Tuesday, 12 February 2008

hidup di luar....

hari ni hujan dari pagi hingga la sekrg...dan akan berlanjutan hingga malam....

aku tak de la cerita menarik...cuma nak kongsi sedikit cerita n pandangan aku la..

walaupun tanpa kereta..... sapa kata tak leh ke mana2..(terutama di luar negara la.....di mana penggangkutan awam nye ade n Ok..)

pagi tadi dlm hujan pun..aku pi town ngan anak aku..naik bas....(ade morning tea/small talk la...macam seminar kecik la..).... lepas lunch....kami teman kan hubby pi kedai warehouse....naik taxi kerana laluan bas tak de area tu.....masih hujan....
tak de masalah kan????

apa yg aku nak kata ....
kebykkan org kita la yg kena pi belajar obersi ni.....mula2 pi beli keta..(kalau anak lebih 3 atau pun 3 org kecik2 tu ok le..).....alasan nye..senang nak kemana-mana...... sorry la aku tak nampak apa yg bagus ade kete kat obersi ni....(kecuali la tempat tu memang public transport tak de atau "fail")
mengapa aku kata begitu....
dengan ade nye kete....makan kos hidup lebih tinggi....
masa beli kete mungkin la senang..tapi bila nak jual balik...susaaahhhhhhh & menyusahkan...
duit pun keluar macam air je bile ade kete (kecuali la memang byk duit...buat la...)
kos service lagi....lagipun keta tu benda hidup...bukan leh simpan je kat umah...so kalau hubby nye pi kelas/uni bawak keta...parking je keta.....habis tu yg wife nye n anak2....tak leh kemana2 ngan kete la kan? rugi la....

tu baru bab kereta...

satu lagi sikap kebykkan org kita yg pi belaja ke luar ni....
mesti carik ade org melayu/student melayu/msian.....

nak buat apa????tak de org melayu tak leh hidup ke??? leh mati ke????? (mungkin bagi sesetengah org boleh kot..)

bagi kami la....kita kena la cuba berdikari....carik umah sendiri..cari apa2 sendiri...kalau nak gather2 ngan msian/melayu2 lain tu....bila2 ada masa yg sesuai, jumpa la......bukan nye kita mesti cari tempat ramai melayu.......(tapi mungkin la bagi org yg rasa nya tak leh hidup kalau tak de melayu....buat la....tapi kurang la pendedahan kat persekitaran..)..dan bergantung segala-galanya.....rugi2....

kita perlu carik pengalaman sendiri...uruskan hal sendiri dari 0....baru la kita tau macam mana sistem kat tempat tersebut, bagaimana nak deal ngan org2 tempatan....tahu cara mereka bekerje.. dan macam2 lagi...

tu pasal la...kita tgk berapa ramai graduan dari luar sejak dulu kata yg buat master & phd ..termasuk pegawai2 kerajaan yg dihantar belajar.....apa yg mereka bawa balik????
mana dia perkembangan , mana dia ilmu2 persekitaran yg ade di tempat mereka belajar tu? apa mereka dpt?

yg ade nye..... meniru sebulat2 nye "road tax" dari negara yg dia pi belajar...
meniru sistem yg tak bagus & menyusahkan rakyat....

mana dia sistem transportation???? tak de pun di bawa perubahan utk negara kita..sedangkan...sistem pengkutan awam di luar lebih maju n bagus......terutama bas & taxi....
ni kerana mereka2 yg belajar di luar tu.....tak naik sgt bas n taxi...mereka beli kereta...tu pasal la tak tau..n tak ambil tahu.....

sistem pendidikan..begitu juga....apa perubahan.....masih di tahap lama lagi....

tu le antara bebelan aku di hari hujan ni....

pesan aku pada sesapa nak pi belajar kat obesi tu..dan pegawai2 yg dihantar belajar tu.....
tolong la ..perhatikan sekeliling.....cari yg positif dan membangun utk agama, bangsa & negara kita.... jgn dok pi sana enjoy2 tapi balik semula ke msia...hanya bawak master & phd aje (sijil dlm kertas je)....bawa la sesuatu yg berguna utk masa depan negara....

sekian aje.....

7 comments:

Fid said...

haaaa
aku sampai hari ni dah berthn aku grad org masih tanya kenapa ko tak bawa balik kereta?

rizza oii ko ni buat aku makin meluap2 nak dok obersi la hahaaa

ms lola said...

satu lagi sikap kebykkan org kita yg pi belaja ke luar ni....
mesti carik ade org melayu/student melayu/msian.....

nak buat apa????tak de org melayu tak leh hidup ke??? leh mati ke????? (mungkin bagi sesetengah org boleh kot..)


--> i couldn't agree more. mcmana la nak berkembang...

rizza said...

fid tu le..asyik dok pi beli kete kat obesi je keja student2 kita tu...abih tu yg pi beljar sana tak lak nak kembangkan dan praktik kan ilmu yg bagus utk produk kete negara kita..

mimi..tu le pasal..tak berkembang ooooo

aku suka ..pi tempat tak ramai melayu/msian.... (macam kat winnipeg n sini.....berkembang kapla otak aku oooo...)

hehhehhe

(cerita aku tu semua aplicable utk yg wat master/phd)

anamiraa said...

aku memang teringin nak bawak balik kereta, tapi kereta mewah la kan. itupun kalau aku dulu pi belajar german laa.. sebab memang murah kat sana nak banding kalau beli kat malaysia ni dengan import tax yang maha zalim.

tang melayu carik melayu tu... comfort zone... comfort zone..

rizza said...

sebenarnya ..harga keta murah ke mahal tu..kena tgk la ...income per capita sesebuah negara tu....

Ms Lola said...

harga keta murah ke mahal tu..kena tgk la ...income per capita sesebuah negara tu....

explain rizza??!

rizza said...

mimi aku try explain kat entry baru ok...