Saturday, 18 August 2007

Hassan menang....... 1st Prize

Semalam aku terasa nak ke Wilsonton Shopping Centre....aku belum pernah la sampai.....nak kata jauh, lebih kurang la masa nye ke town..tapi disebabkan kena naik 2 bas..tu yg tak pergi2 tu...Dan kebetulan aku terbaca kat majalah ..ade baby/toddler show...nak tau gak ape ke benda tu.....

Pagi tu dalam pukul 9.45am aku n Hassan naik bas no.1 ke Clifford Garden..... sementara nak tunggu bas no.5.. kami pi le makan kebab ayam 2 beranak ni.....lepas makan.... tengok jadual bas....tak lama lepas tu ..bas sampai...kami pun pergi la ke Wilsonton Shopping Centre ....kecik je..lebih kurang macam Kmart Plaza je...

Kami pun jalan2 la..tengok lengang je..ye le mase tu jam pukul 11.15am.... sambi tu dok perhati la...nampak papan tanda "Baby/Toddler Show" .. aku carik le...mane le tempat tu...rupa2 nye ditengah2 mall... tengok kaunter registration cam nak tutup..aku pi la tanye kat mak cik tu...
ape benda tu....ape derang buat...(gatal mulut tanye2)..

dia kata la ari tu Baby/Toddler Show utk budak umur 2 hingga 4 tahun...ooooo
aku cakap la.. anak aku umur nye 2 tahun.....dia pi le tanye judge ...leh masuk lagik ke...
judge tu kata boleh....sebelum derang kira pemenang....

rupa2 nye dah ramai dah budak sebelum tu.....Hassan turn no.30... derang start dari pagi pukul 10am lagi.... mase tu ...turn budak no.28 tengah di interview dek judge tu...
tunggu le hingga nama Hassan dipanggil...sementara tunggu tu ade la satu lagi peserta ..budak india.. peserta no.31..(yg last )..

No.30...please ready....tukang cakap dah panggil...
aku pun dukung le Hassan ke depan judge tu..ade 3 org..sorang lelaki 2 perempuan..

Judge tu nak tanya2 soklan kat Hassan..

Judge: What is your name?

Hassan: H. A. S. S. A. N.......(dengan suara yang perlahan..)

Judge: What is your name?

Hassan: H. A. S. S. A. N....(kuat le sikit..tapi masih nada perlahan)

(dua kali judge tanye nama dia ..dua kali jugak dia EJA nama dia......hahhahha)

Judge: How old are you?

Hassan: ......dia tunjuk jari 2....(sambil malu2 )

Umi: T. W.... ...(aku pun tolong la Hassan fresh up..dia ni mula2 malu le..almaklum la..kat umah aku n bapak dia ....)

Hassan: O.... TWO!!! (dah start enjin dia...)

Hassan: ZERO ..dia tunjukkan tangan dia ZERO....(sambil senyum2 n seronok..)

Judge: Can you count 0ne til five?

Hassan: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10..........11, 12, 13....(punya la seronok mengira...hingga lebih dari lima) (one..two.......13)

(Hassan siap kira ngan jari......tak cukup cari...judge pun tolong kuarkan jari dia....hehhehhe....siap gelak2 ngan Hassan...)

Hassan pi kira sambung sampai 13 lak...hehhhehe.
(aku pun stop kan la .....kang melalut anak ku ni..dia kalau dah start mengira ni tak renti..karang dia kira sampai 100 lak....dah le ade last peserta tu no.31 tengah tunggu turn dia)

sebelum beredar tu.....Hassan pi tunjukkan FLAG dia..(dia pegang buku kegemaran dia FLAG)
ni le buku FLAG Hassan....



Hassan: AUSTRALIA FLAG......TURKEY.....CANADA....CUBA..CHILE
(Hassan sempat je tunjuk kan FLAG tu kat judge....- ni dia dah abis warm up ni...makin kuat suara..siap gelak2 lagi..)

