Monday, 30 April 2007

Bila masa sesuai bacakan buku untuk anak???

Bila-bila masa aje sesuai nak bacakan buku untuk anak....

Bagi yang bekerja, mereka boleh luangkan sedikit masa pada setiap malam. Ketika hendak menidurkan anak-anak. Ambil masa dalam 5 hingga 10 minit. Lakukan setiap hari, jadikan nya rutin harian.

Bagi kami.. apa yang kami lakukan adalah...:

Ketika Mengandung
-saya membaca apa sahaja buku dan mengaji (walaupun seketika)

Ketika Hassan masih kecil (0~6 Bulan)
- perkenalkan Astro Guide (sebab ade warna warni), dari situ dapat lihat yang anak kami minat buku..hingga disiatnye seolah2 membuka helaian muka surat tersebut..
- kami(saya/hubby) membaca buku sambil memangku nya
- saya membaca buku sambil menyusukan nya..

Ketika Hassan berusia 6 Bulan ~1 Tahun
- perkenalkan pada buku bayi(plastic bath book)
- membacakan buku tersebut sambil dia bermain dengan buku ..
- dia akan membelek2 kan buku dan melihat gambar2 yang ada..

Ketika Hassan berusia 1 Tahun ~ 1 Tahun 4 Bulan
- perkenalkan pada buku yang lebih keras (board book)
- kami membacakan bila2 masa sahaja....sambil2 dia membelek2 buku..
- kenalkan dengan objek yang sebenar di luar dari buku..(apa yg ada di dapur, di kedai, dlm perjalanan..dll)

Ketika Hassan berusia 1 Tahun 4 Bulan ~ 1 Tahun 7 Bulan
- tetapkan masa membaca bagi buku yg mudah koyak (seperti buku "atlas" , kamus Arab, "First French Word", & "Flags")
- setiap malam selepas maghrib, Bapak Hassan akan mengajar(membacakan) buku2 tersebut termasuk Muqadam
- saya membuat buat "flashcard" sendiri.. dan mengajarnya diwaktu siang sambil bermain...
- lakukan setiap hari, jadikkan belajar tu sesuatu yang menyeronokkan..
- bermain deangan "flashcard" & Lego (mengenal warna)

Ketika Hassan berusia 1 Tahun 7 Bulan ~ 1 Tahun 9 Bulan
- lakukan aktiviti di atas seperti biasa..
- belajar mengeja sambil bermain
- belajar menulis ABC, 123, alif ba ta (di papan tulis nye)
- sambil baring2 sebelum tidur, eja apa2 sahaja ....termasuk nama nye...(sambil menyusukannya)

itu la yang dilakukan...utk mengalakkan anak kami suka membaca dan menjadikan ia nya sesuatu yg seronok..bukan paksaan...



-

4 comments:

mamafiza said...

Dearest Miss Rizza,

Wish you're in the pink of health.
May Allah swt bless your family. Amin~

Just drop by to say; I love to read your blog and post at SusuIbu.com ;)

Love your method in thoughts: Really straight-foward, pure and brave!

I do agree with you in child learning progression development skills.

Pls, update your blog soon. Can't wait to read your writing.

Great job!

Have a nice day momma ;)

Fid said...

rizza
aku kagum sungguh ngan hassan nih....

rizza said...

mamafiza,

hi!..tq kerana sudi baca cite2 kat blog saya yg tak seberapa ni...

hehhe ..baru je belajar tulis2 kat blog ni...(lovebaby sifu ku..)

Thanks a lot!!

rizza said...

fid..
semua budak ade bakat yg sama cam hassan tu...
akif pun ade tu..cuma lum kuar lagi.. try your best!!