Thursday, 3 May 2007

baby & solid food..

aku pelik tul la..nape la ade org tak leh pikir....baby tu perut nye sebesar penumbuk baby leee...kecik kan!!!!

baby tak perlu makan la..baby umur 4 ~6 bulan tu amat2 perlukan susu...
kalau nak perkenalkan makanan pun..bukan la kena bagi tiap2 hari atau pun setiap waktu makan....... tolong la..pikir!!!!

baby sembelit... sah2 la dia nye sistem dalaman tak leh nak proses makanan tersebut....belum matang...masih mentah lagi...takkan kita nak paksa dia nye sistem tu kerje keras..kesian la...

solution nye:
1. bawak jumpa pakar kanak2 kalau baby tu sembelit & berak berdarah ke bontot merah2 ke..
2. bf aje..
3. stop bagi makanan hingga dia nye body back to normal..
4. doktor mesti cakap cam tu gak..kerapkan menyusu, henti bagi makanan buat sementara waktu..(ni sebab dulu aku bawak anak aku jumpa doktor pakar kanak2 la..dan tu la jawapannye)
5. nak bagi buah boleh..kena la buat puree...
6. pikir!!!

5 comments:

Fid said...

rizza
aku pun pelik dan tak boleh nak faham walaupun sebaris ayat hahahaaaaaa
kata nak susukan anak dgn susu badan tapi iye2 nak bg solid food.
bila pk balik lantaklah anak derang tp yg aku tak sukanya derang suka nak share mende songsang tu ngan org lain...

rizza said...

fid..betul lee..
aku tak mo yg songsang2 ni dpt kat org2 yg baru nak belajar bf..kesian derang...hancuss..

anamiraa said...

haa..ha..ha.. ni mesti mengata topic kat SI ni ha..ha..ha..tapi memang betullah...kengkadang tu tahap ketidaklogikkan pendapat sesetengah manusia ni sungguh2 tak kufahami...bukanlah nak kata kita ni pandai sangat kan...tapinya ikut logik la sikit....takkan itu pun nak kena ajau kot! hish heran tul aku...

rizza said...

ana..
kuang..kuang..kuang...hahaha
logik2..

Fid said...

anamiraa
hahahahahaaa....
pandaiiiii...