Judge: I also didn't know that flag.....
(mase Hassan dok tunjukkan flag Cuba, Chile....Canada..Turkey)

Hassan: AMERICA!(sambil tunjuk US Flag)....

Judge: America!...
(punya la seronok judge melayan Hassan)

Hassan: bye!...

Umi: Thank you very much..

Judge: Thank you. The result will be announce at 12 o'clock...

selesai da Hassan......

masih ade lagi 15 minit..... aku pun jln2 la ngan Hassan kat dlm mall tu.... bas lak pukul 12.12pm..lambat lagi..

Pukul 12 pm...
aku tengok ramai lak org ....oo semua peserta2 ngan parents masing2 dtg semula..nak tau keputusan nye...kami dok jauh2 leeee...ye la..target nak balik jap lagi...nak naik bas....tunggu je la...sambil2 tu leh le tengok sapa yang menang...

juruacara/jurucakap tu pun umum kan keputusan nye...

tempat ke 3 tu...peserta no.28 yg menang.....budak pompuan...anak org putih la...
tempat ke 2 ..peserta no.1.....budak pompuan gak....tak sia2 le dia dtg awal..hehehehh

jurucakap: "1st prize...no.30...Hassan Muhammad Razif"

aku dlm keadaan terkejut n tak percaya.....pergi le ke depan sambil dokong Hassan....
Hassan bukan tau ape...siap ajak aku pergi..."tak nak..tak nak" tak mau dia org nak amik gambar...bagi hadiah..dia ajak aku balik..hehehe.....jenuh nak bagi duduk diam .....nak amik gambar........

Ingat kan nak ke town..disebabkan Hadiah Hassan tu besar n berat..kena la naik taxi....
dlm taxi...dia pegang2 la Hadiah dia tu...sebab dia nampak buku..hehehe
dan tertido dlm taxi..zzzzzzzzz
penat jln .....n bercakap....

sampai rumah aku angkat dia..dan dia sambung tido.....nak dekat 2 jam la dia tido..(memang semalam dia jalan kaki je tak duduk dlm stroller...sekali sekala....tu yg dia puas hati dpt (JALAN KAKI)..

macam2 la Hassan dpt hadiah tu..termasuk 3 buah buku....
(gambar dlm fp-lum update)

Bapak dia balik dari Uni pun terkejut gak..hehehe Hassan leh kalahkan anak org putih..dan jugak le budak2 umur 3 -4 tahun....(sebab kategori tu utk umur 2 hingga 4 tahun..)

ni la kisah Hassan...

1st Prize Baby/Toddler Show 2007
(category 2-4 years)
Wilsonton Shopping Centre
Toowoomba, QLD.
Australia.


Kejayaan pertama....walau pun hanya suke2 je masuk tu......siap masuk surat kabar ..nama dia..hehehehe.....
http://www.thechronicle.com.au/localnews/storydisplay.cfm?storyid=3745437&thesection=localnews&thesubsection=&thesecondsubsection=

Harap2 di sekolah nanti pun leh berjaya gak....Insya'allah

26 comments:

nonie said...

wah congrats hassan! tumpang bangga dengan kejayaan hassan tu... hmmm camna yea rizza ajar hasan jadik cerdik camtu, nonie selalu je bercita2 nak pay attention ajar afifah macam2.. tapi tula asyik ghalit ngadap research ni je... sekali sekala jer sempat nak layan dia baca buku ke, tgk program kanak2 ke... hmmm

anamiraa said...

proud of you Hassan!! wah tahniah za with the 'official' victory. many many more will come for sure!

tahniah..tahniah..tahniah...

Fid said...

za
tahniah
aku melelh2 air mata baca entry ko nih......
sensitif sungguh aku....
tahniah tahniah

Sya said...

HASSAN...CONGRATUKATION!!
from auntie kat Malaysia nih...

