Monday, 1 December 2008

Hassan la...

cerita Hassan terkini...

sekarang ni dalam proses "tidak memakai diapers" ketika berjalan-jalan keluar rumah (naik turun bas laa), pakai seluar kecik lee.... biase nye di rumah memang pakaikan seluar kecik la.. kalau dia leka sgt ngan aktiviti dia.. sampai terlupa... dan ter"kucil" sikit dlm seluar tu baru bagitau....

dimulakan pada
25/11/2008 (Isnin).... aku bawa Hassan berjalan ke Garden Town
berhenti la 2x utk ke tandas [di USQ & di Garden Town]
perjalanan dari rumah ke Town tu amik masa
30 min pergi + 30 min balik + 30min ~ 1jam meronda town...
tukar 2 bas waktu pergi & 1 bas waktu balik + jalan kaki...

BERJAYA tidak ker'kucil' dalam bas atau dalam perjalanan....

28/11/2008 (Jumaat) ... aku bawa Hassan ke kedai di town....
ambil 2 bas pergi n 1 bas balik juga...
tak berhenti di mana2 tandas pun...
lebih kurang dari pukul 2.15 pm hingga 4 pm

BERJAYA tidak berhenti di mana2 tandas dlm perjalanan pergi atau balik...
dan tidak ter"kucil" dlm bas...

28/11/2008 (Jumaat) pergi ke rumah kawan atas jemputan makan la..
dari pukul 5 pm hingga 7 pm
ke tandas 1x je

BERJAYA

29/11/2008 (Sabtu) berjalan ke Westridge & Clifford Garden
1x ke tandas di Westridge
1.15pm hingga 4 pm

BERJAYA

1/12/2008 (Isnin) ke Grand Central (City)
1x ke tandas di Garden Town..
12.30 pm ~ 4 pm

BERJAYA

.......................................................
ni le sedikit perkembangan terkini.. apa yg aku maksud kan BERJAYA adalah berjaya tak pakai diapers bila jalan2 naik turun bas..gi town.. yg memakan masa 30 min pergi dan 30 min balik [naik bas la dari rumah ke town yg mana kalau rase nak terkucil bukan boleh main stop je.. hehhe]... dan berjalan2 di town yg selalu amik masa lebik kurang 1jam ke 2 jam ke 3 jam..

......................................................
biase nye kami tido bertiga satu katil la..sejak akhir2 ni dia nak tido sorang...

28/11/2008 (Jumaat) 8pm
selepas balik dari rumah kawan, Hassan dah siap mandi dan siap utk tido...
dia minta aku bukakan lampu bilik sembahyang & bawka bantal dia kat situ (ade tilam situ)
[satu bilik di umah kami..buat bilik sembahyang la... satu bilik main dia @ bilik apa2 nak sumbat & satu lagi bilik bilik tidur berserta bilik study le... 3 bilik rumah kami ni]...
dia kata "Hassan nak tido kat bilik sembahyang"....

maka biarkan la dia tido..... kami lepak la masing2 dok mengadap pc hingga la pukul 2.30pagi , Hassan pun bangun dan amik bantak dia bawak le masuk ke bilik tido "Hassan nak tido kat bilik studio" (bilik tido tu dia panggil bilik studio)...
[saja tido lewat... sementara tunggu masuk waktu subuh pukul 3.15am]

jadik dia berjaya la tido sorang dalam masa 1/2 malam kot..
dari pukul 8pm hingga la 2.30am

BERJAYA

29/11/2008 (Sabtu)
Hassan cakap dia nak tido kat bilik sorang2.... mmmmmm
kami bagi la.. ...tak tutup lampu.. biarkan...
dari pukul 8pm dia tidur....
dalam pukul 12 malam ..aku bawa Hassan ke tandas... dan letak semula dia tempat tidur (bilik sembahyang).. dia ok je.. tak bangun pun.... dia nak tidur sorang
aku pun tidur la .... pagi aku bangun subuh...Hassan masih lena di bilik tu tidur sorang2...

BERJAYA

30/11/2008 (Ahad)
masih juga nak tido sorang... bapak nye pun pujuk ajak tido sekali.. tak mau... mmmm
sebelum tido tu.. dia sibuk la buat keje dia kat laptop dia tu... kemudian kami perhatikan.. dia dah rasa mengantuk... dia pi bilik sebelah tu.. dan ..tido rupa nye... aku pi tgk.. siap dah selimut sendiri lagi....sampai la pagi dia tido.... lepas tu saja menyelit sebelah aku pagi tadi...

BERJAYA

... tgk la malam ni apa progress nye pula...

UPDATE!!!

1/12/2008 (Isnin)
Hassan tido sorang ..malam pukul 1.30am .. dia kejut kan aku ..ajak aku tido ngan dia.. aku pun pi le... ajak dia tido ngan kami.. tak mau...
tiba2 bangun pagi ..tgk dia tak de kat sebelah aku... dia pi menyelit kat bapak dia kat bilik tido/studio tu rupa nye..

2/12/2008 (Selasa) ~ seterusnya....
bapak Hassan pujuk Hassan tido sama kami kat bilik tido/studio....
akhirnye dia setuju....
tak lena kami tido tanpa dia disisi hehhe

ok le... dia dah try tido sendiri.. tak takut apa2 pun...
dia belum bersedia sepenuhnye la....
dan kami pun belum besedia dia tido sendirian ....


hehhehehe


####
bapak nye tanya .."Hassan tak nak tidur ngan Umi & Bapak ke?"
dia boleh jawab .."Tak nak.. Hassan nak tido kat bilik sembahyang.."
Bapak nya tanya lagi "Kenapa?"
Hassan jawab "Hassan dah besar.."

biase nye kalau kami tido bertiga dia kena dok tepi la... (kadang2 mood nak dok tgh )... sebab dia kata "Bersempit la"... dia tak mau sempit2 kat tgh.. dia nak luas... tu pasal agak nye.. bila dah rasa syiok tido sorg tu... luas lak tu... dia boleh pusing ikut suka dia.. dan kalau dia nak selimut dia selimut la..kalau tak ..dia keluarkan la kaki nye.... luas...luas... tu yg dia seronok kot..

tak pe la.. asalkan dia seronok kan...

2 comments:

ummul aqeem said...

salam kenal.. wah.. wahh.. bravo la hassan! byk kali BERJAYA gitewww.. dah nk tdo semdiri.. cutenyee.. ni dh betul2 dah besar ni.. anak2 ni memang penghibur la... sonok layan dorangkan?

mamadanish said...

Wahhh..mmg dah besar sungguh la abang hassan ni..matured!

Tahniah..bukan mudah tu nak tdo sendiri..

Danish pun sama..sometime nak menyempit kat tengah2 jugak..