Saturday, 15 December 2007

Idea utk CD belajar anak...

Idea utk membuat CD belajar anak anda....
aku bagi tips la sikit...ni le apa kami buat ....buat CD belajar anak sendiri tak perlu la beli mahal2 pun .....lebih puas hati dan bagus la.. kita tau apa anak kita minat n kita ajar dia serta dia boleh baca sendiri nanti sambil dia bermain.....

apa yg perlu le....
  • mesti ada komputer la...nak taip atas apa???
  • ade "power point" n reti guna
  • ade internet , ..ni nak save apa2 image atau pun photo2 yg menarik utk buat slide tu...
  • sama ade nak display kan modul tu kat PC atau DVD player
  • tau le buat simple slide/movie utk di pasang kat DVD player la...
  • ade minat nak buat laaa... n ade masa ..buat sikit2....
  • lepas buat atau sebelum buat CD ni ajar la anak apa yg perlu.... nanti dia leh ulangkaji bila pasang kan CD ni
  • update le apa2 info perlu jika mahu ..sedikit demi sedikit...

1. ajar anak sedikit sebyk yg anda tahu....(rujuk le post yg sebelum ni...)

2. buat slide di power point....buat yg basic2 je dulu..

* ABC sampai Z

* 123..sampai le 10

* Alif Ba Ta sampai Ya

* Ejaan Nama Anak.... cth: H , A, S, S, A, N.... setiap satu slide satu huruf....

* buat la apa2 slide mengikut minat anak... cth: jenis2 kenderaan ke...(kereta, lori, basikal..etc..) & letak gambar sekali... (carik je kat internet)

3. lepas buat slide tu..buat le ngan program yg boleh gerakkan slide2 tu... leh la tambah lagu ke sebagai background....(sorry aku tak mahir bab ni....hubby aku le yg buat masukkan music n gerak2 kan serta convert utk jalan kan kat DVD player tu....aku buat semua slide tu aku tau la..)

4. pasang di DVD player...

5. mula2 baca n ajar anak semasa menonton CD belajar ni...

6. kemudian ..bagi je dia tengok .....dia boleh baca sambil dia main2...

7. lama2 nanti dia leh hafal semua tu ,...bukan saja hafal dia leh kenal n faham....semua tu dah "save" dlm memory dia lee (dlm otak dia lee)

8. Done!!!

2 comments:

nas said...

i like this!

thanks for the idea.

rizza said...

nas.. tq... selamat mencuba!