Friday, 27 March 2009

tudung...

Aku tertarik cerita Ana di entry nye ini..

Di negara luar ni.. ade macam2 persepsi org terhadap org Muslim yg bertudung
dulu sebelum aku ikut cik abg pi negara kutub utara tu... macam2 la ade dengar... ade yg cakap.. susah la pakai tudung pi luar, ade kata nanti kene bukak tudung la..bla..bla..bla..

aku pedulik apa ..aku tak salah apa2? aku pakai tudung macam biase la..
alhamdullillah masa tu mungkin tempat yg aku gi tak teruk (mungkin zaman Ana dulu memang tgh kritikal kot)... tapi bergantung pada tempat jugak kan... ade yg boleh terima ..ade yg tidak boleh terima org Muslim bertudung ni...

kalau ikutkan kajian (tak ingat mana.. tapi cik abg aku le baca).. org putih byk dah Islam.. setiap hari makin bertambah umat Islam....ALhamdullillah

biase nye org2 yg tak pernah bergaul dengan org Islam atau pun yg berkawan dengan org Islam yg tidak menjaga Islam .. akan mempunyai pandangan yg berbeza terhadap Islam itu sendiri..

pengalaman aku... dulu.. aku tak rasa aku dipinggirkan... dan tak rase mereka pelik ke idak sebab aku bertudung & Muslim... aku dulu selalu menghadiri seminar2 business (oleh Government sana).. dan rata2 nye org putih, org hitam, dan aku sorg Muslin & bertudung... tiada masalah..aku kesana ke mari sorg diri.. tiada masalah juga... tak de la org nak pertikaikan aku...
(mungkin tempat aku pergi bukan "big city")
teringat satu hari aku didalam bas sorg diri, tetiba ade satu mamat org putih ni nak dok sebelah aku.. ok le.. (dalam bas.. masa tu ramai n penuh), kemudian dia pun nak betanya isu Muslim.. aku ok je.. dia tanya dia ade kawan Muslim, tapi wife dia tak boleh cakap ngan org lain dan tak bebas keluar... mungkin dia pelik aku boleh sendirian dan bertudung dia tau la aku Muslim.. pening jugak nak jawab on the spot.. al maklum la nak kena translate apa yg aku faham dalam english.... aku pun jawab la dengan hemah dan rase nye dia faham

disini.. aku juga sama.. tiada masalah...akan tetapi aku rasa mungkin hanya di Toowoomba je org2 nye baik2 dan ramah... masa kami pi Sydney & Canberra.. jauh beza nye.. mereka seolah2 pandang lain macam (tak tau la apa masalah mereka)....mungkin tak suka kot ...
dan disini.. ade sorg pakcik tua.. tetiba je tahan kami masa turun bas tu.. (dia kat bus stop).. rupa2 nye dia nak tanya... kenapa ade sesetengah org pakai kain tutup semua hanya nampak mata je dan aku pakai tudung tak macam tu pula.... sib baik la cik abg aku reti nak explain kan...faham la pakcik tu....
dan di satu situasi pula.. seorg anak kecil menyuruh ibunya bertanya pada ku.. kenapa aku pakai begitu (pakai tudung).. kena la jawab dengan wajar nye....

begitu la kisah sikit2..

tak semua tempat org nye pelik dengan tudung.. tapi ade tempat yg memang begitu ....
sapa pi obesi.. tak usah la risau... jgn la kerana keadaan begitu.. terus nak cabut tudung.. kena ade pendirian.. (ni kerana .. ade la kawan2 pelik aku dok obesi.. masih leh pakai tudung....)

ok.. sekian....



9 comments:

arina said...

yea memang ramai orang akan tanya soklan2 yang kita takkan terfikir.

anyway, since aussie, i think i'm prepared now.

rizza said...

ana.. rase nye le ni.. dah kurang dah bab2 gitu ..dan aku yakin ko pasti besedia kan....

selamat pi sana!!!

arina said...

oh birminghan ramai gile muslim. aku rasa the second largest population.

nonie said...

from my experience, kalau kat melbourne majority dah biasa tgk org muslim & pompuan2 bertudung... tapi camna pun pernahla gak skali ni kena provoke ngan sorang mat salleh ni kata apsal pakai tudung malam2 buta bukannya panas pun siap sentuh2 depan tudung nonie... sib baik cik abg ada, back up rupanya mat salleh tu mabuk... ada gak classmate yg curious tanya, camna cakap kat tepon pakai tudung, boleh dengar ke? hehe klako plak rasa...

ummumishkah said...

pelik benar bertudung yer..
i pernah ziarah abang kat UK..
jalan dgn SIL yang berpurdah..
mat salleh tanya direct jer nape cover muka.. ni lah sebenarnya masa nak nyatakan indahnya islam sebenarnya.. tapi kalau kena yang mabuk kena hati2 lah kan...
nice entry lah rizza.. dah tgk url u bagi tu.. terima kasih cuma masih ak nampak saiz sebenar tudung tu.. elok gak kalau u blh jadi model... ehehehehe

Marisa said...

kadang2 depa saje provoke. depa kan anti islam?

rizza said...

nonie hehhe derang ingat pakai tudung macam pakai helmet kot...tutp telinga bagai ...

ummumishkah
"dah tgk url u bagi tu.. terima kasih cuma masih ak nampak saiz sebenar tudung tu.. elok gak kalau u blh jadi model... "
url apa ? saya ade bagi ke? (tgh compius ni??

kakyong said...

salam rizza

ade lagi ke org kita yg berpendrian perlu buka tudung bila nak ke obesi.. ish ish, gamak nyer dia sendiri tak faham kot knp dia bertudung.. huhu, jahatnya fikiranku ni..

btw, for the past 15 years, kakyong rasa dah byk kwn2 g obesi, semua citer okay2 jer.. yg penting hati mau baik, mulut mau ramah.. yer dak..!

tak penah g obesi pun, dengor citer org jer..

rizza said...

kak yong.. biase le tu byk org bagi pandangan yg tak logik..