiputra ni sejak beberapa tahun lepas lagi.

masa dia di'interview' sebab asyik keluar masuk sekolah tu, dia cakap,

"adi ni ibarat kereta ferrari yang disumbat dgn enjin kancil",

yg membawa pengertian, dia ni bijak tp tak ada sekolah apa pun yg mampu feed otak geliga dia. adoi. sabor je la.

pastu pasal pil tu - sebelum ni dia muncul kat program AC di sini. dia kata, dia dapat formula pil tu daripada mimpi. adoi. masa tu, muka si AC pun dh berubah.

Fid said...

shud i say bleh belah la mak pak ko! bleh??
sbbnya memula claim anak genius thenjaja anak then jual plak pil yg boleh buat org genius hahahahahahahahahhaha

i think am apa dia tu weng laaa

ama apa dia bukan org yang cerdik macam kita pun asal usulnyaaa.
haa ambik ko!

azrinna said...

Wah! dpt formular dr mimpi? ilmu 'wahyu' ke ? nak pndai mkn yg berkhasiat la, tak cukup mkn kurma, kismis, badam, minyak ikan & ect.

Marisa said...

sama la.. aku pun tertgk MHI pg tu sambil2 bersiap nak pi kerja..... dlm hati.... sian kat anak tu....

Mrs. H said...

mm.. tu la kan.. klu fikir betul2.. bagi la anak2 dia yg lain tu mkn pil2 tu dulu.. pandai kalu baru jual kat org.. anak itu mmg kesian..

p/s: ntah2 yang suruh dia ckp dia dpt formula dr 'mimpi' tu mmak ayah dia suruh tak? sungguh kasihan...

Anonymous said...

yang lagi best dipanggil dalam pogram motivasi kat uni tempat hubby kerja tu..

apa cerita budak tu kat unisel???? excellent ke result dia kat unisel tu??? bila cakap cam dia la sorang yg pandai then cakp kerajaan biarkan dia, bla...bla..bla... pasal pendidikan..

lady zaini said...

hehe..kitorang suami isteri memang selalu jugak bincang pasal ruginya adi tidak berada dalam jagaan yang tahu nak bentuk dia luar dan dalam.. banyak sangat cerita pasal parents dia nih..hmm. Tapi tak terluah ler, sebab takut disalah tafsir..rupa-rupanya ada jugak orang sependapat :P

btw,
saya tahu pil tuh buat kat mana. ehehe.. Pil tuh bagus, tapi bukan ler boleh bentuk anak cerdik, sebaliknya hanya makanan tambahan. Bukan ker dulu penjualan kena tarik balik sebab tak dapat kelulusan kementerian? dah jual semula yer?

rizza said...

terima kasih atas komen semua...

fid.. aku tau ko memang menyampah abis kat depa

eza.. tu bukan jadik sufiah.. jadik penjual obat je..

arnie.. mangsa kerakusan mak pak yg pentingkan duit kot..

dilla bukan takat jual obat..leh jadik bomoh tu... dasat..dasat,,

azrinna.. bijak ko meneka ye..

zety.. agak nye dia dah memang perasan anak dia pandai gila kat msia ni kot.. tu yg sombong sikit

zufa.. aku rasakan kata2 tu macam diajar oleh mak pak dia la.. ade skrip utk dia 'hapal'

fid.. hahha

azrinna.. lama2 kang jadik ajaran sesat lak kot.. dpt 'wahyu'...

marisa , mrs H, ..memang kesian kan kat budak tu..

cik anon (siapa anda)
aku rasa dia tak pi belajar pun kat unisel tu... sedangkan sekolah kerajaan dah ade buat silibus khas utk dia sorng tu pun depa berlagak tak mau.., kata anak depa tak setaraf ngan peperiksaan msia... macam mana nak masuk uni.. takat langkah kaki keluar masuk uni boleh la kan..

z.. mana ade pil bagi cerdik.. pil utk benda lain dilabelkan utk bagi cerdik.. tu dah kes menipukan... entah le.. ni baru keluar kes pil tak dpt pengesahan kementerian kesihatan... nak untung je depa tu.. sanggup jual anak..[tu kira jual masa depan anak kan..]

Fid said...

aku benci org perasan bagus tapi tak bagus mana pun cehhh

m-i-o said...

cik fid - hang ngata kami eh? :P

kami memang semedang perasan bagus. kahkahkah!

mamadanish said...

Lama tak komen..
Sibuk sangat keje sampai tak terupdate dengan isu2 semasa..

Tapi saya terpikir,kenapa sikit2 orang nak bagi contoh kes sufiah?
SAya dan beberapa orang kawan2 lain disini pernah kenal dan berkenal2 dgn ibu si sufiah, dan saya boleh bayangkan betapa sedihnya ibu sufiah jika setiap orang sering berkata begitu dekat sufiah.

Ini kerana,bagi saya ibu sufiah seorang yang bagus,baik,bijak,beragama dan ada ciri2 ibu yang baik...

Mungkin ini dugaan Allah pada dirinya kerana walaupun kesemua anak2nya pandai,tetapi ada jugak sorang yang jadi cenggitu..Dugaan Allah..dan setiap kali berbicara dengannya pasal isu ini,terpancar riak kesedihan di muka ibu sufiah.

Kesimpulan,ilmu dunia dan ilmu akhirat mmg kena seimbang dan selebihnya tawakal..

Jika Allh nak duga juga (mcm kes sufiah ni)..apa leh buat..kena terima dan redha

Sorry jika out of topic

eZa said...

pendapat saya, sufiah jd gitu sbb terkongkong hebat sangat dgn bapa dia. dia x berpeluang langsung speak for herself. apa yg dia suka buat, apa yang dia tak suka buat. segalanya ditentukan. terkongkong.

sampai satu tahap dia memberontak. dia nk rasa apa yg dia tak pernah rasa sebelum ni.

possible tak adiputra pun jd mcm tu? pada saya kongkongan melampau membinasakan.

kita semua in fact mak dia pun x nk dia jadi macam tuh. tapi itu dugaan yang dah tetap untuk dia sekeluarga. itu pengajaran yg baik untuk semua. perjalanan saya as a parent pun jauh lg. wallahualam.

personal opinion saya shj. kak rizza, sorry off topic ;)

m-i-o said...

pada pendapat sy,
sufiah tu memang dah terbukti pandai. part yg baik itu kita jadikan tauladan. part yg buruk itu kita jadikan sempadan.

sisi gelap sufiah adalah kes terpencil. tak semua budak pandai itu tak bermoral. tetapi kebanyakan budak yg kurang cerdik memang lebih mudah terpesong.

jas mai 2 seng :P

Mummy Dasy said...

tulah pasalnye...jadikan tauladan untuk diri sendiri jek kak

rizza said...

yasmin, eza, zufa.. terima kasih atas komen tu.. tak pe off topic pun masih releven..

mummy dasy.. yup jadikkan panduan utk kita semua..