Wednesday, 16 July 2008

Hassan di usia 3 tahun leee....

Hassan di usia 3 tahun...

- macam2 le aktiviti sendiri dia... main le baca buku le..tak pun pot pet pot pet....
- main bendera nye yg banyak2 tu... dibentang nye di ruang tamu...lepas tu apa2 aje la dia main sambil mulut ala2 cam lagu mozart lak dia alunkan..hehhehhe
- siang memang la aktif.... melukis la...main bas-bas dia la... (susah dah nak suruh tido siang..)
- kadang2 dok berbual-bual seolah2 di telefon (macam mengajukkan balik apa kami dia cakap kat telefon je...hehehhe)
- makin le rajin tolong kat dapur... siap nak tolong masukkan lauk2 lebihan dalam tupperware dan simpan dalam peti sejuk (walaupun tak dibenarkan buka peti sejuk...dia minta kita tolong bukakan....good boy!!!)
- masih menyusu..malam2 je le... (sejak bulan 4 lagi ...malam aje...siang makan le macam2..)
- memang makan banyak....paling suka.."nasi" ..."roti bun" .."kek" atau pun "roti canai.."..layannnnn
- buang air kecik dah reti la cakap...dan pandai dah bukak diaper n seluar dia tu..(diaper tu masih pakai...takut terkucil..dah le tgh winter ni..hehhheh haru kang berciciran air nye..)
- kadang2 mulut nye dok mengeja suku-suku kata ...sambil bermain...(jadik cam lagu lak dia buat..)
- kadang2 dok "speaking" sendiri.... (dia cuba belajar menyusun ayat english...)
(cth.. Hassan : "You want to eat?"...."No..no..no... Yesss..."...)
- byk le bertanya perkataan2 yg dia tak pasti...
(cth .. Hassan : "macam mana eja 'kereta'?"..)
- sibuk minta kita buatkan ayat dengan perkataan yg dia rase nak tau...
(cth..Hassan :"umi buatkan ayat guna perkataan 'sambil'"...)
- ketahanan dia berjalan kaki jauh..amat le dasat utk usia dia le...(lebih 30 minit dia leh jln kaki...kami pimpin je la..kecuali le dia dah rase letih..mintak le dukung..hehehhe)
- semakin besar semakin byk le peel nye... seperti biase..kalau tak dengar cakap/tak ikut arahan...kena la marah & denda....(utk mendidik dia supaya disiplin..patut pada arahan..)

.
.
.
.
.
.
yang tak tahan nya...bile aku online YM...dia sibuk nak dok atas pangku.....dia baca sebijik2 apa aku taip kat YM tu...uwaaaa..... (jenuh le kena elakkan dia baca apa aku tulis..hehheh)

tu le Hassan....

5 comments:

Mommy Hafiy said...

hahaha,,bab YM tu yg tak tahan..sama ler dgn hafiy..tensen kdg2 dgr suara dia..tak aman nak ym sbb ada org mengeja atas riba..kuat lak tuh!
itu yg selalu guna short form sbb hafiy tak reti baca short form lg!hahaha

NeroEcha said...

Bab YM tu aku gelak baca nyer..ahakahakahak..payah gak anak dah reti membaca nie....

Fid said...

ahak2
takut auntie nak menaip YM ke umihassan...hahaaa

rizza said...

nor, echa, fid.. tu le pasal..nak ber YM kena tgk ..apa itu budak kecik tgh buat,,,kalau dia leka main.ok le,..selamat..hahhaha

anamiraa said...

hahahahah!

za kau tokleh la tulis carut2 ke.. hahahahahah!