Monday, 3 March 2008

Safa Aisyah...

Sabtu lepas, kami sempat menziarahi kenalan kami dia Children Hospital Brisbane....

Kenalan kami berasal dari Indonesia....pasangan muda, baik budi pekerti orgnya....

Mereka dikurniakan seorg bayi perempuan pada 17 Januari 2008 di Toowoomba Hospital...SAFA AISYAH BT AHMAD


Selepas sehari dilahirkan.... Baby Safa terpaksa di bawa ke Children Hospital Brisbane...kerana masalah kesihatan..... hingga la kini masih di sana menjalani rawatan...

Ketika kami melihat wajah Baby Safa.....sungguh comel...senyum je.... kelihatan seperti bayi2 yang lain..cergas..kuat...begitu kuat semangat dia...tidak kelihatan lemah tak bermaya pun....kelihatan sungguh2 ceria walaupun dugaan utk nye begitu hebat...

Baby Safa mengalami masalah kesihatan ....terdapat 4 conditon (seperti yang diceritakan oleh ibu dan bapa nya pada kami..)

Antara masalah yang dihadapi Baby Safa sejak lahir...

(sorry kalau silap tulis mengenai Medical Term..tak berapa tau sgt...)

1. Saluran pemakanan tak bersambung dengan saluran pencernaan (satu terputus...satu bersambung pada paru-paru...ni dpt dikesan apabila susu yg diberi masuk ke dalam paru-parunya)...buat masa ni...telah 2 pempedahan dilakukan......rod besi dimasukkan & digunakan utk membesarkan saluran pemakanan nya....(mungkin dlm proses ....)

Susu yg diperah oleh ibunya...disalurkan melalui tiup kecil terus ke perutnya...

2. Lubang dubur berada terlalu dekat dengn virginia dan saluran lubang dubur tersebut tak selari dengan sepatutnya..... belum dapat dibedah ..tetapi Baby Safa telah dibuatkan lubang di sekitar perutnya..supaya saluran najis dapat keluar dan ditampalkan sejenis bag plastik di lubang yg di tebuk..(utk najisnya keluar n kena sentiasa dibersihkan..)

3. Masalah tulang belakang (ni belum dapat dibuat apa2 ..kena tunggu Baby Safa dah boleh duduk baru dapat kesan di mana patut dibaiki..)

4. Kulit muka tertarik..(dihujung bibir kanan nya..) ..ni pun kena tunggu besar sikit utk buat pembedahan..

Tak terkira rasa nya sayu tengok keadaan Baby Safa yang begitu kuat semangatnya......Insya'allah..semoga Baby Safa cepat sembuh dan dipermudahkan segala dugaan yg melandanya..... Mungkin ade hikmah disebaliknya kan.....ALLAH MAHA MENGETAHUI ....

tu la sedikit sebanyak untuk aku berkongsi cerita.....Doakan utk Baby Safa....

2 comments:

Marisa said...

Sedihnya baca entry ni.... semoga kesihatan Safa Aisyah bertambah baik... dan dilindungi Allah....semoga mak ayah dan safa sendiri tabah dan kuat....Amin....

tak sanggup la nak tgk baby sekecil itu kena pembedahan... kite ni.... masa hannah nak kena sunat pun takut nak tgk.

anamiraa said...

macamana agaknya kalau allah bagi kita dugaan yang macam ni?

ya allah tak mampu aku nak imagine.