Syahdu syahdu bila baca entry rizza kali nih.. tak sangka Hassa bole "beat" anak² mat saleh tuh.. baguih baguih.. like what sis ana ckp, many many more victory will come for sure....

rizza said...

nonie...
thanks..
hassan ni tak suke tgk tv sgt...program kanak2 pun tak berapa nak tgk..kecuali "playschool"..

ana...
thanks..
tu le tak disangka2 la....cempedak dah berbuah..hehheh

fid...
thanks
..ko ni jgn la tangkap leleh..hehhe

rizza said...

sya..thanks...tu le hassan leh kalahkan anak mat saleh..anak india pun kalah..heheh

anamiraa said...

za,
aku dedicate latest entry aku untuk hassan. really proud of YOU!!

erna said...

Tahniah Hassan!!!
Terharu aku!! Bangga!!!

rizza said...

ana..thanks a lot..
aku share ape yg dpt membangga kan anak melayu malaysia ni....
share bersama kawan2 aku di mana jua...hehhhe

rizza said...

erna....tq...

momidanial said...

zaza!!!
im really impressed of Hassan! Good boy! Clever boy! tak sia2 ko didik dia weih..mmg nampak hasilnyer....congrats Hassan!
p/s: tetiba terasa kecil lak diri aku ni...tak dpt nak didik Danial mcm Hassan....heeee...gud mom that's what u r pren! excellent!!!

rizza said...

zarina...
tq..
ko leh didik danial juga..."guna kan masa yg berkualiti.." QUALITY TIME NOT QUANTITY.....

good luck!!

mamafiza said...

Dearie Mama Rizza & dearest baby Hassan :)

CONGRATULATION!!! Truly proud of you young boy!

Excellent work mama rizza! Lil Hassan, auntie soooo proud of you. Keep up da great work sayang XD

p/s: Really joy when read this article (known from Miss Anamiraa blog's. Really touch my heart.

All the best!

rizza said...

mamafiza..
tqvm....

roza aka zahra said...

salam, wow hassan, clever boy! very proud of you. tahniah rizza, usaha berbaloikan!!! keep it up

wanie said...

tahniah...bijak hassan ni..very proud of u hassan..tahniah kak rizza berjaya didik hassan jadi cerdik camtu..leh bagi tips tak..

rizza said...

roza...terima kasih....yup kena berterusan ajar dia ni..hhehh

wanie... terima kasih...
bolehh....tips nye senang je..nanti akak tulis ....biar ramai anak melayu bijak pandai....insya'allah

Bonda^Aina said...

tahniah Hassan, we are proud of u!!!riza, tahniah coz berjaya mendidik Hassan,' melentur buluh biar dari rebungnya' kan?

rizza said...

twq bonda aina...yup..kalau dah jadik buluh nanti patah lak..

maya amir said...

rizza..aku baru baca ni aa..congrats k.. sorry laa lambat tau..aku last person ke yg tau..chettt,..
so proud of u guys:)

rizza said...

maya..tq..heheh
aku tulis sini je...tak semua org tau...heheh

puteri said...

terlamabat skit la puteri tau pasal cite ni..

congate to Hassan, rizza too.. terharu & bangga baca cite rizza ni, harap dapat jadi contoh buat kami sume..

mimielola said...

zaza, aku pun mcm fid ngan yg lain2 jugak (aku sempat baca smpi komen fid jer), bergenang air mata mak ni ha.... (pehal lak tetiba aku jd drama queen ni kan). tp seriously babe, aku terharu sungguh.

rizza said...

putei n mimi..tqvm...hehhe sama2 la kita mendidik anak kita ye...apa yg za leh kongsi sama za tulis di sini...utk kawan2 jua..

Marisa said...

Rizza,

rasanya mmg terlewat utk aku ucapkan tahniah... (tau melalui blog anamiraa) mmg bangga la dgn kesungguhan kau ajar Hassan. Aku tak mampu buat mcm kau tuh.. tp kau menjadi sumber inspirasiku.....

rizza said...

marisa....

aku buat apa yg termampu je marisa.....

insya'allah semua ibubapa mampu lakukan...cuma perlu perihatin terhadapa apa minat anak....