Monday, 14 January 2008

Icing oooo Icing..

Semalam aku buat le aktiviti biase aku...main2 ICING..... dah 2-3 kali aku wat ..tapi semua nye hampeh.... ade yg keras cam batu..ade yg tak cukup...dan semalam....haru....hancussss...... tak leh nak bentuk langsung icing aku tu....uuwwaaaa..

Sebenarnya aku wat SUGARPASTE / FONDANT ICING....(ala icing kat kek kawin tu le..)
aku cuba macam2 resepi...dari pelbagai jenis buku yg aku dah beli ni...

Memang frust gile smlm...nak je aku baling je ICING tu dlm tong....uli2 patu nak letak atas dummy cake.....boleh pulak atas je yg tinggal..yg keliling nye dah putus(cam lembik la pulak..)

....maka tak jadik (FAIL!!!!!!) le aku nye aktiviti semlm tu......next week try lagi lee....nak kena cari resepi yg OK ...

Tempat kami ni dah le RURAL..maka aku tak dpt le nak pi Cake Decorating Class...tak de kat sini ...yg ade kat Brisbane...mau nye aku nak pi...2 jam naik bas nak pi sama...pastu nak balik sini balik.....ikksss...disebabkan tu le aku kena le belajar sendiri ngn buku...(yg teramat2 le sukar..sebab aku ni lembab sikit tang belajar ngan buku tu....tak nampak "real" apa yg buku tu ajar..hehheh)

Fondant Icing ni dan juga Royal Icing le aku nak belajar skrg ni..... Buttercream Icing tu aku dah jumpa la resepi yg OK....tu tak de hal.....(hehhehe yakin nye.....)

Oh ya....Jumaat tu aku try le buat bunga utk Fondant Icing tu lee (bunga utk deco kek tu)...

Ni le rupa bunga2 aku wat tu...bunga Rose..tapi daun nye tak jadik...hehhe


Patutnye bunga ni aku letak atas dummy cake yg di balut ngan Fondant Icing...(tak jadik lee)


kali ni aku try resepi lain...so far boleh le...cuma not the best resepi la...tapi jadik le bunga tu...hehhhe

kenapa aku kena cari resepi2 yg sesuai...sebab ade bahan2 yg aku tak de dan tak jumpa kat tempat aku tinggal ni....maka aku kena la baca resepi2 yg ade dan pilih mana yg aku boleh buat dengan bahan yg sedia ade lee....

## ni entry luah perasaan aku je....perassan Frust!!!!
try n error je ....

3 comments:

anamiraa said...

ha ha ha ha...
kesian kat kau za... jgn frust yek... practice makes perfect maaa... kalau kau tak berhenti cuba buat itu fondant akan sampai satu masa kau pejam mata pun boleh buat bunga cantik2...

tungguuuuu! (dan jgn berhenti cuba ekk!)

yuzie said...

heheh..jgn give up.
Saya pun tgh demam buat cake deco skang nie..

rizza said...

ana.....hehehhe tu le aku tgk menngong ni...hehhhe
tq ..semangat dari ko...

yuzie....tq...tu le tgh wat deco ..gile2 ni sampai frust tertonggeng..hehheh